Mus pasiekė gera žinia – Lietuvos prekybos centruose pasirodė nuostabi daržovė – DOP – Europos kilmės nuoroda pažymėtos „cimarolo romanesco“ rūšies artišokai. Romoje balandžio mėnesį šių artišokų galima prisivalgyti iki soties. Nes pagaliau jų kaina nukrinta iki euro, ir dar mažiau.

Tačiau artišokai – įnoringa daržovė, ją ruošiant rankos nusidažo juoda spalva, nes šios daržovės sudėtyje daug geležies, naudingos medžiagos – cinarino. Todėl ruošiant artišoką būtina naudoti pirštines, o jį nulupus skubiai mesti į šaltą vandenį, kuriame išspausta citrina.

Belaukiant šv. Velykų mes pasigaminome lengvą ir sotų pastos „Pennette al carciofo“ – „Pennette su troškintu artišoku“ patiekalą. Kol pasta verda nulupame viršutinius artišoko lapus, nuskutame lyg rabarbaro kotą, nupjauname galvutės galą, perpjauname pusiau, ir dar kartą – pusiau. Keturias dalis dar pasmulkiname nesugriaudami artišoko struktūros. Padažą pagardiname pikantiškumo suteikiančiais smulkintais porais ir vieninteliu prieskoniu paryškinančiu artišoką – mėta.

Labai svarbu nepamiršti, jog artišokai atstato pažeistas kepenų ląsteles. Italai mėgsta vyną, o ypač – per šventes. Todėl Italijoje sakoma : „viena taure vyno per daug – viena artišoko galva“. Toks yra kompensacijos principas ir mūsų kepenys liks sveikesnės. Ar pastebėjote, prie artišokų patiekalų vyną deriname baltąjį.

Tyras aukštos kokybės alyvuogių aliejus padeda organizmui įsisavinti ne tik česnako antibiotiką, bet ir svarbią artišoko medžiagą – cinariną. Jis – tai mūsų kepenų ląstelių apsauga.

Labai svarbu, kad spaghetti formato pasta būtų perleista per bronzos formas, išvirta kietai – al dente. Tik tokia pasta „neina į kūną“, nekelia glikeminio indekso.

Pennette „al carciofo“ – „pennette“ su troškintais artišokais


Patiekalui pagaminti naudojame:

Ingredientai: 4 asm.:

- 320 g per bronzos formas perleistų „pennette“
- 2 artišokų („cimarolo romanesco“ rūšies)
- 1 skiltelė česnako
- 0,5 citrinos
- 1 poras
- tyras alyvuogių aliejus
- mėtos šakelė
- stambi elektriniu plakikliu susmulkinta druska
- parmigiano reggiano sūris

Gaminimas:

- užvirinkite vandenį, pasūdykite
- sudėkite „pennette“
- kai užvirs pasta samčiu nupilkite į puodelį virimo vandens
- keptuvėje lengvai pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų
- sudėkite perpjautą pusiau česnako skiltelę, kai paruduos, pašalinkite
- suberkite supjaustytus artišokus, pakepinkite
- suberkite susmulkintą porą
- pekepinkite, užpilkite virimo vandens
- nupilkite makaronus, suverskite į padažą
- gerai išmaišykite
- patiekdami lėkštėje pabarstykite smulkintu parmigiano reggiano sūriu
- patiekite su mėtos šakele

Jurga Jurkevičienė gamina pennette „al carciofo“

Gerų jums Šv. Velykų iš Romos ir skanių „pennette su artišokais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)