Nuo seno manoma, kad jeigu Užgavėnių šventės metu gausiai ir sočiai valgysite, sėkmė lydės visus metus. Tarp tradicinių Užgavėnių valgių galima rasti šiupinį, spurgas, šaltieną ir iki šiol vis dar populiarius blynus. Šiai šventei visuomet buvo kepami įvairūs blynai – miltiniai, tarkuotų bulvių ar mieliniai, kurių tešla rauginama visą parą.

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiandien pasiūla yra puikiai pritaikyta greitam gyvenimo tempui, tad net ir labiausiai skubantys gali rasti sprendimą, kuris leis Užgavėnių blynais mėgautis be didelio vargo.

„Pirkėjams visuomet siūlome mūsų pagamintų lietinių blynų su įvairiausiais įdarais, tarp kurių ypač populiarūs – su kumpiu ir sūriu arba varške. Užgavėnių proga pirkėjams turime specialių pasiūlymų ne tik mūsų pagamintiems blynams, bet ir miltų mišiniams, kurie palengvina jų kepimo procesą namuose“, – rašoma pranešime spaudai.

Ketinantiems Užgavėnių blynus ruošti namuose maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikia keletą idėjų, kurios tiks skirtingų skonių mėgėjams.

Universalūs lietiniai blynai

Maisto ekspertės teigimu, lietiniai blynai labiausiai tinka tiems, kurių namuose išsiskiria nuomonės dėl skonių, kadangi jiems galima pasirinkti bet kokį įdarą – tiek saldų, tiek sūrų. Svarbu žinoti keletą triukų, kurie padės sėkmingai iškepti lietinius blynus.
Lietiniai

„Lietinių blynų kepimą sudaro du etapai – pirmiausia iškepami patys blynai, o vėliau dedamas įdaras. Tešla ruošiama išplakant kiaušinius, beriant į juos miltus ir skiedžiant pienu. Kuo skystesnė tešla – tuo plonesni bus blynai. Kad kepant jie nepriliptų prie keptuvės, į tešlą įpilkite šaukštą aliejaus. O norint, kad blynai nebūtų sausi ir kieti, užmaišytą tešlą reikia palikti pastovėti nuo 10 minučių iki valandos“, – pataria V. Juodkazienė.

Taip pat labai svarbu, kad keptuvė būtų tolygiai įkaitusi, o riebalais suvilgyti ją reikėtų kas keturis ar penkis blynus. Kai kepamo blyno krašteliai pradeda ruduoti, o vidurys nebeblizga, švelniai mentele kilstelėkite visus blyno kraštus, kad jis nebūtų prilipęs, ir apverskite. Iškeptus lietinius V. Juodkazienė siūlo pagardinti pagal kiekvieno skonį – uogiene, riešutų kremu ir bananais, lašiša, varške ar kitais priedais.

Čirviniai blynai ir jų gudrybės

Pasak V. Juodkazienės, čirvinių blynų tešlą sudaro praktiškai tie patys ingredientai, kaip ir lietinių – miltai, pienas, kiaušiniai ir cukrus. Nors šie blynai labai populiarūs, tačiau ne kiekvienas žino keletą gudrybių, padėsiančių gauti dar geresnį rezultatą.

„Daugelis nori paruošti lengvai apskrudusius, bet viduje minkštus ir purius blynus, tačiau nežino, kaip to pasiekti. Viskas labai paprasta – dalį pieno pakeiskite mėgstamu gazuotu vandeniu. Kitas dalykas, taip pat padedantis išgauti šį rezultatą – atskirai plakite kiaušinių trynius ir baltymus. Beje, tiek juos, tiek gazuotą vandenį į tešlą reikia supilti prieš pat kepimą“, – sako V. Juodkazienė.

Kad būtų lengviau orientuotis, kada reikia apversti čirvinius blynus, stebėkite, kada paviršiuje susidarę tešlos burbuliukai sprogs. V. Juodkazienė pataria iškeptus blynus skanauti su mėgstama uogiene arba apibarstyti juos cukraus pudra.

Tradiciniai mieliniai blynai

Nors nuo seno Užgavėnėms kepamų mielinių blynų tešlą reikėdavo rauginti visą parą, V. Juodkazienė sako, kad tam pakanka kelių valandų. Pasak jos, tuo šių blynų tešla ir skiriasi nuo kitų – papildomai į ją dedama mielių, kurios iškildina ir išpurena tešlą.
Blynai

„Sumaišyta mielinių blynų tešla turi būti grietinės tirštumo. Tešlos kildinimas – labai svarbus momentas, nulemiantis, ar blynai bus minkšti ir purūs. Kad būtų lengviau orientuotis, kada jau metas kepti blynus, stebėkite iki kol padvigubės pati tešla. Svarbu neužlaikyti jos per ilgai, nes tuomet galite jausti mielių skonį, o ir pati tešla neteks ir dalies savo saldumo“, – pataria maisto ekspertė.

Kepant mielinius blynus, iškilusios tešlos papildomai maišyti nebereikia. Nuo dubens krašto imkite šaukštą tešlos ir dėkite į įkaitusią keptuvę. V. Juodkazienė rekomenduoja iškeptus blynus valgyti su uogiene, cukraus pudra arba pagardinti grietine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)