Per daugelį metų pupeles ne tik pamėgo – atsirado ne vienas su jų valgymu susijęs mitas.

Šiame straipsnyje bus paneigti keli mitai, o taip pat pateikta patarimų, kaip gaminti patiekalus su džiovintomis pupelėmis.

Mitas apie dujų kaupimąsi

Tikriausiai ne kartą teko girdėti – nuo pupelių pučia pilvą. Taip, pupelės gali paskatinti dujų kaupimąsi žarnyne. Jose yra angliavandenių, kurių mūsų skrandis negali suvirškinti, todėl jie keliauja per žarnyną, kuriame esančios bakterijos gali juos suvirškinti, o proceso metu gali susidaryti dujų.

Bet susidarančių dujų kiekis priklauso nuo žarnyno būklės, nuo konkrečių bakterijų jūsų žarnyne, nuo pupelių ir jų paruošimo būdo. Vieniems žmonėms nuo pupelių praktiškai nesikaupia dujos, kitiems gana stipriai pučia pilvą.

Prieš gaminant pupelės mirkomos vandenyje, nes manoma, kad tada iš jų pasišalina dujas sukeliantys oligosahcharidai (angliavandenių rūšis). Iš dalies tai – tiesa, kita vertus, tyrimai rodo – mirkant pasišalina tik 25 proc. oligosacharidų.

Be to, pupelių ląstelių sieneles laikanti rišlioji medžiaga irgi skatina dujų gamybą, o mirkant vandenyje ji nepasišalina. Taigi pupelių mirkymas tik šiek tiek sumažina dujų gaminimąsi, užtai netenkama vandenyje tirpstančių maistingų medžiagų.

Jei norite išsaugoti visas maistingas medžiagas, nemirkykite pupelių, o nuo dujų kaupimosi gali padėti vaistažolių arbatos ar preparatai.

Kodėl pupelės būna kietos

Mitas, kad nuo druskos pupelės kietėja. Nekietėja. Pupelės kietėja nuo rūgšties ir labai ilgai laikomos. Jei išvirus pupelės yra kietokos, didelė tikimybė, kad jos senos arba / ir buvo laikomos nesandariame inde. Nesvarbu, kad pirkote pupeles prekybos centre – tai nėra garantija, kad jos buvo surinktos per šiuos metus – jas galėjo nurinkti net ir prieš 10 metų, juk pupelės negenda labai ilgai, vienintelis jų trūkumas, kad bėgant laikui darosi kietesnės.

Pupeles kietina ir rūgštūs produktai – actas, pomidorai, citrinos sultys ar pan. (tiesa, nedidelis kiekis rūgšties neturėtų kietinti). Rūgštis sutraukia pupelių apvalkalą, jis tampa atsparesnis vandeniui, kietesnis. Tarkime, jei norite įlašinti į pupelių sriubą citrinos sulčių, palaukite, kol jos visiškai išvirs.

Kaip paruošti džiovintas pupeles

Džiovintas pupeles reikia arba pamirkyti šaltame vandenyje per naktį (nuo 12 iki 24 val.), arba pamirkyti karštame vandenyje (3–4 val.).

Vandenį, kuriame mirko pupelės, galite nupilti (tada šiek tiek sumažės dujų kaupimosi tikimybė, bet neteksite dalies maistingų medžiagų), arba galite virti pupeles tame pačiame vandenyje, kuriame jos mirko.

Vienas iš būdų, kaip gaminti su džiovintomis pupelėmis:

1. Sudėkite pupeles į troškinimui skirtą puodą storu dugnu, įpilkite dvigubai didesnį kiekį sultinio su prieskoniais.

2. Užkaiskite puodą, o kai užvirs, sumažinkite viryklės kaitrumą.

3. Virkite 3 valandas. Virimo metu vis įpilkite sultinio – pupelės turi būti apsemtos, skysčio turi būti maždaug centimetrą virš pupelių masės.

4. Sudėkite kitus produktus jūsų gaminamam troškiniui (tai gali būti, mėsa, daržovės).

5. Tada puodą su troškiniu pašaukite į 150 laipsnių kaitrumo orkaitę. Pupelės ir kiti troškinio komponentai išsitroškins, veikiami karšio iš visų pusių, o ne vien iš apačios, kaip būtų verdant ant viryklės.

6. Troškinimas orkaitėje gali trukti iki 3 valandų – kartkartėmis patikrinkite, ar troškiniui nestinga skysčio.

Keli patarimai, kaip gaminti valgius su džiovintomis pupelėmis:

Džiovintos pupelės mirkomos sugeria vandenį. Kodėl jos negalėtų sugerti įvairių skonių? Išvirkite sultinio ir pamirkykite jame pupeles, paskui tame pačiame sultinyje išvirkite. Pamatysite – gardesnių pupelių iki tol nebūsite ragavę.

Virdami makaronus, bulves, ryžius, pasūdote vandenį, taigi įberkite druskos ir virdami pupeles. Druska įsigers į pupeles, paryškins skonį. Atsiminkite – nuo druskos pupelės nekietėja.

Jei pupelės ilgokai verda ir vis neminkštėja (galbūt nėra šviežios), įberkite pusę šaukštelio sodos – ji suminkštins pupeles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)