Slaptas ingredientas – prieskoniai

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad paruošti daržoves ar vaisius žiemai nėra sudėtinga – tereikia žinoti keletą ypatingų sudedamųjų dalių.

„Cukrus, actas, druska ir rūgštis – tai produktai, be kurių neįsivaizduojami marinavimo ir konservavimo procesai. Be to, šie produktai neleidžia augti bakterijoms ir pelėsiams, todėl tokiu būdu yra prailginamas daržovių, vaisių ir uogų galiojimo laikas. Pradedančiosioms šeimininkėms iš pradžių gali pasirodyti keista, jog norint paruošti produktus žiemai, turi būti naudojama druska, tačiau ji yra be galo svarbi. Druska ne tik apsaugo nuo gedimo, bet padeda pašalinti skystį iš vandeningų daržovių ir tokiu būdu jas padaro traškesnėmis“, – atskleidžia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pasakoja, jog be pagrindinių konservavimui reikalingų medžiagų, taip pat reikėtų naudoti ir įvairius prieskonius bei žoleles, kurie maisto produktams suteikia papildomo skonio.

„Pavyzdžiui, kmynai, puikiai tinka kopūstams raugti, o krapai – agurkams. Tie patys pipirai konservuojamam maistui suteikia taip reikalingo aštrumo. Vis tik, nereikėtų apsiriboti klasikiniais prieskoniais – nebijokite eksperimentuoti.

Jeigu norite savo ruošiamoms daržovėms suteikti gaivaus skonio – naudokite mėtas ir čiobrelius, o jei norite vaisiams suteikti papildomos vertės – juos gardinkite gvazdikėliais, rozmarinu arba vaismedžių lapais. Taip pat nepamirškite uogienių, kadangi jos puikiai tinka žiemą gardinti įvairius patiekalus arba naudoti kaip desertą. Joms gaminti galima naudoti ne tik mums įprastas uogas, bet ir egzotiškesnius vaisius, tokius kaip nektarinai, apelsinai ar melionai“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalinasi receptais.

Konservuotos kriaušės


Konservuotos kriaušės


Reikės:
  • 2 kg kriaušių;
  • 1,5 l vandens;
  • 700 g cukraus;
  • 1 vnt. citrinos;
  • 6 vnt. gvazdikėlių;


Pagaminimas:

Kriaušes nuplaukite ir gerai nusausinkite. Tuomet išimkite sėklas ir kotelius bei supjaustykite storais ketvirčiais. Sudėkite kriaušes į stiklainius ir supilkite vandenį, tačiau nepersistenkite, nes stiklainiuose reikės palikti vietos sirupui. Sirupą gaminkite iš vandens ir cukraus: puode užkaitinkite 1,5 litro vandens, suberkite cukrų ir palaukite kol jis ištirps. Tuomet įspauskite citrinos sultis, vėl užvirinkite sirupą ir pavirkite kelias minutes. Į kiekvieną stiklainį dėkite po gvazdikėlį ir ką tik užvirusiu sirupu užpilkite kriaušes. Pridenkite stiklainius dangteliais. Tuomet į švaraus puodo dugną dėkite rankšluostį, įstatykite stiklainius ir pilkite vandens, kad apsemtų stiklainius kiek daugiau nei iki pusės. Kaitinkite, kol užvirs ir virkite apie 20 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikti visiškai atvėsti. Skanaus!

Rabarbarų uogienė su apelsinais


Rabarbarų uogienė su apelsinais


Reikės:
  • 1 kg rabarbarų;
  • 1 kg cukraus;
  • 1 kg apelsinų;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero.


Pagaminimas:

Rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykit gabaliukais. Tuomet juos dėkite į indą – geriausia keramikinį – ir berkite cukrų. Viską uždenkite ir palaikykite per naktį šaldytuve. Apelsinų odelę nutarkuokite ir atsidėkite, o pačius apelsinus supjaustykite gabaliukais. Nuo rabarbarų nusunkite susidariusį sirupą, supilkite į puodą ir užvirkite. Sukrėskite rabarbarų gabaliukus, pjaustytus apelsinus ir sumažinę ugnį virkite apie 15 min., nuolat maišant. Vėliau berkite nutarkuotas apelsinų žieveles, cinamoną, imbierą, gvazdikėlius ir dar pavirkite apie kelias minutes. Karštą uogienę supilkite į stiklainius ir užsukite sandariais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti. Skanaus!

Daržovių balandėliai žiemai


Daržovių stiklainiai


Reikės:
  • 2,5 kg kopūstų;
  • 1 vnt. paprikos;
  • 1 vnt. morkos;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 2 arbat. šaukšt. aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų.


Marinatui:

  • 1 l vandens;
  • 100 mililitrų obuolių acto;
  • 3 valg. šaukšt. druskos.


Pagaminimas:

Kopūstus nuplikykite karštu vandeniu ir nuimkite pusę lapų. Juos pasidėkite atskirai, nes jų dar prireiks. Likusią pusę kopūsto, papriką ir morką supjaustykite šiaudeliais, o svogūną susmulkinkite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus kelias minutes. Tuomet sudėkite morkas ir dar kelias minutes pakepinkite. Ten pat dėkite papriką ir kopūstą, uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir viską patroškinkite apie 15 minučių. Keptuvės turinį pagardinkite pipirais. Ant kiekvieno prieš tai nuimto kopūstlapio dėkite troškintas daržoves, užlenkite kopūstų kraštus ir juos susukite. Tuomet į stiklainius sudėkite balandėlius. Puode užvirinkite vandenį su druska, ir, vos vandeniui užvirus, supilkite actą bei iš karto išjunkite ugnį. Tuomet marinatą pilkite ant balandėlių. Stiklainius užsukite tvirtais dangteliais ir juos statykite į puodą su vandeniu, prieš tai ant dugno padėję virtuvinį rankšluostį. Stiklainius kaitinkite iki pusvalandžio ir tuomet nusausinę, palikite visiškai atvėsti. Skanaus!

Moliūgų ir citrusinių vaisių uogienė


Moliūgų ir citrusinių vaisių uogienė


Reikės:
  • 3 kg moliūgų;
  • 800 g cukraus;
  • 4 vnt. apelsinų;
  • 3 vnt. citrinų;
  • 2 arbat. šaukšt. cinamono.


Pagaminimas:

Moliūgą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į puodą, kuriame virsite uogienę. Suberkite cinamoną ir įtarkuokite citrinų ir apelsinų žieveles. Tuomet apelsinus ir citrinas nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir sumaišyti su moliūgu. Viską užpilkite cukrumi ir palikite pastovėti per naktį. Kitą dieną uogienę virkite ant nedidelės ugnies vis pamaišydami apie 30-40 minučių. Leiskite truputį pravėsti ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Pravėsusią uogienę vėl užverkite ir dar karštą supilstykite į stiklainius. Juos sandariai užsukite, apverskite dangteliais žemyn ir leiskite atvėsti. Skanaus!

Arbūzų ir braškių uogienė


Arbūzų ir braškių uogienė


Reikės:
  • 500 g cukraus;
  • 350 g arbūzo;
  • 350 g braškių
  • 1 citrinos.


Pagaminimas:

Arbūzą perspauskite per sietelį ir tokiu būdu pašalinkite sėklas. Tuomet pašalinkite braškių kotelius ir lapelius, uogas kruopščiai nuplaukite. Sudėkite į prikaistuvį ir jas sutrinkite rankiniu trintuvu. Ten pat dėkite arbūzą. Tuomet supilkite išspaustas citrinos sultis ir berkite cukrų.
Virkite apie 5 min., kol uogienė sutirštės. Tuomet nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Uogienę išpilstykite į stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją