Pasakodama apie savo pomėgį iškylauti I. Martinkėnaitė šypsosi: „Neslėpsiu – mes su šeima tikrai mėgstame pavalgyti, o surengti iškylą lauke mums tampa skania ir smagia pramoga, kurią vasarą suorganizuojame gan dažnai. Iškylauti mėgstame pačiose įvairiausiose vietose – ne tik pievoje parke ar ant ežero kranto, bet ir pajūryje, o originaliai paruošti burgeriai neretai tampa pagrindiniu iškylos patiekalu.“

Ingrida Martinkėnaitė
Foto: Asmeninins albumas

Pasak I. Martinkėnaitės, svarbiausia taisyklė norint gyventi sveikai – perdėm nenukrypti į kraštutinumus, todėl ir griežtai vengti skanauti burgerių, jos nuomone nereikėtų. „Juk viską galima kompensuoti – tiesiog šiandien pasivaišinus burgeriu, ryt nepamirškite daugiau pajudėti, ir problemų tikrai nebus. Galop, burgeris burgeriui nėra lygu, tad teisingai parinkti ingredientai patiekalą gali paversti ne tik skaniu, bet ir sveikesniu“, – sako žinoma moteris ir siūlo išbandyti tris pačios mėgstamiausius burgerių receptus.

Klasikinis burgeris su jautiena ir pesto padažu

Ingrida Martinkėnaitė
Foto: Asmeninins albumas


Jums reikės:

  • Jautienos faršo
  • „Brioche“ mėsainio bandelių
  • Šviežio pomidoro
  • Mėlynojo svogūno
  • Salotų lapų
  • Marinuotų agurkėlių
  • Šviežių bazilikų (poros saujų)
  • Žiupsnelio kedro riešutų
  • Žiupsnelio parmezano sūrio
  • Alyvuogių aliejaus
  • Česnako
  • Prieskonių (druskos, pipirų, žolelių)


„Šį burgerį labai mėgsta mano vyras – jam patinka minkštos bandelės ir grilyje pakeptos mėsytės derinys, kuris ne tik pasižymi puikiu skoniu, bet ir suteikia jėgų ilgesniam laikui. Ruošiant šį vasarišką patiekalą, visų pirma reikės tinkamai paruošti jautienos maltinuką. Tai išties paprasta: tereikia faršą paskaninti žiupsneliu druskos, pipirų ir prieskoninių žolelių, bei sumaišyti su smulkiai supjaustytu svogūnu, o tuomet kepti kepsninėje iki kol mėsa skaniai apskrus“, – sako I. Martinkėnaitė.

Kol mėsa kepa, žinoma moteris rekomenduoja pasigaminti padažą. Anot I. Martinkėnaitės, prie tokio klasikinio burgerio puikiai derės tradicinis pesto, kurį savarankiškai paruošti namuose visai nesudėtinga: tereikia grūstuvėje iki vientisos masės sutrinti česnako skiltelę ir kedro riešutus, tuomet sudėti bazilikus ir žiupsnelį druskos ir vėl pergrūsti iki vientisos masės. Galiausiai padažą reikia paskaninti sūriu ir alyvuogių aliejumi, ir vėliai sutrinti iki kreminės konsistencijos.

„Tuomet pasirūpinkite svarbiausiu šio mėsainio akcentu – minkštomis ir puriomis bandelėmis, kurias reikia trumpai pašildyti kepsninėje. Tai padarius, metas visus ingredientus „sudėti“ į vieną tobulo skonio burgerį – pašildytą bandelę patepti pesto, ant viršaus uždėti maltinuką ir mėgstamas daržoves, ant viršaus vėlei pašlakstyti padažo. O tuomet – skanauti!“ – sako I. Martinkėnaitė.