Anot prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, rytą pradėti nuo gardžių pusryčių – visada malonu, o jeigu juos patiekia į lovą ar sukuria gražią atmosferą prie stalo, įspūdis lieka visai dienai.

„Manau, niekas taip smagiai nepažadina, kaip sklindantis pyrago ar šviežios duonos kvapas. Todėl minint Motinos dieną, siūlau nustebinti paprastais, greit pagaminamais, tačiau netikėtais kepiniais“, – pataria kepyklų vadovė.

„Šventinę dieną pasirūpinkite, kad pavasaris alsuotų ne tik už lango, bet ir lėkštėje. Paįvairinkite juos šviežiomis daržovėmis ir vaisiais. Prekybos vietoje jau galima įsigyti ne tik tipinių vaisių ir uogų, tokių kaip bananai, vynuogės, kiviai, bet ir braškių ar šilauogių. Pusryčiams pirkėjai taip pat dažnai renkasi ingredientus įvairioms užtepėlėms, kurias galima pasigaminti iš avokadų, natūralių jogurtų, kiaušinių ar varškės. Toks maistas bus sveikas, suteiks sotumo jausmą ir energijos“, – antrina prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.

Rytą pradėti N. Juchnevič rekomenduoja nuo tobulai skanios bananų duonos. „Šis patiekalas yra tarpinis variantas tarp duonos ir pyrago. Jos skleidžiamas aromatas neabejotinai privers pašokti iš lovos, o purus ir lengvas skonis tiesiog pavergs“.

Bananų duona su riešutais ir džiovintomis uogomis


Bananų duona su riešutais ir džiovintomis uogomis

Reikės:

  • 3 – 4 vidutinio dydžio gerai sunokusių bananų;
  • 250 g miltų;
  • 150 g rudojo cukraus;
  • 40 ml pieno;
  • 2 arabt. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 kiaušinio;
  • 150 g graikinių riešutų (galima naudoti riešutų mišinį);
  • 100 g džiovintų uogų;


Gaminimas:

Pirmiausiai, giliame dubenyje gerai išsukite sviestą ir cukrų, ten pat pilkite lengvai plaktą kiaušinį. Persijokite miltus ir kepimo miltelius bei palengva berkite į tešlą. Supilkite pieną ir švelniai išmaišykite gautą masę. Kitame dubenyje šakute sutrinkite luptus bananus, į jų masę berkite džiovintas uogas ir kapotus riešutus. Bananų, riešutų ir uogų tyrę sumaišykite su tešla.

Pasiruoškite kepimo formą – geriausiai tam tinka keksui skirtas kepimo indas. Jį išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą. Pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą laiko – tol, kol vidus bus iškepęs, o viršus sodriai parudavęs.

Skanaus!

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su mėsos ir grybų įdarais


Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su mėsos ir grybų įdarais

Šventinei dienai N. Juchnevič siūlo dar vieną kepinį – sluoksniuotos tešlos pyragėlius, kurie gali tapti puikiu šiltu užkandžiu arba idėja iškylai. „Iškepus tokius pyragėlius ryte, jais mėgautis galėsite visą dieną. Jei sugalvosite rengti iškylą kieme, būtinai pasiimkite pyragėlius su savimi. Daugiausiai laiko atims įdaro gaminimas, visa kita – orkaitės darbas“, – juokauja N. Juchnevič.
Reikės:

  • 500 g sluoksniuotos tešlos;
  • 2 svogūnų;
  • Aliejaus;
  • 400 g pievagrybių (ar kitų grybų);
  • 1 vnt. morkos;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 200 g mėgstamos mėsos faršo;
  • Druskos, pipirų (pagal skonį);
  • Kietojo sūrio.


Gaminimas:

Pirmiausiai, pasigaminame įdarus. Keptuvėje keletą minučių pakepinkite tarkuotą morką ir smulkiai pjaustytą svogūną, po to sudėkite smulkintus grybus, apibarstykite druska, pipirais ir dar šiek tiek pakepkite. Gautą mišinį atvėsinkite.

Mėsos įdarui paruošti, keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir mėsos faršą. Jį gardinkite druska, pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais. Galima įspausti skiltelę česnako. Gautą įdarą atvėsinkite.

Atsišildykite sluoksniuotą tešlą. Ją supjaustykite į tiek dalių, kiek pyragėlių norėsite. Kiekviename gabalėlyje peiliu įpjaukite rėmelį (apie 0,5 cm nuo krašto). Išplakite kiaušinius ir plakiniu atsargiai patepkite tešlos kraštelius. Ant viršaus dėkite po šaukštą grybų ir mėsos įdarų bei užtarkuokite sūrio. Pašaukite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę bei kepkite apie 20 min.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)