Tautos šventes galima minėti ne tik iškeliant trispalvę, bet ir ją perkeliant į lėkštę. Tuo įsitikinusi ilgametė prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, siūlanti išlaisvinti fantaziją ir maistą derinti ne tik pagal skonines savybes, bet ir spalvas.

„Iš tiesų jau seniai žinoma, jog maisto spalva turi daug įtakos mūsų organizmui. Kadangi mūsų šalies trispalvė yra itin ryški, tai gamindami pagal šias spalvas, paįvairiname ne tik savo meniu, bet ir atsigauname iš vidaus“, – įsitikinusi V. Juodkazienė.

Teigiama, jog geltonos spalvos produktai, pavyzdžiui, bananai, mangai, kukurūzai ir kiti, yra svarbūs nervų sistemai, padeda sukoncentruoti dėmesį, stiprina atmintį. Žalios spalvos produktai, tarkime avokadai, špinatai, agurkai, dėl juose esančio chlorofilo skatina eritrocitų gamybą, o štai raudoni produktai – tokie kaip braškės, pomidorai, burokai – pasižymi antioksidantiniu poveikiu, yra ypač naudingi odai.

Šventinę dieną V. Juodkazienė pataria pasigaminti net tris skirtingus patiekalus, turtingus ne tik spalvomis, bet ir maistinėmis savybėmis bei vitaminais.

Išmėginkite lengvas ir gaivias trispalves salotas, kurių ryškios spalvos neabejotinai praskaidrins nuotaiką. Pagaminimui užtruksite vos kelias minutes, o skonis išliks visai dienai. Salotas galite valgyti vienas arba derinti kaip garnyrą šalia karšto patiekalo.

Trispalvės salotos

Trispalvis meniu ant šventinio stalo

Reikės:

  • 1 prinokusio avokado;
  • 1 prinokusio mango vaisiaus;
  • 2 saujų ridikėlių;
  • šlakelio citrinos sulčių;
  • 1 valg. šaukšt. sezamo sėklų;
  • šlakelio sezamų aliejaus;
  • druskos;
  • grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Avokadą ir mangą nulupkite, supjaustykite norimo dydžio kubeliais. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais. Avokado kubelius apšlakstykite citrinos sultimis – šios neleis pajuosti, išlaikys sodrią spalvą ir suteiks ryškesnio skonio. Visus ingredientus sumaišykite, apšlakstykite sezamų aliejumi, berkite druską, pipirus ir sezamo sėklas. Skanaus!

Trispalvės užtepėlės

Trispalvis meniu ant šventinio stalo

Dar vienas puikiai šventinę dieną papuošiantis receptas – trispalvės užtepėlės. „Jomis galite gardinti trapučius, skrudintą šviežią duoną arba mirkyti pasirinktas daržoves“, – pataria V. Juodkazienė.

Geltonai užtepėlei reikės:

  • 200 g konservuotų kukurūzų;
  • 100 g virtų arba konservuotų avinžirnių;
  • 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • trupučio ciberžolės miltelių;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio pipirų.

Gaminimas:

Avinžirnius ir kukurūzus susmulkinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pilkite kelis šaukštelius aliejaus, citrinos sultis, įberkite šiek tiek ciberžolės bei pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite.

Žaliai užtepėlei reikės:

  • 1 prinokusio avokado;
  • 1 nedidelio pomidoro;
  • šlakelio citrinos sulčių;
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio čili pipirų;
  • žiupsnelio juodųjų pipirų;
  • šviežių krapų.

Gaminimas:

Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką ir supjaustykite kubeliais. Į smulkintuvą dėkite nuplikytą pomidorą be odelės, avokadą, įspauskite citrinos sulčių ir suberkite visus prieskonius. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą užtepėlę galite paskaninti smulkiai kapotais šviežiais krapais.

Raudonai užtepėlei reikės:

  • 100 g saulėje džiovintų pomidorų;
  • 100 g juodųjų alyvuogių;
  • pusės skiltelės česnako;
  • poros lapelių baziliko;
  • žiupsnelio petražolių;
  • druskos ir pipirų – pagal skonį.

Gaminimas:

Saulėje džiovintus pomidorus, alyvuoges, česnaką, bazilikus ir petražoles susmulkinkite trintuvu iki vientisos masės. Ją užpilkite šlakeliu aliejaus, kuris liko nuo pomidorų, paskaninkite druska ir pipirais.

Trispalvis meniu ant šventinio stalo

Trispalvis sluoksniuotas kokteilis

Trispalvis meniu ant šventinio stalo

Desertui maisto ekspertė rekomenduoja pasigaminti vaisių sluoksniuotį, kuris neabejotinai papirks mažuosius smaližius ir papildys šventinį meniu vitaminų doze.

Reikės:

  • 2 kivių;
  • 1 banano;
  • 1 mango vaisiaus;
  • 1 stikl. braškių;
  • 1 arbat. šaukšt. medaus;
  • 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
  • žiupsnelio imbiero;
  • šlakelio citrinos sulčių.
Trispalvis meniu ant šventinio stalo

Pagaminimui:

Nuplautas braškes sutrinkite trintuvu arba šakute, įberkite rudojo cukraus. Kivius sutrinkite trintuvu su šaukšteliu medaus. Mango vaisių sutrinkite su bananu ir įmaišykite šiek tiek tarkuoto imbiero. Į kiekvieną tyrę įspauskite kelis lašelius citrinos sulčių.

Į gilią stiklinę pirmiausiai dėkite braškių, ant viršaus – kivių, paskui geltonąją bananų ir mangų tyres.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)