Raudoną mėsą gaminu retai. Galbūt, nes sudėtingiau sugalvoti kaip įdomiai ir skaniai ją paruošti, o taip pat pati gamyba reikalauja daugiau pastangų. Paukštiena yra dažniausiai vartojama mėsa mūsų namuose, tačiau kartą per savaitę galėtų būti pakeičiama jautiena. Kodėl? Pagrindinė priežastis – ši mėsa yra puikus vitamino B12, hemo formos geležies ir cinko šaltinis. Šių elementų jautienoje yra daugiau nei paukštienoje.

Vitaminas B 12 būtinas palaikyti normalią smegenų ir nervinės sistemos būklę, svarbus ertitrocitų gamyboje bei metabolinėse reakcijose, kadangi yra įtrauktas į riebalų rūgščių sintezę ir energijos produkciją.

Hemo formos geležis žymiai geriau pasisavinama nei augalinės kilmės (ne hemo formos) ir būtina gaminant hemoglobiną, kuris aprūpina deguonimi mūsų kūno ląsteles.

Cinkas svarbus užtikrinant stiprią imuninę sistemą, audinių augimą, reparaciją bei yra svarbus daugelyje kitų procesų, kadangi įeina į daugiau nei 300 fermentų sudėtį.

Skaitydami internete apie jautieną atkreipkite dėmesį riebią ar liesą mėsą turima omenyje.
Grįžtant prie recepto, gaminimas šiek tiek užtruks, nes jautiena troškinsis apie 2 val, bet tikrai verta palaukti!

4-6 porcijoms reikės:

  • ~400 g jautienos kumpio arba nugarinės,
  • prieskoniai mėsai: 1 a.š. druskos, 1 a.š. pipirų, 1 a.š. kumino, 1 a.š. rūkytos saldžiosios paprikos.
  • 1 baklažano,
  • baklažano kepimui: 2-3 v.š. alyvuogių aliejaus, 1 a.š. druskos,
  • skardinės baltųjų pupelių pomidorų padaže,
  • 10 saulėje džiovintų pomidorų,
  • 3 česnako skiltelių,
  • 2 raudonųjų svogūnų,
  • kubelio ekologiško daržovių sultinio,
  • 2 v.š. miltų,
  • 1-2 a.š. harissos arba adžikos (pagal skonį),
  • 1/2 a.š. druskos,
  • 2 a.š. rūkytos saldžiosios paprikos,
  • 2 a.š. kumino,
  • 1 v.š. medaus,
  • aliejaus kepimui,
  • 400 ml vandens,
  • patiekimui: ryžių.

Gaminimas:

1. Kaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Kol orkaitė kaista, nuskutame baklažaną ir supjaustome kubeliais. Pagardiname alyvuogių aliejumi, druska ir po to pašauname į orkaitę 25 min.
3. Česnaką smulkiai sutarkuojame su tarka, svogūną ir saulėje džiovintus pomidorus pasmulkiname, bet tarpusavyje nesumaišome. Jautieną supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais ir pagardiname prieskoniais skirtais mėsai.
4. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dedame česnaką ir kepame apie 1 min. Po to sudedame svogūną ir pakepame apie 3 min. Iškepus – atidedame.
5. Į keptuvę pilame 2 v.š. aliejaus, sudedame jautieną ir kepame apie 3 min. Po to į keptuvę beriame 2 v.š. miltų ir gerai sumaišome su jautiena. Dar pakepame apie 1-2 min.
6. Pasiruošiame sultinį iš 400 ml vandens ir 1 kubelio. Sultinį supilame į puodą. Į tą patį puodą supilame skardinę pupelių su visu padažu, sudedame iškeptą jautieną, baklažanus, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, česnaką, svogūną. Viską labai gerai išmaišome, pagardiname adžika, druska, rūkyta saldžiąja raudonąja paprika, kuminu ir medumi. Vėl viską labai gerai išmaišome ir troškiname ant silpnos ugnies apie 2 val.
7. Patiekiame su ryžiais.

Skanaus!

Marokietiškas jautienos ir baklažanų troškinys