Pamirštų patiekalų renesansas

Lietuvoje iki šiol Kūčių ir Kalėdų stalas turi gilias tradicijas ir prasmę. V. Juodkazienė pasakoja, kad autentiški patiekalai anksčiau buvo gaminami iš tų maisto produktų, kuriuos lietuviai naudojo ir iki krikščionybės Lietuvoje priėmimo – ant stalo negalėjo būti valgių iš mėsos, paukštienos, žuvies ir kiaušinių.

„Senovės lietuviai tinkamais produktais ant Kūčių stalo laikė daržoves, grūdus, riešutus, vaisius, uogas, grybus ar kitas miško gėrybes. Tik vėliau atsirado kisielius, aguonų pienas su kūčiukais arba virtinukai su grybais, kurie dabar laikomi neatsiejamais šventinio stalo patiekalais. Tiesa, neįsivaizduojamas stalas būdavo ir be desertų – įvairių kepinių su riešutais, cinamonu, marcipanu ir, žinoma, aguonomis“, – pranešime žiniasklaidai dėstė maisto ekspertė.

V. Juodkazienės teigimu, aukščiau išvardintus patiekalus ir tuomet, ir dabar nėra sunku pasigaminti, o ir produktai jiems nėra brangūs. Vis tik, daugelis žmonių iki šiol, planuodami šventinį stalą, būna įsitikinę, jog jis jiems atsieis nemažai pinigų, tačiau, anot maisto ekspertės, tokį įsitikinimą galima gana greitai panaikinti.

„Tos pačios ankštinės daržovės, kruopos, grybai – tikrai nėra brangūs produktai. Didžioji dalis patiekalų yra tiesiog primiršti ir kartais žmonėms lengviau pasakyti, jog jie yra brangūs nei labiau pasigilinti į tai, kokia išties yra situacija. Beje, viena iš Kūčių vakaro patiekalų grupių yra košės, kurių gamyba tikrai nereikalauja didelių finansinių išlaidų“, – sakė maisto ekspertė.

Pavyzdžiui, anksčiau, anot maisto ekspertės, būdavo verdama grucė – stambių miežinių arba perlinių kruopų košė su aguonomis, likusiomis nuo aguonpienio. Taip pat buvo verdama šutynė, kuriai tereikėjo bulvių, pupų, žirnių ir kviečių.

„Pati populiariausia košė, gaminama iš žirnių ir bulvių buvo kniukė – ją gaminant reikėjo atskirai išvirti žirnius ir bulves, o vėliau juos sudėti į bendrą puodą ir sugrūsti. Košės yra be reikalo nuvertintos – jas galima pasigaminti ne tik kaip garnyrą, bet ir kaip pagrindinį patiekalą, tereikia žinoti proporcijas ir skaniausius derinius“, – pasakojo V. Juodkazienė ir atskleidžia paprastų šventinių patiekalų receptus.

Virtinukai su džiovintų baravykų įdaru

Virtinukai su džiovintų baravykų įdaru

Jums reikės:

Tešlai:

  • 300 ml verdančio vandens
  • 350 g miltų
  • ½ a.š. druskos
  • 40 g džiovintų baravykų
  • 1 svogūno
  • 5 v.š. aliejaus
  • 1 a.š. druskos
  • ½ a.š. pipirų
  • ½ a.š. česnako miltelių

Gaminimas:

Pirmiausia pasigaminkite tešlą – pusę miltų nuplikykite verdančiu vandeniu ir intensyviai išmaišykite, kad visi miltai sušlaptų. Tuomet berkite druską ir po truputį – likusius miltus. Kai tešla šiek tiek atvės – išminkykite tešlos kamuoliukus virtinukams, juos susukite į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui pastovėti. Tuomet pradėkite gaminti įdarą – užpilkite grybus verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti apie 20 minučių, kol jie suminkštės. Per tą laiką smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite ant silpnos ugnies. Kai svogūnas suminkštės, suberkite išmirkytus grybus, pagardinkite prieskoniais ir kelias minutes viską patroškinkite. Palikite įdarą atvėsti. Per tą laiką pastovėjusius tešlos kamuoliukus plonai iškočiokite ir sudėkite įdarą – padrėkinkite kraštelius vandeniu ir užlenkite. Taip pat galite naudoti specialiai virtiniams skirtas formas. Virtinukus virkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens apie 5 minutes – iki tol, kol jie iškils į puodo paviršių. Skanaus!

Žemaitiška žirnių ir bulvių košė

Žemaitiška žirnių ir bulvių košė

Jums reikės:

  • 1,5 stiklinės skaldytų ir vandenyje išmirkytų žirnių
  • 4 vnt. bulvių
  • šiek tiek druskos ir pipirų

Gaminimas:

Pirmiausia virkite žirnius tol, kol šie sukrenta. Tada atskirai išvirkite bulves bei jas sugrūskite. Sumaišykite trintas bulves su sukritusiais žirniais, pagardinkite druska bei pipirais. Norėdami košei suteikti pikantiškesnio prieskonio, galite naudoti egzotiškesnius prieskonius, kaip ciberžolę, karį. Galite košę valgyti vieną ar patiekti kaip garnyrą prie kitų, pvz., žuvies, patiekalų. Skanaus!

Kūčių vakaro burokėlių mišrainė su pupelėmis

Kūčių vakaro burokėlių mišrainė su pupelėmis

Jums reikės:

  • 4 vnt. virtų burokėlių
  • 2 stiklinių pupelių
  • 2 vnt. virtų bulvių
  • 2 vnt. raugintų agurkų
  • 4 v. š. majonezo
  • šiek tiek druskos ir pipirų

Gaminimas:

Burokėlius, bulves ir raugintus agurkus supjaustykite smulkesniais kubeliais ir sudėkite į dubenį. Tuomet berkite pupeles, dėkite majonezą ir viską gerai išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite mišrainę druska ir pipirais bei leiskite šiek tiek pastovėti. Skanaus!

Silke įdarytos bulvės

Silke įdarytos bulvės

Jums reikės:

  • 5 vnt. bulvių
  • 200 g sūdytos silkių filė
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno
  • 1 morkos
  • 1 v. š. majonezo
  • pusės poro
  • šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų

Gaminimas:

Pradžioje įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Tuomet nuplaukite bulves ir keliose vietose subadykite jas šakute, ištepkite aliejumi bei kepkite įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol bulvės taps minkštos. Kol bulvės kepa – paruoškite silkės įdarą. Supjaustykite svogūnus mažais gabaliukais bei pakepinkite. Suberkite tarkuotą morką, plonais griežinėliais pjaustytą porą bei dar keletą minučių pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Tuomet jas sumaišykite bei dėkite nedideliais gabaliukais pjaustytą silkės filė bei šaukštą majonezo. Pagardinkite viską druska bei pipirais. Iškepusias bei šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis ir išskobkite jas, palikdami maždaug 0,5 centimetro storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Išskobtą bulvių masę sutrinkite su šakute bei įmaišykite į silkės įdarą. Paruoštu silkės įdaru pripildykite bulvių puseles ir tiekite ant švenčių stalo. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)