Mano močiutė, klasikinė dzūkė, kepdavo nuostabią bandą pečiuje. Anksti ryte šlepsėdavo į rūsį įkastą kalne, šiek tiek po žeme, kur būdavo ir driežų, todėl aš kojos ten nekeldavau, pasiimti bulvių. Gan dažnai prikeldavo mano mamą, kad ši padėtų prilupti bulvių. Koks vargas tai daryti žiemos rytą, šeštą ar septintą valandą, savaitgalį, kai tu tenori, kad aplink tave šokinėtų, nesgi atvykai į svečius, pas mamą. Tuomet dar įkurti pečių trunka visą amžinybę, dirbi ir lauki, kol viskas bus paruošta, kol vaikai trepsi aplink ir vis klausia, kada bus tos bandos.

Tokie laikai – praeityje. Šiandien niekas nebekuria pečiaus, nes naudoja išmanias virykles, kur orkaitės pačios išsivalo. Bet senolių receptai ir tradicijos vis dar turi vertę turi, dažnas iš mūsų mėgsta pasididžiuoti ką nors mokąs gaminti, kaip močiutė. Banda yra tradicinis dzūkų patiekalas, gaminamas iš tarkuotų bulvių, po to šiek tiek nusunkus jų skystį. Bulvių masė dedama ant didelio džiovinto kopūsto lapo ir šaunama į pečių. Keptą bandą galėdavai raikyti kaip duoną ir merkti į mėgstamą padažą. Būtent padažas buvo šio patiekalo vinis. Močiutė jį ruošdavo iš balto varškės sūrio, panardinto ištirpusiame naminiame svieste. Koks paprastas ir nuostabus derinys dzūkiškos bandos gabalėlį merkti į šį padažą! Kviečiu išbandyti.

Kugelis pagal dzūkišką madą

  • 1 kg bulvių
  • Geras žiupsnis druskos, pipirų
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 1 kiaušinis
  • Šaukštas miltų, aliejaus
  • Krapų pabarstymui
  • 1 varškės sūris
  • 150 g sviesto

Bulves nulupame ir nuplauname, sutarkuojame tam skirta mašina. Įjungiame orkaitę iki 200 laipsnių. Į masę dedame druskos, truputį pipirų, smulkintą svogūną, įmušame kiaušinį, dedame miltų ir viską gerai išmaišome. Viską pilame į indą su aliejumi, paskleidžiame tolygiai. Galima ant viršaus pilti šiek tiek pieno, bet nebūtina. Kugelį kepame valandą įkaitusioje orkaitėje.

Padažą ruošiame taip: sūrį papjaustome riekelėmis ir dedame į padažui skirtą indą, atsparų karščiui (molinį, keramikinį). Dedame sviesto ir šauname į orkaitę greta kugelio jam jau baigus kepti. Patiekiame kugelį lėkštėje su sviestu ir varškės sūrio padažu greta.

Dzūkiškas kugelis

Puikūs kiti priedai-padažai prie kugelio, ruošiami keptuvėje

  • Džiovintų grybų, smulkintų svogūnų, apkeptų svieste, padažas
  • Varškės, krapų, sviesto ir grietinėlės padažas
  • Pievagrybių, šoninės ir smulkinto svogūno padažas
  • Varškės, lašišos ir grietinėlės padažas
  • Virtos/keptos vištienos likučių, sviesto ir grietinėlės padažas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)