Blogi sušiai – beskoniai sušiai, o skonį jiems visų pirma suteikia tinkamai išvirti ryžiai, kokybiška žuvis ir daržovės, vardija pašnekovas. Paklaustas, ar tokie ingredientai, kaip tepamas sūrelis, naudojamas ir tradiciniuose receptuose, žinovas neneigia, kad tai – vienas iš europiečių prasimanymų. „Sušiams naudojami įvairiausi produktai, esu matęs sušių net su vištiena. Žinoma, tai jau visiška improvizacija, – juokiasi jis ir patikina, kad lietuviai tokių sušių, kaip gaminama Japonijoje, nevalgytų. – Jau vien tai, kad mes valgome sušių ritinėlius, turėtume padėkoti ne japonams, o amerikičiams. Tokią formą sugalvojo jie. Patys japonai sušius gamina ne susuktus.“

Sušiuose naudojama žuvis, anot jo, nebūtinai turi būti žalia – yra receptų ir su kepta ar net kepta ir marinuota žuvimi. Populiariausia – lašiša, taip pat tunas, ungurys, jūros ešerys, labai mėgstami sušiai ir su krevetėmis, o vegetarai renkasi sušius su daržovėmis ir vaisiais: paprikomis, morkomis, salotomis, mangais.

Blogiausia, ką daro lietuviai valgydami sušius, – tai ne nemokėjimas žongliruoti lazdelėmis, pasirodo, net patys japonai neretai sušius valgo rankomis. Didžiausia klaida – sušius paskandinti sojoje, mat tuomet jie permirksta ir subyra ir tikrai ne dėl to, kad buvo nekokybiškai susukti. S. Krasniakovas moko, kad reiktų daryti kaip tikri japonai – į soją pamirkyti tik patį sušio kamputį, tuomet jį apversti ir suvalgyti. Beje, vienas sušis turi būti lyg vienas kąsnis, ne per didelis, kad nereiktų atsikąsti.

Pagal tradiciją aštrumu garsėjantys ir būtinai prie sušių patiekiami vasabio krienai turi užmušti visas šviežioje žuvyje esančias bakterijas. Marinuoti imbierai skirti paruošti skonio receptorius prieš ragaujant naujo skonio sušius.

Gaminant sušius labai daug galimybių varijuoti įvairiais skoniais, tik reikia nepersistengti, kad vieni ingredientai neužgožtų kitų, sako pašnekovas. Anot jo, tik pirmą kartą susipirkęs visus sušiams gaminti skirtus ingredientus žmogus supras, koks brangus tai malonumas, nors, žinoma, daugelio ingredientų tikrai liks.

„Gaminti sušiams reiktų turėti net specialų puodą. Jų yra ne tik pramoninių, bet ir paprastesnių buitinių, skirtų namams ir gerokai pigesnių. Mes naudojame ir specialius tobulai sušius supjaustančius peilius. Jei gaminsite namie ir naudosite paprastą peilį, būtinai gerai jį išgaląskite ir kaskart pjaudami pamirkykite vandenyje – tuomet ryžiai ne taip lips“, – patarimais dalijasi S. Krasniakovas.

DELFI Maistas skaitytojams jis sutiko atskleisti vieną iš tradiciškiausių sušių receptų ir parodė, kaip gaminami sušiai su išskirtiniais ingredientais.

Sušiai su krabų kojų mėsa

Reikės:

  • 500 g virtų ryžių
  • 100 g ryžių acto
  • 10 g cukraus
  • 3–5 g druskos
  • 1 g citrinos sulčių
  • 50 g krabų kojų mėsos
  • 50 g lašišos
  • 25 g agurko
  • 20 g avokado
  • 10 g majonezo
  • 1 jūros dumblių lapo

Gaminimas:

  1. Pirmiausia S. Krasniakovas pažymi, kad svarbu pasirinkti specialiai sušiams skirtus ryžius. Prieš verdant juos būtina kruopščiai išskalauti. Tam gali prireikti ir visos valandos, ne veltui, kaip pasakoja pašnekovas, Japonijos restoranuose visi sušių gamintojai savo karjerą pradeda nuo garbingos ryžių plovėjo profesijos. Išvirus ryžius specialiame puode juos reikia pagardinti ryžių actu – jis ryžius padaro biresnius, bet kartu ir klampesnius bei suteikia ypatingo skonio. Ryžius pagardinkite ir druska, cukrumi bei citrinų sultimis.
  2. Ant specialaus sušių sukimo kilimėlio paklokite jūros dumblių lapą, ant jo dėkite ir vienodu sluoksniu paskirstykite ryžius. Apverskite.
  3. Ant kitos pusės sudėliokite juostelę iš krabo kojų mėsos. Šalia išdėliokite smulkiai supjaustytas agurko juosteles ir avokadą.
  4. Viską susukite į ritinėlį taip, kad viršuje liktų ryžiai.
  5. Ant tokio ritinėlio išdėliokite plonai supjaustytos lašišos gabaliukus, apspauskite kilimėliu. Ritinėlį supjaustykite į lygias aštuonias dalis.
  6. Tradiciškai pateikite su vasabio krienais ir marinuotais imbierais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)