Vienas virimo būdas ir minkštiems, ir kietiems kiaušiniams

Kiaušinius užpilkite šaltu vandeniu, o kai vanduo užvirs, nukelkite puodą nuo viryklės ir tegu kiaušiniai baigia virti. Taip verdame kiaušinius Velykoms arba tada, kai norime pasigaminti įdarytų kiaušinių.

Jei norite minkštesnio trynio, kiaušinius iš karšto vandens išimkite anksčiau.

Kaip nulupti virtus kiaušinius

Šis etapas visada nelengvas, tiesa? Labai dažnai lukštai sueižėja į smulkias daleles, prie jų prilimpa baltymas, kiaušinis nusilupa netolygiai, atrodo lyg apipešiotas.

Šviežius kaimiškus kiaušinius visada bus sunku nulupti. Pasirodo, norint, kad kiaušinis nusiluptų dailiai, tolygiai, reikia senų kiaušinių. Laikui bėgant kiaušinis per poras lukšte netenka drėgmės, oro ertmės kiaušinio smaigalyje nelieka. Keičiasi ir baltymų pH – nuo gana žemo iki gana aukšto, todėl baltymai būna ne taip stipriai prikibę prie lukšto.

Kaip visada idealiai išvirti kietus kiaušinius

Tinkamai išvirto kieto kiaušinio trynys neturi žalsvo sluoksnelio, pats trynys yra švelnus, kreminės konsistencijos.

Reikės:

  • 6 kiaušinių (tiesiai iš šaldytuvo)
  • šalto vandens
  • prikaistuvio
  • laikmačio
  • kiaurasamčio
  • dubens

Kaip virti:

Sudėkite kiaušinius į prikaistuvį, užpilkite šaltu vandeniu taip, kad vanduo būtų pora centimetrų virš kiaušinių. Užkaiskite viryklę dideliu kaitrumu, prikaistuvio neuždenkite. Vanduo turi burbuliuoti.
Į didelį dubenį pripilkite šalto vandens.
Kai vanduo užvirs, nukelkite prikaistuvį ir uždenkite dangčiu. Jokiu būdu nepamirškite puodo ant viryklės ir nepalikite kiaušinių virti per ilgai.

Nustatykite laikmatį reikiamam laikui ir palikite kiaušinius uždengtame puode.

Laikas priklauso nuo to, kokių kiaušinių norite – kietų ar minkštų:

  • kiaušiniams skystu tryniu (net kiek skystoku baltymu) – 3 minutės,
  • kiaušiniams minkštu, kiek skystoku tryniu – 4 minutės,
  • kiaušiniams minkštu tryniu – 6 minutės,
  • kiaušiniams kietu, bet turinčiu minkštumo tryniu – 10 minučių,
  • kiaušiniams labai kietu tryniu – 15 minučių.

Kai praeis nustatytas laikas, išimkite kiaurasamčiu kiaušinius iš prikaistuvio, švelniai pastuksenkite kiaušinį į spintelę. Jei kiaušiniai skysti arba jei virėte juos dažyti Velykoms, nestuksenkite.

Sudėkite kiaušinius į dubenį su šaltu vandeniu, palaikykite jame 1 minutę. Paskui galite valgyti.

Pora pastabų

Galite virti bet kokį kiekį kiaušinių.

Likusius nesuvalgytus kiaušinius su lukštais per pora valandų įdėkite į šaldytuvą. Galima laikyti savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)