„Jei kas nors galvoja, kad tie, kurie valgo sveikai, valgo mažai, labai klysta, – šypsodamasi sako V. Kurpienė. – Tokios salotos, arba netgi sakyčiau – mišrainė, juk joje yra ir termiškai apdorotų pupelių, bus labai sotus patiekalas. Ir tikrai nebūtina atsikelti nuo stalo jaučiant, kad dar lyg kažko trūktų.“

Be pupelių, salotoms paruošti rinkitės žalumynus, žalią moliūgą ir burokėlį. V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad nors dažniausiai burokėlį naudojame virtą, tačiau jį kuo puikiausiai galima naudoti ir šviežią arba raugintą.

„Raugintame burokėlyje labai daug vitaminų, jis labai gerai žarnynui, o šviežią valgyti, nors tai mums nėra įprasta, itin sveika, tai stiprina mūsų kraują ir imunitetą. Tas pats ir su moliūgu, juk dažniausiai su juo verdame sriubą arba troškiname mėsą, tačiau šį kartą abu produktus naudojame šviežius“, – komentuoja ji.

Kad žalias burokėlis nebūtų per kietas, A. Švetkauskė pataria jį šiek tiek apšlakstyti citrinos sultimis ar balzamiko actu ir palaikyti bent 10 min. Jei šių ingredientų po ranka neturime, burokėliams suminkštinti tinka ir obuolių actas ar paprasčiausia druska – apibarstykite ja, pašlakstykite vandeniu ir palaikyti nuo 15 iki 30 min.

Vaida Kurpienė ir Aistė Švetkauskė

Reikės:

  • kopūsto
  • muskatinio moliūgo
  • žalio arba rauginto burokėlio
  • šviežių žalumynų: bazilikų, kalendrų, svogūnų laiškų, saulėgrąžų daigų
  • ankštinių daržovių: pupelių, avinžirnių, lęšių (geriausia, jei rinksitės ne konservuotus, o pamirkytus ir išvirtus)
  • balzamiko acto arba citrinos rūgšties
  • druskos
  • sojos padažo
  • pipirų
  • vandens
  • linų sėmenų ir smulkintų kanapių

Gaminimas:

  1. Kopūstą, moliūgą ir buroką sutarkuojame šiaudeliais.
  2. Burokėlius apšlakstome balzamiko actu, užberiame šiek tiek druskos, pipirų.
  3. Kad nebūtų jokių riebalų, naudojame čia puikiai derantį sojos padažą.
  4. Vietoj aliejaus įpilame vandens.
  5. Sudedame supjaustytus žalumynus – svogūnų laiškus, šviežius bazilikus, saulėgrąžų daigus. Galiausiai sudedame virtas pupeles.
  6. Viską išmaišome.
  7. Pabarstome linų sėmenimis ir smulkintomis kanapėmis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)