1 porcijai reikės:

  • apie 320 g bulvių
  • apie 40 ml pieno
  • 1 nedidelio svogūno
  • apie 80 g vištienos kumpelio
  • pipirų
  • druskos
  • česnakų
  • aliejaus vištienai pamarinuoti

Padažui:

  • apie 25 g rūkytos šoninės
  • apie 20 g svogūno
Kugeliui reikalingi produktai

Gaminimas:

  1. Užvirinkite pieną.
  2. Kol kaista pienas, pamarinuokite vištieną. Vištienos kumpelį galite dėti ir visą, o jei norite – supjaustykite į kelias dalis. Užberkite druskos, pipirų, įspauskite česnako, užpilkite trupučiu aliejaus, viską gerai išminkykite ir atidėkite į šalį pasimarinuoti.
  3. Tuo metu sutarkuokite žalias nuskustas bulves. Kartu į bulvių tarkius įtarkuokite ir svogūną. Sutarkavę įberkite druskos, truputį pipirų, gerai išmaišykite.
  4. Masę nuplikykite virintu pienu ir vėl išmaišykite.
  5. Į kepimo indą sudėkite vištienos kumpelio gabalėlius ir užpilkite bulvių mase. Pašaukite į 165 laipsnių temperatūros orkaitę 50 min.
  6. Kol kugelis kepa, paruoškite spirgučių padažą. Smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną, šiaudeliais arba kubeliais susmulkinkite šoninę. Viską apkepkite keptuvėje.
  7. Iškepusį kugelį patiekite su spirgučių padažu ir grietine.
Kugelis

Virtuvės šefo patarimai:

  • Skaniausias kugelis – iš šviežių bulvių, tačiau jos gali būti vandeningesnės, tad gali prireikti nuspausti tarkius, kad bulvių masė nebūtų per daug skysta.
  • Kad kugelis būtų puresnis, į tarkius įpilkite virinto pieno. Dėl purumo galima įdėti ir majonezo – šis suteiks ne tik minkštumo, bet ir papildomo skonio. Nenorintiems jokio papildomo skonio, galima įdėti ir grietinės.
  • Taip pat į bulvių masę reiktų įdėti ir riebalų. Jeigu kugelį kepsite su mėsa, papildomai riebalų galima ir nedėti, jei ne – patartina įdėti. Bus skanu, jei į tarkius įpilsite pačių spirgučių, mat rūkyta mėsa suteiks papildomo skonio.
  • Kiaušinių į kugelį šefas dėti nepataria. Anot jo, įdėjus kiaušinių kugelis nebebus toks purus, sukietės.
  • Blogiausia, jei kugelį perkepsite – tuomet jis bus kietas. Ar kugelis jau iškepė, patikrinkite į jį įsmeigę medinį dantų krapštuką – ištrauktas jis turi būti sausas. Kiek laiko kugelis keps, priklausys nuo jo storio. Pavyzdžiui, šis, maždaug 5 cm storio, kugelis kepė 50 min.
  • Jei kugelis storesnis ir bijote, kad viršus sudegs, o vidus liks neiškepęs, galite jį kepti uždengę folija ir ją atidengti kepimo pabaigoje.
  • Į kugelį galima dėti ir rūkytą karką, kiaulės koją, vištieną su kauliuku, ypač gražiai atrodo į kugelį sudėti vištos sparneliai, jei juos sudėsite taip, kad liktų kyšoti jų smailūs galiukai. Galima gaminti ir vegetarišką variantą – su varške. Ją virtuvės šefas pataria gardinti kmynais, česnakais ir būtinai sluoksniuoti – dėti sluoksnį bulvių masės, tada varškės ir vėl bulvių.
  • Galima eksperimentuoti ir į bulvių masę pridedant kitų daržovių – saldžiųjų bulvių, cukinijų, moliūgų.
  • Jei norite kugelį pasišildyti, apšlakstykite vandeniu ir vėl pašaukite į orkaitę. Galima kugelį šildyti ir tiesiog keptuvėje supjausčius jį gabaliukais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)