Koks tai nusikaltimas, supratau, kai paragavau baltos mišrainės pas draugę. Viskas buvo lyg ir gerai, išskyrus – svogūnus. Paprasčiausius svogūnus, sukapotus stambokais gabalais ir taip sumaišytus su kitomis daržovėmis.

Žalias svogūnas mišrainėse – išskyrus šviežių daržovių salotas – yra didelė virtuvės klaida, bet kurį kulinarijos kūrinį paverčianti rūgščiu, gaižiu kratiniu. Todėl viskas labai paprasta – svogūną reikia apkepinti. Tai pagrindinė baltos mišrainės paslaptis.

Baltajai mišrainei išverdame bulves, morkas ir kiaušinius. Bulvės ir morkos, nuo tada, kai užverda vanduo, kaitinamos dar maždaug pusvalandį, kol suminkštėja, bet nesukrinta. Kiaušiniams išvirti užtenka 7 minučių. Paskui juos reikia perlieti šaltu vandeniu, kad lengviau luptųsi.

Kai daržovės ir kiaušiniai atvėsta, juos nulupame.

Svogūną supjaustome smulkiais kubeliais ir apkepiname nemažame kiekyje aliejaus. Tarkime, vidutinio dydžio svogūnui reikėtų 6-8 šaukštų rapsų aliejaus.

Aliejų keptuvėje įkaitiname, suberiame smulkintus svogūnus ir, nuolat maišydami mentele, kepiname ant vidutinės kaitros, kol svogūnai pabąla ir suminkštėja. Saugokite, kad svogūnai nesudegtų, nes tokie apkartins visą mišrainę.

Bulves ir morkas supjaustome maždaug pusės centimetro dydžio kubeliais. Ant daržovių supilame atvėsusius kepintus svogūnus su visu aliejumi, atsargiai išmaišome.

Supjaustome kiaušinius, taip pat – raugintus ir šviežius agurkus. Šviežias agurkas baltą mišrainę padarys kur kas gaivesnę ir gardesnę.

Suberiame konservuotus žaliuosius žirnelius.

Padažui sumaišome kokybišką majonezą su keliais šaukštais natūralaus riebaus jogurto. Kam? Vėlgi – kad mišrainė būtų gaivesnė.

Į padažą įberiame pusę šaukštelio druskos, šiek tiek maltų juodųjų pipirų ir šaukštelį cukraus. Pastarasis ingredientas yra būtinas! Cukrus „suriša“ visų produktų skonius, juos sustiprina ir pabrėžia. Tik nekraukite šaukštais – nurodytas kiekis yra optimalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)