Mitybos specialistai ragina daugiau žuvies valgyti ne tik per didžiąsias žiemos šventes, bet visus metus, bent 2 – 3 kartus per savaitę, nes tai yra vertingas ir sveikas maistas.

„Kad žuvis būtų skani, ji pirmiausia turi būti kokybiška, bet taip pat daug kas priklauso nuo recepto – kuo jis paprastesnis, tuo – geresnis. Jei žuvis atvėsinta, ji paruošiama ypač greitai, tačiau šaldytą žuvį iš šaldiklio į šaldytuvą įdėję iš anksto, ilgai taip pat neužtruksite. Be to, šaldytuve atšildyta žuvis bus sultingesnė ir skanesnė, taigi šventinę vakarienę galite pasiplanuoti iš anksto“, – pasakoja A. Rasmussen.

Prekybininkai pastebi, kad kiekvienais metais lietuvių maisto gaminimo įpročiai per šventes keičiasi ir dažnai, tradiciniai patiekalai, laikomi virtuvės klasika, yra derinami su modernumu.

„Kelerius metus iš eilės, populiariausiu šviežios žuvies pasirinkimu išlieka gyvas karpis ir atšaldyta lašiša. Iš šaldytos žuvies asortimento pirkėjai vertina ir renkasi jūros lydeką, ne tik dėl jos lengvo paruošimo, skonio savybių, bet ir patrauklios kainos. Pastaruosius kelerius metus pastebime tendenciją, kad ant Kūčių stalo pirkėjai deda ir kur kas egzotiškesnes jūros gėrybes, tokias kaip rajos sparnai, otas, durklažuvė, jūrgaidis, austrės ar krevetės. Lietuviai nuolat ieško naujų skonio derinių, išbando kitų šalių virtuves, nebijo naujovių virtuvėje ir lėkštėje bei skaičiuoja laiką, praleistą virtuvėje“, – sako prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Šventiniam stalui – glazūruota lašiša

A. Rasmussen sako, kad lašišą pagaminti visuomet pavyksta puikiai, o ir daugelis žmonių ją yra įsitraukę į mėgstamiausių patiekalų sąrašą.

„Per šventes būtina pasilepinti, todėl rekomenduoju pasigaminti bent vieną patiekalą iš lašišos. Glazūruota lašiša – puikus pasirinkimas, nes šitaip iškepta žuvis turės traškią plutelę, o vidus bus minkštas bei nepaprastai gardaus skonio. Be to, tai neužims daug jūsų laiko“, – sako A. Rasmussen.

Jums reikės:

Lašišai:
800 g šviežios lašišos

Glazūrai:
4 v. š. sojos padažo
3 v. š. alyvų aliejaus
2 v. š. medaus
1 v. š. citrinos sulčių
1. v. š. pomidorų padažo
Sezamo sėklų
Citrinpipirių
Bazilikų
Citrinos papuošimui

Gaminimas:

Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apibarstykite citrinpipiriais. Palikite lašišą marinuotis apie 15 minučių ir per tą laiką pradėkite gaminti glazūrą. Dubenėlyje sumaišykite soją, medų, citrinos sultis, aliejų, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite. Paruošta glazūra aptepkite abi lašišos puses, palaukite keletą minučių ir įdėkite į įkaitintą keptuvę. Kepdami lašišą kartkartėmis apliekite likusia glazūra. Iš abiejų pusių lašišą kepkite apie 5 minutes. Iškepusią žuvį pagardinkite sezamo sėklomis bei papuoškite citrina. Skanaus!

Glazūruota lašiša

Ieškantiems įdomesnio skonio – jūros lydekos ir daržovių derinys

Pasak specialistės, prieš pradedant gaminti žuvies patiekalus, labai svarbu yra taisyklingai atšildyti žuvį. Anot jos, dažniausiai paplitęs būdas – žuvis iš pakuotės perdėti į kokį nors indą ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol atitirps, tačiau jis nėra teisingas.

„Tokiu būdu žuvis praranda nemažai skysčių ir ją pagaminus, žuvies mėsa būna pakankamai sausa. Žuvis turi būti atšildoma šaldytuve, maždaug 2 – 6 laipsnių temperatūroje. Priklausomai nuo jos dydžio, atšildymo procesas gali užtrukti iki paros, todėl konkretaus patiekalo gamybą reikia pasiplanuoti iš anksto“, – sako A. Rasmussen ir pateikia išskirtinai skanios ir maistiniu požiūriu naudingos lydekos receptą.

Jūros lydeka su daržovėmis

Jums reikės:

1 kg šaldytos jūros lydekos
3 vnt. morkų
5 vnt. bulvių
2 vnt. svogūnų
1 paprikos
4 skiltelės česnako
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Petražolių
Krapų

Gaminimas:

Visų pirma tinkamai atšildykite žuvį. Tuomet atšildytą žuvį išimkite iš šaldytuvo ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Juos apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir palikite valandai pastovėti. Bulves ir morkas supjaustykite plonais griežinėliais, o svogūnus ir paprikas – pusžiedžiais. Tuomet 4 folijos lakštus patepkite aliejumi ir ant kiekvieno iš jų dėkite dalį bulvių ir morkų, o ant jų svogūnus ir paprikas. Daržoves apibarstykite druska, krapais ir petražolėmis. Paruoštus kepsnius perkelkite į kepimo indelius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 – 50 minučių. Skanaus!

Gardžiam šventiniam stalui – neįprasta silkė

B. Čaikauskaitė sako, kad silkės produktai – ne tik kasdienis maistas, bet ir neatsiejamas kiekvienos didesnės šventės atributas.

„Savo prekybos tinklo pirkėjams visuomet siūlome platų šviežios ir šaldytos žuvies asortimentą, tačiau pastebime, kad pastaraisiais metais nuolat auga šviežios žuvies pardavimai, o šventiniu laikotarpiu jie padidėja net iki 45 proc. Populiariausia žuvis pirkėjų tarpe išlieka lašiša – jos pardavimai sudaro beveik pusė visos mūsų parduodamos žuvies. Tarp šaldytos žuvies populiariausia išlieka jūrų lydeka, o iš marinuotų žuvų – silkė“, – sako B. Čaikauskaitė.

Silkė su džiovintomis spanguolėmis ir karamelizuotais svogūnais

Jums reikės:

500 g silkių filė
Saujos džiovintų spanguolių
2 vnt. didelių svogūnų
3 v. š. aliejaus
2 a. š. cukraus
Šiek tiek druskos

Gaminimas:

Svogūnus supjaustykite plonais žiedais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūnų žiedus. Kepkite juos tol, kol suminkštės. Paskaninkite svogūnus druska, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite tol, kol svogūnai paruduos. Tuomet nuplaukite ir nusausinkite džiovintas spanguoles bei sumaišykite jas su keptais svogūnais. Silkę supjaustykite maždaug centimetro storio griežinėliais. Į lėkštę dėkite silkės sluoksnį, kurį visiškai uždenkite paruoštais karamelizuotais svogūnais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)