Ir kaip tik praėjusį savaitgalį mano vyras nutarė nustebinti vakariene be progos – baltame vyne troškintomis „salami“ midijomis su bulvytėmis fri, na, tomis gardžiomis naminėmis french fries.

Nuo pat pirmųjų gamybos žingsnių matėsi ir uodėsi, kad patiekalas bus ypatingo skonio, kvapnus ir veikiantis tarsi afrodiziakas. Ir aš nesuklydau – bevalgant kūnas tirpo nuo potyrių, tad kiekvienu kąsneliu galėjau mėgautis užsimerkdama ir pasinerdama į tą svaiginantį jūros skonį.

Taigi grįžkime į realybę. Aš jums papasakosiu, kaip vyras gamino patiekalą. Beje, jis patį pirmą kartą ruošė midijas (ir aš net neabejojau, kad viskas bus puiku, jam ir iš pirmo karto visad pavyksta). Iš parduotuvės jis parnešė štai tokių produktų. Jų užtektų pagaminti vakarienę net ir 4-5 asmenims.

Midijų paruošimas namuose


Maisto ruošimui reikės didelio puodo, gilios keptuvės, pjaustymo lentelės ir gerai pagaląsto šefo peilio. Ir, žinoma, dubenėlių maisto patiekimui.

Midijas nuplaukite šaltu tekančiu vandeniu, peiliuku nugramdykite nešvarumus nuo kiautų. Kiekvieną midiją patikrinkite ją šiek tiek suspausdami – jei atsivėrusi midija užsidaro, tuomet ji gyva ir kuo puikiausiai tinkama maistui. Neužsiveriančias ar suskilusias, skleidžiančias blogą kvapą – išmeskite. Nuvalytas midijas dar kartą nuplaukite, kad į patiekalą nepatektų kiautų skeveldrų, kurios traškės tarp dantų ir sugadins valgymo malonumą.

Midijų paruošimas namuose

Smulkiai supjaustykite svogūną (praktinis patarimas – nulupę jį, nenupjaukite šaknies ir, perpjovę per pusę, susmuklinkite – taip svogūnas nesutrupės ir neslys iš rankų). Peiliu sutraiškykite česnako skilteles ir susmulkinkite, plonomis skiltelėmis supjaustykite salierą. Nedideliais kubeliais supjaustykite vytintą saliamį.

Midijų paruošimas namuose

Dideliame, giliame puode (5-6 litrų) ant vidutinės/aukštos temperatūros ištirpinkite sviestą, suberkite saliamį, šiek tiek jį pakepkite, tuomet dėkite į puodą susmulkintus svogūnus, česnaką ir salierą. Stambiai susmulkinkite prieskonines žoleles, didesnę dalį jų suberkite į puodą, šiek tiek pasilikite patiekalo papuošimui.

Midijų paruošimas namuose

Įberkite druskos, pipirų, viską pamaišykite, uždenkite puodą ir palikite 3-4 minutes pasitroškinti. Supilkite baltąjį vyną ir leiskite jam šiek tiek nugaruoti. Pašlakstykite balzaminiu Modenos actu, jis suteiks ypatingo sodrumo aromatui.

Padidinkite kaitrą iki aukščiausios padėties ir sudėkite į puodą midijas, uždenkite dangčiu, troškinkite jas apie 8-10 minučių. Kas 2-3 minutes gerai pamaišykite, kad dugne buvusios midijos apsikeistų su viršutinėmis.

Tuo tarpu gilioje keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, nuluptas bulves supjaustykite pailgomis stačiakampėmis juostelėmis ir suberkite į keptuvę. Pamaišydami kepkite jas, kol gražiai paruduos.

Nepamirškite stebėti midijas – jei visos geldelės bus jau pakankamai plačiai prasivėrusios, pats metas supilti grietinėlę ir dar 2-3 minutes patroškinti uždengtame puode.

Kai bulvės bus iškepusios, išimkite jas iš keptuvės ir sudėkite ant popierinio (sąlyčiui su maistu tinkančio) rankšluosčio, kad susigertų nereikalingi riebalai. Pagardinkite bulves žiupsneliu druskos.

Į puode esančias midijas įmaišykite šviežias pjaustytas žoleles (petražoles, baziliką ir kt.) ir patiekalas bus paruoštas patiekimui.

Midijas dėkite į gilius dubenėlius, pasemkite ir puodo dugne esančio sultinio, juo apšlakstykite geldeles. Pabarstykite žalumynais ir patiekite su bulvytėmis fri.

Midijų paruošimas namuose

Patogiausia midijas valgyti rankomis – atlaužus vieną geldelės pusę, su ja atkabinti midiją ir užsikąsti maloniai pasūdyta bulvyte.

Pirštus apsilaižiau ir dar norėjau. Vyras pažadėjo jas gaminti dar ne kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)