1. Jei svogūnus prieš juos pjaustydami 30 min. įdėsite į šaldytuvą arba 10–15 min. palaikysite šaldiklyje, itin nemalonių pojūčių išvengsite, nes šaltis stabdo akis ašaroti verčiančių dujų išsiskyrimą. Vis tik šaldytuve svogūnų nuolat laikyti nederėtų, nes ten jie sugenda kur kas greičiau nei laikomi kambario temperatūroje.

2. Dar vienas būdas sumažinti ašaras keliančių dujų išsiskyrimą – pamirkyti juos vandenyje. Nupjaukite svogūno galiuką ir pamerkite į dubenį su vandeniu. Vanduo ištrauks rūgštį, taigi juos smulkindami ašarosite mažiau. Tiesa, toks būdas neišvengiamai turės įtakos svogūnų skoniui.

3. Svogūnams augant įtakos turi dirvoje esanti siera – susiformuoja amino rūgščių sulfoksidai, svogūnus pjaustant pavirstantys sulfeninėmis rūgštimis, kurios savo ruožtu reaguoja su enzimais – susidaro aitrios dujos. Pasiekusios žmogaus veidą šios dujos ir sukelia itin nemalonius pojūčius, o akys ima ašaroti.

Daugiausia dujų sutelkta šaknyje, todėl šią svogūno dalį prieš juos smulkinant rekomenduojama pašalinti. Tai padarysite svogūną perpjovę pusiau ir tada nupjovę vienoje pusėje atsidūrusią šakninę dalį, palikdami lygų paviršių. Tada svogūną prie pjaustymo paviršiaus glauskite lygia puse ir pjaustykite judėdami šaknies link.

4. Kitas būdas sumažinti akis dirginančių dujų poveikį – svogūną pjaustyti stovint šalia lango ar ventiliatoriaus. Tokiu būdu dujų poveikis susilpnėja arba jos tiesiog nupučiamos šalin nuo svogūnus smulkinančio asmens veido.

5. Svogūnus būtinai pjaustykite aštriu peiliu, kuris geriau slys daržovės paviršiumi ir bus pažeista mažiau ląstelių, o tai reiškia, kad bus išskirta mažiau akis dirginančių dujų.

Beje, svarbu ir tai, kokios rūšies svogūnus ketinate smulkinti. Enzimų, susijusių su ašarojimą keliančiomis dujomis, koncentracija didesnė baltuosiuose, geltonuosiuose ir raudonuosiuose svogūnuose, o štai saldžiuosiuose, žaliuosiuose ir laiškiniuose svogūnuose šių enzimų yra mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)