Išties nuo šalčio visi gyvybiniai procesai sulėtėja, tačiau ši taisyklė taip pat taikoma ir valgomiems produktams: nuo nenormaliai žemų temperatūrų neatkuriamai suyra produktų tekstūra, taip pat jų skonis, spalva ir kvapas – tai yra, į blogąją pusę pasikeičia tai, ką mes maiste labiausiai vertiname. Todėl jei laisvos vietos šaldytuve vis mažiau, rekomenduojame atlikti jo turinio reviziją ir išsiaiškinti, ar jame nėra šių penkiolikos toliau išvardytų produktų, kurių ten laikyti visiškai nebūtina, o kai kurių kategoriškai negalima.

Bananai

Kadangi bananai auga tropikuose, šaltas oras jiems nerekomenduojamas, tad šaldytuve jiems ne vieta. Šaldytuve laikomų bananų žievė pasidengia rudomis apnašomis (beje, ši problema tik estetinio pobūdžio, ji neturi poveikio šių vaisių skoniui), o pačių bananų nokimas sulėtėja. Nors ir žali bananai turi savo privalumų – cukraus kiekį kraujyje jie pakelia daug mažiau nei prinokę.

Bazilikai

Šių žalumynų lapai labai švelnūs ir jautrūs, nepakenčia šalčio – ant jų iškart atsiranda tamsių dėmių. Geriausia bazilikus laikyti kambario temperatūroje, pamerktus į stiklainį su vandeniu.

Medus

Senovės egiptiečiai medų naudojo mirusiųjų balzamavimui, todėl galime sakyti, kad medus yra natūralus konservantas, kuris jis negenda, t.y. neturi galiojimo laiko, taigi šaldytuve jo laikyti nėra prasmės. Turėkite galvoje, kad ilgainiui medus natūraliai kristalizuojasi, tačiau jei jį laikysite šaldytuve, tai įvyks daug greičiau. Naudingųjų savybių meduje dėl to nė kiek nesumažės, užtat konsistencija pasikeis, todėl jei norite, kad medus kuo ilgiau išliktų skystas, laikykite jį kambario temperatūroje.

Duona

Duoną šaldytuve laikyti reikia tik tuo atveju, jei artėja badmetis – žemoje temperatūroje ji sudžius, tad pelėsis jai jau nebebus baisus. Visomis kitomis gyvenimo aplinkybėmis duoną laikykite kambario temperatūroje, kad ji išliktų šviežia, minkšta ir kvapni.

Paprika

Kaip ir bananai, paprika, kuri yra prinokusi ar nokstanti, neigiamai reaguoja į žemą temperatūrą, nes ji neleidžia joms sunokti. Jei norite, kad paprikose – ir saldžiosiose, ir aitriosiose – išliktų kuo daugiau naudingųjų medžiagų, laikykite jas sausoje ir saikingai vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve.

Kavos pupelės

Ne visi kavą laiko šaldytuve, bet vienu metu toks laikymo būdas buvo labai išpopuliarėjęs. Jei jūs iki šiol netaikėte šio metodo – neverta pradėti, nes didelė drėgmė šaldytuve kenkia kavos savybėms. Geriausia kavą laikyti sandariame stikliniame ar keraminiame inde tamsioje, sausoje vietoje.

Bulvės

Šaldytuvas neabejotinai yra tamsi ir vėsi vieta. Kai kas galvoja, kad ji itin tinkama bulvėms laikyti. Bet tai klaidinga nuomonė. Bulvės geriausiai išsilaiko 7–10 laipsnių Celsijaus temperatūroje, o žemesnėje temperatūroje jos tampa nemaloniai saldžios, jų spalva pakinta. Jei tokias bulves iš šaldytuvo termiškai apdorosime, jose bus daugiau akrilamido – toksiškos medžiagos, kuri kenkia inkstams ir kepenims, dirgina gleivinę.

Svogūnai

Šaldytuve laikomi svogūnai suminkštėja, tampa vandeningi, labai greit pradeda pūti – taip nutinka dėl didelio drėgnumo. Kad taip nenutiktų, svogūnus laikykite sausoje, gerai vėdinamoje vietoje.

Česnakai

Šaldytuve laikomi česnakai jums vargu ar patiks, kai juos išimsite – jie taps elastingi ir nelabai tinkami naudoti patiekalams. Česnakus, kaip ir svogūnus, geriausia laikyti sausoje vietoje, kurioje yra oro cirkuliacija. Be to, jei česnakus laikysite šaldytuve, stiprus jų kvapas įsigers į kitus produktus.

Pomidorai

Pomidorų skonis ir kvapas priklauso nuo gana sudėtingos sandaros junginių, kurie susidaro susijungus cukrums, rūgštims ir lakiosioms medžiagoms. Šie junginiai labai jautrūs temperatūrai – žemoje temperatūroje vaisiaus ląstelių struktūra ir lakieji junginiai, nuo kurių priklauso pomidoro kvapas, suyra, tad iš pomidorų lieka beskonis ir vandeningas daiktas. Ne per aukštoje kambario temperatūroje pomidorų skonis ir aromatas tik sustiprėja.

Alyvuogių aliejus

Visi žinome, kad alyvuogių aliejus žemoje temperatūroje sukietėja ir tampa matinis. Jei taip nutiko vieną kartą – nieko tokio, bet pakartojus atšaldymo ir atšildymo ciklą, aliejaus skonis bus kitoks. Tačiau aukštoje aplinkos temperatūroje aliejus apkarsta, todėl reikia rasti aukso vidurį ir aliejų laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, bet ne šaldytuve.

Sojos padažas

Pagardai

Kečupas, garstyčios, sojų padažas – dėl natūralios rūgšties, esančios pirmųjų dviejų pagardų sudėtyje, ir druskos, kurios yra trečiajame, šie produktai ilgai išsilaiko net kambario temperatūroje.

Citrusiniai vaisiai

Apelsinai, citrinos, greipfrutai puikiai išsilaiko ir ne tarp baltų šaltų sienų, juo labiau, kad gamoje jie ir nebūna žemoje temperatūroje.

Obuoliai

Obuoliai, kaip ir pomidorai, šaldytuve praranda kvapą ir tekstūrą. Nebijokite jų laikyti atviroje patalpoje – jie sulauks savo valandos, jei nenorite jų suvalgyti tuojau pat. Be to, nokstantys obuoliai išskiria etileną, todėl jų geriau nelaikyti šalia kitų produktų, tokių kaip vaisiai ir daržovės.

Arbūzai ir melionai

Visų pirma, arbūzai ir melionai gana dideli ir šaldytuve juos sunku sutalpinti nesupjaustytus. Be to, ir pati gamta nenumatė tokių jų laikymo sąlygų – žemoje temperatūroje jie praranda ne tik skonį ir kvapą, bet ir organizmui reikalingus antioksidantus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)