Pyragėliams reikės:

80 g. mielių,
0.5 stiklinės pieno,
400 g. miltų,
vandens (iš akies, kad tešla neliptų prie rankų, būtų lengvai minkoma,
druskos

Įdarui:

džiovintų grybų,
svogūno galvos,
druskos, pipirų.

Kepimui:

aliejaus.

Visų pirma užmerkiame grybus, geriausia iš vakaro, po to juos išplauname ir išverdame. išvirtus sumalame mėsmale kartu su svogūnu ir pakepiname aliejuje su druska ir pipirais. Užmaišome mielinę tešlą: apie 80 g mielių ištirpiname šiltame piene, nuolat maišant pilame miltus (apie 400 g.) ir vandenį. Tešlą užmaišius paliekame iškilti. Be abejonės, galima naudoti ir pirktinę mielinę tešlą, bus žymiai greičiau.

Iškočiotoje tešloje su stikline padarome "blynelius" kaip koldūnams, dedame įdarą, kampus užlankstome ir kepame karštame aliejuje.

Ne kūčių stalui galima gaminti tokius pyragėlius su virtos maltos mėsos, pagardintos mėsos prieskoniais įdaru, raugintais kopūstais, pievagrybiais, grybus maišyti su virta mėsa, kopūstus su grybais, galima dėti netgi saldžią uogienę.

Skanaus

Dalia D. Vilnius

--------------------------------------

200 g avinžirnių;
pusė raudonos ir žalios paprikos;
1 mėlynas svogūnas;
2 skiltelės česnako;
pusė baklažano;
1 pomidoras;
pusės citrinos sulčių;
1 džiovintas Čili pipiriukas;
aliejaus kepimui;
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
sauja šviežių petražolių, žiupsnelis raudonėlio.

Visų pirma išvirti avinžirnius. Juos geriausia užpilti vandeniu bei 0,5 arbat. šaukštelio sodos, laikyti per naktį. Virti su žiupsneliu druskos apie gerą valandą.

Įkaitintame aliejuje apkepinti smulkiai supjaustytą svogūną. Kai svogūnas suminkštėja, sudėti smulkiais gabaliukais supjaustytą papriką, baklažaną, sutrupinti čili pipiriuką. Kepti visą laiką maišant.

Kai daržovės gražiai apkeps sudėti nuluptą ir kubeliais supjaustytą pomidorą, sutraiškytą česnaką. Viską maišant kepti dar kelias minutes tada suberti išvirtus avinžirnius, įdėti žiupsnelį druskos ir maltų pipirų. Kepti, kol avinžirniai sušils.

Gruzdinti pievagrybiai

12 pievagrybių (nedidelių);
1 stiklinės džiūvėsėlių;
2 kiaušinių (bet galite ir be jų jei rimtai (pasninkaujate);
Aliejaus virimui;
Šiek tiek druskos ir džiovintų petražolių.

Įkaitinti aliejų. Dubenėlyje išplakite kiaušinius su šakute. Į negilų dubenį supilkite džiūvėsius. Kiekvieną pievagrybį merkti į išplaktą kiaušinį (jeigu nenaudosite kiaušinių, tiesiog nenusausinkite nuplovę) tada kruopščiai apvolioti džiūvėsėliuose ir virti karštame aliejuje iki auksinės rudos spalvos.

Išimti grybus ant grotelių ar į kiaurasamtį ir leisti nuvarvėti, apibarstyti druska ir petražolėmis. Labai skanūs karšti.

Almina

-----------------------------------------

Kūčių pyragėliai / virtinukai su grybais

Tešlai reikės:

3 stiklinės miltų
3 šaukštai aliejaus
1 stiklinė VERDANČIO vandens

Įdarui:

saujos džiovintų grybų
svogūno
šiek tiek aliejaus
druskos

Padažui:

svogūno
česnako
saujelės kapotų petražolių
prieskonių
aliejaus

Į tešlai skirtus miltus supilti aliejų, pamaišyti ir viską užpilti VERDANČIU vandeniu, tada pamaišyti šaukštu, o kai kiek pravės, minkyti, kol gausis elastinga tešla. Grybus užpilti vandeniu ir šiek tiek pamirkyti. Nusausintus grybus smulkiai supjaustyti ir pakepinti kartu su smulkintu svogūnu, pasūdyti. Tešlą iškočioti kuo ploniau ir formuoti norimos formos pyragėlius.

Pyragėlius dėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti 3-4 minutes. Per tą laiką galima paruošti padažiuką: į įkaitintą aliejų dėti smulkintą svogūną. Kai pradės įgauti auksinę spalvą, dėti smulkintą česnaką ir petražoles, berti prieskonius. Skanaus:)

Simona K.

---------------------------------

Buriejus

2 kepti orkaitėje (folijoje) arba virti burokėliai
1 nedidelis svogūnas
6 džiovinti grybai
Aliejaus
Druskos
Trintų kmynų

Nuluptus burokėlius stambiai sutarkuokite arba supjaustykite šiaudeliais.

Plunksnelėm pjaustytą svogūną pakepinkite su aliejumi. Kai suminkštės,
sudėkite išmirkytus ir siaurom juostelėm pjaustytus grybus. Kepkite dar
kelias minutes.

Burokėlius sumaišykite su kepintais svogūnais su grybais, pagardinkite
druska ir kmynais.

Šį garnyrą galima valgyti ir karštą. Tuomet, kai baigs kepti grybai,
sudėkite į keptuvę burokėlius ir kepkite, kol jie pašils. Karštas buriejus tinka valgyti su karštomis bulvėmis, šaltas - su silke.

Laura

-----------------------------------------------------

Marinuota kepta žuvis su saldžiarūgštėmis daržovėmis

Reikės

400 g žuvies (čia jau kokią mėgstate, nėra didelio skirtumo, geriausia filė)
1 didelio svogūno
2 didelių morkų
1 didelio žalio agurko
Druska
Pipirai
Miltai

Marinatui

4 v.š. obuolių acto
6 v.š. aliejaus
1 a.š. druskos
2 a.š. cukraus

Pirmiausia supjaustyti daržoves šiaudeliais, paspaudyti lengvai rankomis, kad išleistų šiek tiek sulčių. Sumaišyti visus marinato ingridientus, paragauti, bent jau man, priklausomai nuo obuolių acto gamintojo, dažnai pritrūksta cukraus. Marinatas turi gautis saldžiarūgštis. Visą šį marinatą užpilti ant daržovių.

Žuvį supjaustyti 2 cm storiu, dėti druskos, pipirų, apvolioti miltuose ir apkepti, turi gerai apskrusti. Dar karštą žuvį dėti ant daržovių ir lengvai pramaišyti, kad viskas susijungtų. Taip paruoštą žuvį, uždengti maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą. Jai taip leisti pastovėti nemažiau kelių valandų, o geriausia parai laiko. Kuo ilgiau pastovi, tuo ji skanesnė. Skanaus !!!

Aistė

---------------------------------------------------

Žuvų maltinis su daržovėmis

Ingredientai:

Jūros lydeka, 200 gramų
Menkė, 300 gramų
Ešerys, 200 gramų
Saliero stiebas, 0,5 gabalo
Saldžioji paprika, 0,5 vieneto
Morka, 1 vienetas
Žirneliai, šaldyti, 100 gramų
Petražolės, 1 pundelis
Lauro lapeliai, 2 žiupsneliai
Pipirai, 2 žiupsneliai
Druska, 1 valgomasis šaukštas
Svogūnas, 1 vienetas
Batonas, 1 riekė
Krakmolas, 2 valgomieji šaukštai
Aliejus, 50 gramų
Kiaušiniai, 1 vienetas

Gaminimo instrukcija:

Žuvį išdarinėti ir iš jos išimti kaulus. Ją sumalti su batonu kelis kartus.

Aliejuje pakepinti svogūną kartu su smulkinta paprika ir gabaliuku saliero. Suversti į žuvies masę.

Suberti krakmolą, įplakti kiaušinį, suberti druską, penkių rūšių pipirų mišinį ir prieskonius. Išmaišyti.

Sudėti kubeliais pjaustytas virtas morkas, žalias petražoles, atšildytus žalius žirnelius. Lengvais išmaišyti.

Kepti formoje arba, suteikus tam tikrą formą, folijoje apie 30 min.

Regina R.

----------------------------------------------------

Dovana „zuikiams“

Reikės:

1 silkės filė, 1 obuolio, 1 morkos, 1 didelės bulvės, majonezo, pipirų.

Morką ir bulvę išverdame. Ataušinę nulupame,susmulkiname. Taip pat supjaustome silkės filė ir obuolį mažais gabalėliais. Silkę, obuolį, bulvę sumaišome su majonezu, pagardiname pipirais.

Iš gautos masės ant lėkštės suformuojame „morką“,ją apibarstome smulkiai sukapota virta morka, pridedame žalią krapo šakelę.
Skanu ne tik zuikiams:)

Rima

----------------------------------------------------

Tradicinės Kūčių salotos

reikės:

virtų burokėlių,
virtų pupelių,
raugintų kopūstų,
virtų morkų,
aliejaus,
druskos.

Virtus burokėlius ir morkas supjaustome, sumaišome su kopūstais ir virtomis pupelėmis, pilame aliejaus (anksčiau naudodavome sėmenų, dabar skaniau su alyvuogių), barstome druskos ir išmaišome.

Skanaus,
Vida

-----------------------------------------------

2 silkių kaulai, galvos ir oda
0,5 svogūno
0,5 morkos
Saliero arba petražolės šaknies gabalėlis
Lauro lapelis, keli juodųjų ir kvapiųjų pipirų grūdeliai
Saujelė raugintų kopūstų
Saujelė virtų žirnių

Silkių liekanas perplaukite šaltu vandeniu. Iš galvos išimkite akis ir žiaunas. Užpilkite šaltu vandeniu ir užvirkite. Sudėkite daržoves ir virkite, kol jos suminkštės. Baigiant virt įdėkite lauro lapelį ir pipirus. Sultinį perkoškite.

Kopūstus, jei rūgštoki, perplaukite vandeniu. Sudėkite į sultinį ir virkite kol suminkštės. Baigiant virt sudėkite žirnius.

Skanu su virta bulve su lupenomis.

Laura

-------------------------------------------

Kukurūzų duonelės

Pas mus per Kūčias visada ant stalo būdavo dedami kukurūzai. Tad nusprendžiau - kodėl nepaimprovizuoti? O tuo, kas gavosi, dalinuosi su Jumis. Kodėl duonelės? – tai buvo pirma mintis, šovusi į galvą, jų atsikandus. Taigi...

Jums reikės:

2 skardinių (po 425 ml) konservuotų kukurūzų,
2,5 stiklinių miltų,
Svogūno,
2 skiltelių česnako,
Druskos pagal skonį;
1 arbatinio šaukštelio raudonėlių,
1 arbatinio šaukštelio bazilikų;
Žiupsnelio petražolių.

Gaminam:

Pirmiausiai noriu pasakyti, jog tikslaus miltų kiekio nėra – jis priklauso nuo kukurūzų konsistencijos juos sutrynus, Jūsų norimo duonelės minkštumo ir pan.

Nusunkiame kukurūzų konservavimo skystį ir beriame juos į sausą keptuvę. Kaitiname kol išgaruos skysčio likučiai, kad kukurūzai liktų kiek galima sausesni. Tada supilam į indą, kiek ataušinam. Nulupam svogūną, česnako skilteles ir sutriname kartu su kukurūzais. Beriame druską, raudonėlius ir bazilikus, na, o petražoles pasiliekame gamybos proceso užbaigimui.

Na, ir prasideda miltų bėrimas – pilame vieną stiklinę, antrą, ir vis žiūrime, kokia yra tešla. Aš stengiausi, kad būtų įmanoma rankomis formuoti rutuliukus, tačiau daug mieliau ir žaismingiau man pasirodė, kai jie liko „susivėlę“, kaip matote nuotraukoje. Jei norite tvirtų, miltingų – gali prireikti ir trijų stiklinių miltų.

Formuojame rutuliukus ir šauname į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Užtenka 20 – 25 min. ir duonelės jau gali puošti Jūsų Kūčių stalą. Tik prieš tai nepamirštame pabarstyti petražolėmis.

SKANAUS!

Su meile,
Gintarė

-----------------------------------------------

Lašišos „Pusnys“

Patiekalui reikės:

400 g lašišos filė (galima naudoti pjausnius be kaulų)
Pilnas šaukštas rupios druskos
Paprikų milteliai (aitrūs,bet ne čili)
Citrina

Paruošimas:

Imame labai šviežios lašišos filė, ją apibarstome druska, žiupsniu paprikos miltelių, ir apdedame citrinos griežinėliais. Viską sudedame ant folijos ir sulankstome vokelį. Palaikome apie porą ar daugiau valandų kambario temperatūroje ir po to dedame į šaldytuvą parai laiko.

Pjaustome riekelėmis, puošiame citrina.
Labai švelni nuostabaus skonio lašiša. Galima „vokelį“ padėti į kamerą ilgesniam laikui, kai norėsite atsipjauti ( leisti šiek tiek atsileisti).

Lengva, paprasta, laiko sąnaudos minimalios.

Skanaus Kūčių vakarą!

Rasa S.

-----------------------------------------------

Makaronai, įdaryti jūros gėrybėmis

1pakelis didelių vamzdinių makaronų (500g)
300g išvalytų virtų krevečių,
200g midijų,
200g krabų mėsos,
200g marinuotų jūros kopūstų,
100g marinuotų vėžių uodegėlių
2 svogūno galvutės,
3-4 skiltelės česnako,
400ml grietinėlės,
2 kiaušinių baltymai,
aliejaus kepimui,
prieskoniai.

Makaronus trumpai apverdame vandenyje. Krevetes, midijas pakepiname
įkaitintoje su aliejumi keptuvėje su susmulkintu svogūnu ir česnaku.
Tada dar įmaišome susmulkintą krabų mėsą ir vėžių uodegėles. Įberiame
prieskonių, pasūdome. Viską gerai išmaišome ir kišame į makaronų vidų.

Prikištus makaronus dedame į stiklinį kepimo indą, viską užpilame
grietinėle ir kepame orkaitėje apie 20 min. Po to užpilame išplaktais
kiaušinio baltymais, pagardintus prieskoniais ir apibarstome krapais.
Dar pakepame apie 10 min. Skanaus!

Karpis įdarytas džiovintais vaisiais ir kuskusu

1-1,2 kg karpio;
5-7 džiovintų slyvų;
5-7 džiovintų abrikosų;
1 sauja saulėgrąžų;
1 sauja razinų;
1 sauja moliūgo sėklų;
0,5 stiklinės kuskuso kruopų;
1 svogūno galvutė.

Karpį išvalome, išplauname, nusausiname. Žuvį įtriname druska, pipirais, žuvų prieskoniais ir paliekame apie 30 min. pastovėti.

Kuskuso kruopas užpilame verdančiu vandeniu su trupučiu druskos ir
paliekame, kad išbrinktų.

Svogūną nulupame ir supjaustome kubeliais, džiovintas slyvas, abrikosus ir razinas nuplauname. Slyvas ir abrikosus supjaustome smulkesniais gabalėliais. Keptuvėje pakepiname svogūną, saulėgrąžas, moliūgų sėklas ir džiovintus vaisius. Tada į kuskuso kruopas suberiame pakepintą mišinį. Išmaišome. Šiuo mišiniu įdarome karpį.
Karpį dedame į kepimo indą, išteptą aliejumi ir kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30-40 min. Skanaus!

Silkė su šokoladu

2 puselės silkių filė,
sauja džiovintų spanguolių,
2 svogūnai,
50 g juodo šokolado,
20 g sviesto.

Silkę supjaustome gabaliukais ir sudedame į silkinę. Svogūnus nulupame ir smulkiai supjaustę pakepiname keptuvėje su aliejumi. Tada uždedame nuplautas džiovintas spanguoles, o galiausiai apipilame karštu, su sviestu ištirpintu juodu šokoladu. Skanaus!

Gintarė K.

-------------------------------

Troškinys su silkėmis

Reikės:

2 stambesnių silkių
0,5 l raugintų kopūstų
3 šaukštų aliejaus
1 nemažo svogūno
silkių prieskonių

Ruošimas: silkes nulupti, išimti kaulus ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Nuplautus kopūstus sudėti į puodą, užpilti truputėlį vandens, ant viršaus uždėti silkes ir susmulkintą svogūną, truputėlį pabarstykite prieskoniais. Uždengti puodą ir troškinti ant lengvos ugnies apie 15 min. Baigiant troškinti užpilkite aliejaus.

Grikių apkepas su sūriu ir morkomis

Reikės:

150 g grikių kruopų,
0,5 l daržovių sultinio,
300 g morkų,
200 ml grietinės,
50 g sviesto,
150 g fermentinio sūrio,
1 svogūno,
2 kiaušinių,
1 šaukšto džiūvėsių,
druskos, pipirų.

Paruošimas: grikius perliekite šaltu vandeniu ir suberkite į sultinį. Pamaišydamos virkite apie 15 min., atvėsinkite. Morkas supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite svogūną. Keptuvėje ištirpinkite pusę sviesto, įpilkite 3 šaukštus vandens ir patroškinkite morkas ir svogūnus.

Kiaušinio baltymus atskirkite nuo trynių, juos išplakite iki standžių putų. Trynius sumaišykite su grietine, 100 g sūrio, pagardinkite druska ir pipirais. Grikius didesniame dubenyje sumaišykite su troškintomis morkomis ir svogūnais bei trynių mase.

Po to sukrėskite išplaktus baltymus ir viską gerai išmaišykite. Masę krėskite į riebalais išteptą formą, viršų pabarstykite likusiu sūriu, džiūvėsėliais, apdėliokite kubeliais pjaustytu sviestu. Apkepą dėkite į įkaitintą orkaitę, kepkite 180 laipsnių temperatūroje kol gražiai paruduos. Skanaus!

Reikės:

1/2 pakelio šviežių mielių
200 g margarino
2 šaukštų cukraus
2 šaukštų aliejaus
0,5 šaukštelio druskos
3 kiaušinių
4 stiklinių miltų
1 stiklinės pieno

Įdarui:

0,5 kopūsto gūžės
3 svogūnų
300 g grybų
3 morkų
2 kiaušinių trynių pyrago aptepimui

Gaminimas:

Įdarui supjaustytus svogūnus pakepinkite aliejumi pateptoje keptuvėje. Išvirtus grybus apkepkite ir sudėkite į svogūnus. Susmulkintus kopūstus ir morkas taip pat apkepkite ir sudėkite į grybų ir svogūnų masę.

Tešlai mieles ištrinkite su cukrumi ir druska. Atskirai išmaišykite aliejų su kiaušiniais, pienu ir miltais, įdėkite mielių. Išminkykite tešlą, kuri turi būti elastinga ir nelipti prie rankų.

Tešlą padalinkite pusiau. Vieną pusę iškočiokite, ant jos sutarkuokite 1/2 margarino, sulenkite pusiau ir dar kartą atsargiai iškočiokite. Margarinas turi likti tešlos viduje. Tada tešlos paplotį tieskite į skardą, ant jos sudėkite įdarą.

Su antrąja tešlos dalimi darykite tą patį, uždenkite įdarą antruoju iškočiotu papločiu. Užlenkite kraštus, pyragą pabadykite keliose vietose šakute ir aptepkite išplaktais kiaušinių tryniais.

Dėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 40 min/ 180 C temperatūroje. Prieš pjaustant tegul pyragas atvėsta.

Janina

-------------------------------------

Aukštaitiška "Grucė" su medumi ir džiovintais vaisiais

Reikės:

200 g perlinių kruopų
saujos razinų
saujos džiovintų abrikosų
1 valgomojo šaukšto medaus
žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Kruopas užpyliau verdančiu vandeniu ir palikau, kol išbrinko ( 2 valandoms).

Užpyliau 2 stiklinėmis šalto vandens.
Viriau 30 minučių.
Išvirusias kruopas nusunkiau ir perploviau šaltu vandeniu.
Nuploviau razinas ir abrikosus.

Abrikosus susmulkinau.
Medų ištirpinau, subėriau druską ir užpyliau ant vaisių.
Išmaišiau.

Gautą vaisių - medaus mišinį supyliau ant išvirtų kruopų.
Dar kartą viską išmaišiau.

Skanaus!

Bulvių su bazilikais ir silkių su šermukšniais kupsteliai

Tai lengvai pagaminamas, gaivaus skonio silkės patiekalas

Reikės 4 porcijoms:

2 bulvių
1 silkės filė
saujos šviežių baziliko lapelių
krapų šakelės
šermukšnio uogų (jei neturite, naudokite spanguoles)

Gaminimas:

Bulves nulupau ir išviriau pasūdytam vandenyje.
Sutryniau iki vientisos masės.
Bazilikų lapelius nuploviau ir susmulkinau maisto smulkintuvu.
Sumaišiau su bulvių koše.

Silkės filė supjausčiau vieno kąsnio gabalėliais.
Į lėkštę dėjau po valgomąjį šaukštą bulvių košės, ant viršaus - silkės gabalėlį.

Papuošiau šermukšnio uogomis ir krapais.
Jei Jūsų naudojama silkė ne sūri, į bulvių košę įberkite žiupsnelį druskos.

SKANAUS!

Reikės:
500 gramų miltų
200 mililitrų šilto vandens
1 valgomojo šaukšto aguonų
10 gramų šviežių mielių
1 valgomojo šaukšto cukraus
žiupsnelio druskos
2 valgomųjų šaukštų aliejaus

Gaminimas.

Mieles ištirpinau šiltame vandenyje su cukrumi.
Į išsijotus miltus subėriau druską ir aguonas.
Supyliau aliejų ir ištirpintas mieles.
Užminkiau tešlą.
Paminkiau apie 10 minučių, kol tešla pasidarė vientisa ir nelipni.
Palikau šiltai, kad pakiltų (apie 1valandą).
Iš pakilusios tešlos dariau piršto storio volelius ir supjausčiau nedideliais, vienodo dydžio gabalėliais.
Subėriau į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje, kol kūčiukai gražiai pagelto.

SKANAUS!

Silkė su cinamonu ir razinomis

Reikės:

500 gramų sūdytos silkės filė
2 nedidelių svogūnų
3 gvazdikėlių
3 juodųjų pipirų žirnelių
3 kvepiančiųjų pipirų žirnelių
2 lauro lapų
saujos razinų
1 stiklinės sauso balto vyno
1 cinamono lazdelės
120 mililitrų vandens
1/2 arbatinio šaukštelio cukraus

Gaminimas:

Silkės filė supjausčiau nedideliais gabalėliais.
Puode užvirinau vandenį su cukrumi ir visais išvardintais prieskoniais.
Puodą uždengiau ir marinatui užvirus, pavirinau 5 minutes.
Marinatą nukošiau, supyliau vyną ir dar kartą užvirinau.
Nukėliau nuo viryklės ir subėriau razinas.
Palikau atvėsti.

Nuluptus svogūnus supjausčiau žiedeliais ir nuplikiau verdančiu vandeniu.
Stiklainyje (arba kitame turimame inde) susluoksniavau silkę ir svogūnus.
Užpyliau ataušintu marinatu.
Uždengiau ir viską dėjau į šaldytuvą, kad pasimarinuotų mažiausiai per naktį.

Skanaus!

Kanapynė

Tai tobulas žemaitiškas Kūčių vakarienės valgis su karštomis, su lupena virtomis bulvėmis.

Reikės:
Saujos (150 gramų) kanapių sėklų
1 arbatinio šaukštelio rupios jūros druskos
virtų bulvių su lupenomis

Gaminimas:

Kanapių sėklas pakepinau keptuvėje storu dugnu, kol jos pradėjo sproginėti.

Dar karštas subėriau į prieskonių grūstuvą kartu su druska.
Viską smulkiai sugrūdau.
Patiekiau su karštomis bulvėmis.

Aguoninis avižų kisielius su spanguolėmis

Reikės:

400 gramų avižinių dribsnių
1,5 litro šilto vandens
1 riekės juodos duonos
2 valgomųjų šaukštų cukraus
žiupsnelio druskos
1 arbatinio šaukštelio aguonų
spanguolių

Gaminimas:

Avižinius dribsnius užpyliau šiltu vandeniu, įdėjau juodos duonos riekę ir palikau uždengtame inde parai kambario temperatūroje.
Po paros duonos riekė išmirko, dribsniai išmirko ir įrūgo.
Duoną išėmiau.

Dribsnius nukošiau.
Sunką supyliau į puodą, o ant tirščių užpyliau stiklinę vandens ir dar kart nukošiau.

Abiejų nukošimų sunkas sumaišiau, tirščius išmečiau.
Puodą dėjau ant viryklės, subėriau cukrų, druską ir aguonas.
Kaitinau ant silpnos ugnies, kol užvirė.
Užvirusį kisielių maišydama viriau toliau, kol pradėjo pastebimai tirštėti.

Truputį praaušusį supilsčiau į nedidelius indelius.
Palikau šaltai, kad sustingtų.
Kad kisielius lengviau išsiimtų iš indelių, indelius prieš pilant kisielių sudrėkinkite vandeniu.

Patiekiau su cukruje apvoliotomis spanguolėmis.

Skanaus!

Kristina G.

------------------------------------------------

Dzūkiški kleckai su aguonpieniu

Kleckams reikės:

400 g miltų,
250 g vandens,
50 g aliejaus į tešlą,
2 šaukštų cukraus,
trupučiuko druskos,
25 g. mielių,
aliejaus patepti stalui ir skardai.

Aguonpieniui reikės:

2 l. virinto vandens,
1 stiklinės aguonų,
puses stiklinės cukraus.

Gaminimas:

Šiltame vandenyje su cukrumi ištirpinti mieles. Miltus supilti į dubenį, o į jų viduriuką supilti tą skystį, šiek tiek pamaišyti su miltais ir padėti šiltai. Kai pakyla, galima minkyti.

Supilti aliejų, įberti druskos, išminkyti ir vėl palikti šiltai pakilti. Kai pakyla, vėl perminkyti.. Stalą patepti aliejumi, volioti ilgas apvalias juostos ir supjaustyti į kleckus.

Skardą irgi pašlakstyti aliejumi.

Kepti apie 20 min., 180 t.

Aguonas reikia užmerkti iš anksto, sumalti kartu su cukrumi, užpilti atvėsusiu virintu vandeniu.

Iš duotųjų produktų išeina 2 didelės skardos kūčiukų. 2 litrų aguonpienio reikia vienai skardai kleckų. Jie iš viršaus traškūs, viduje purūs, labai skanu valgyti ir vienus. Iškepti laikantis tradicijų, nebrangūs.

Zita

------------------------------------

10 obuolių (arba tiek, kiek telpa į kepimo indą)
Pakelis varškės
1 kiaušinis
3 - 4 v.š. cukraus
3 v.š. razinų
Cinamono žiupsnis
Cukraus pudros apibarstymui

Nuplautus dailesnius obuolius išskobti nepaliekant kaulavaisių. Iš produktų sumaišyti masę ir po šaukštelį dėti kiekvieną obuolį. Dėti į šiltą orkatę nustačius 180 laipsnių temperatūrą ir kepti 20-30 min (priklausomai nuo obuolių dydžio).

Iškeptus obuolius pabarstyti cukraus pudra.

Gaudentas B.

-----------------------------------------

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)