Štai geriausio Lietuvos restorano „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius pasidalijo saliero šaknies su sūrio ir juodųjų pipirų padažu receptu. Tad tokį restoraninį patiekalą pabandėme pasigaminti ir mes. Peržvelgus receptą, akivaizdu, kad lengva nebus. Bet kaip sakoma – kas nerizikuoja, tas negeria šampano!

Saliero šaknis su sūrio ir juodųjų pipirų padažu pagal Martyną Praškevičių

Namų virtuvėje dar niekada nebuvo ruošiama saliero šaknis – tad pažiūrėsime, ar pirmas blynas bus prisvilęs.

Martynas Praškevičius

Geriausio Lietuvos restorano „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius dalijasi saliero šaknies su sūrio ir juodųjų pipirų padažu receptu:

  • Kepta saliero šaknis (4 asmenims)
  • Didelė saliero šaknis 1 vnt.
  • Druska
  • Alyvuogių aliejus

Salierą supjaustykite plonais lakštais japoniška daržovių pjaustymo mašinėle. Jei tokios neturite, salierą kepkite visą ir supjaustykite porcijomis po to, kai jis iškeps. Supjaustytus salierų lakštus sluoksniuokite tarsi lazaniją. Kiekvieną lakštą apibarstykite druska. Sluoksniuotus lakštus patepkite aliejumi, sukite į foliją ir kepkite iki +180 C įkaitusioje orkaitėje 40 min. (jei salieras nepjaustytas, kepti reikėtų ~5 min ilgiau).

Salierus atvėsinkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

Sūrio padažas

  • Tarkuotas kietasis arba puskietis sūris 200 g
  • Grietinėlė 500 g
  • Druska

Į Termomix dėkite sūrį ir grietinėlę ir plakite 4 greičiu, kol temperatūra pasieks +80 C.
Jei tokio įrenginio neturite, padažą nuolat maišydami kaitinkite puode ant mažos ugnies, kol ištirps sūris, rankiniu trintuvu pertrinkite iki vientisos masės. Padažą pagardinkite druska, atvėsinkite.

Salierų šaknies pateikimas (1 porcija)

  • Kepta saliero šaknis 120 g
  • Sūrio padažas 100 g
  • Grūsti juodieji pipirai 2 g
  • Marinuoti šeivamedžių žiedai (arba kaparėliai)
  • Valyti, smulkinti ir kepinti lazdynų riešutai
  • Alyvuogių aliejus


Iš salierų lakštų suformuokite saliero porciją ir dėkite į įkaitusią keptuvę su aliejumi. Apkepkite iš abiejų pusių kol apskrus iki aukso spalvos. Apkeptą salierą nusausinkite popierine šluoste ir atidėkite į šoną. Kitoje sausoje keptuvėje apkepkite pipirus, kad dingtų aštrumas ir atsiskleistų pipirų kvapas, dėkite sūrio padažą ir maišydami išlydykite. Jeigu padažas labai sutirštėjo, įpilkite truputį vandens.

Į pateikimo lėkštę pilkite padažą, ant padažo padėkite salierą, pagardinkite aliejumi. Patiekalą papuoškite marinuotais šeivamedžių žiedais (juos taip pat galima keisti kaparėliais). Pabarstykite smulkintais lazdynų riešutais.

Saliero šaknis, pagaminta Martyno Praškevičiaus. (30 geriausių restoranų nuotr.)

Atlikome viską taip, kaip nurodyta recepte. Žingsnis po žingsnio. Aišku, japoniškos daržovių pjaustymo mašinėlės neturėjome, tai teko pasinaudoti įprastu virtuvės peiliu ir viską stengtis supjaustyti kuo įmanoma ploniau.

Saliero šaknis su sūrio ir juodųjų pipirų padažu pagal Martyną Praškevičių
Saliero šaknis su sūrio ir juodųjų pipirų padažu pagal Martyną Praškevičių

Visas šitas vargas – saliero šaknies lupimas, jos pjaustymas, kepimas orkaitėje, porcijavimas, apkepimas, puošybos elementų paruošimas, reikiamo padažo gaminimas užtruko apie 2,5-3 valandas. Per tiek laiko galima ir pavargti, ir išalkti.

Saliero šaknis su sūrio ir juodųjų pipirų padažu pagal Martyną Praškevičių
Saliero šaknis su sūrio ir juodųjų pipirų padažu pagal Martyną Praškevičių

Vis tik rezultatas lėkštėje maloniai nustebino. Netikėjau, kad pagrindinis patiekalas iš daržovės gali būti toks puikus. Esame įpratę, kad patiekalo akcentas – mėsa ar žuvis, o visa kita tik garnyras. Tačiau taip paruoštas maistas nustebino savo kremiškumu ir skonio vientisumu, o orkaitėje kepta ir keptuvėje apkepta saliero šaknis tiesiog tirpo burnoje.

Saliero šaknis su sūrio ir juodųjų pipirų padažu pagal Martyną Praškevičių
Saliero šaknis su sūrio ir juodųjų pipirų padažu pagal Martyną Praškevičių
Saliero šaknis su sūrio ir juodųjų pipirų padažu pagal Martyną Praškevičių

Jei tokį patiekalą užsisakytumėte restorane, spėju, kad įsiustumėte, jei jį jums atneštų tik po 3 valandų arba išeitumėte iš jo taip ir nesulaukę. Na, bet restoranuose dirba profesionalai ir savo darbą išmano puikiai, tad 3 valandų man dar niekada neteko laukti. Tad, kai tik karantinas baigsis, grįžkite į restoranus ir patirkite džiaugsmą. Patikėkite savo skonio receptorius profesionalams. Juk taip daug maloniau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)