Taigi, bandymo metu naudojome keturias riekeles šviežios, tamsios duonos su grūdais ir sviestą. Sviesto gabalėlį padalinome pusiau – vienas buvo kambario temperatūros, kitas – kietas ir šaltas, tiesiai iš šaldytuvo.

Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos
Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos

Sviestui tepti panaudojome paprasčiausią stalo įrankį – peilį. Juk taip sakoma populiariame posakyje – lyg karštu peiliu per sviestą. Tačiau ar tikrai peilis taip paprastai slysta sviestu? Gal būt jį verta pakaitinti – žiebtuvėliu ar dujinės orkaitės liepsna?

Būtent tai mes ir išmėginome.

Pirmas bandymas: kambario temperatūros peiliu ant duonos tepamas kambario temperatūros sviestas (apie 15-20 minučių palaikytas kambario temperatūroje ištraukus iš šaldytuvo).

Pirmas bandymas

Rezultatas: sviestas tepasi lengvai, tolygiai, netirpsta ir lengvai pasiskirsto ant riekelės duonos.

Pirmas bandymas

Antras bandymas: žiebtuvėliu (ar dujinės viryklės liepsna) įkaitintu peiliu tepamas kambario temperatūros sviestas.

Antras bandymas
Antras bandymas

Rezultatas: sviestas nuo įkaitinto peilio sparčiai tirpsta, skystėja. Nors ir užtepamas lengvai, tačiau suskystėjęs sviestas netrunka susigerti į šviežios duonos riekelę tarsi aliejus.

Antras bandymas

Trečias bandymas: iš šaldytuvo ištrauktas sviestas – sustingęs. Kambario temperatūros peiliu bandome užtepti sviestą ant duonos riekelės.

Trečias bandymas

Rezultatas: sviestą užtepti sudėtinga, tokį sviestą pavyksta tik atpjauti gabalais, tolygiai paskirstyti taip pat sudėtinga, plyšinėja šviežios duonos riekelė.

Trečias bandymas

Ketvirtas bandymas: iš šaldytuvo ištrauktą sviestą užtepti žiebtuvėliu (ar dujinės viryklės liepsna) įkaitintu peiliu.

Ketvirtas bandymas

Rezultatas: pjaunant kieto sviesto gabalėlį, jo kraštai greitai tirpsta, tačiau vidurys išlieka kietas. Pusiau aptirpęs sviestas ant duonos riekelės pasiskirsto netolygiai – dalis sviesto lieka sustingęs, dalis susigeria tarsi aliejus.

Ketvirtas bandymas

Išvados: karšu peiliu šalto sviesto tolygiai ir estetiškai užtepti nepavyks. Geriausia, jei prieš pusryčiaudami sviestą ištrauktumėte iš šaldytuvo bent 15 minučių prieš jį tepdami ant šviežios duonos.

Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos

Sviestas mūsų organizmui: kuo jis naudingas?

Pasak biomedicinos mokslų daktarės Sandrijos Čapkauskienės, sviestas – tai standūs valgomieji riebalai, gaminami iš grietinės arba grietinėlės. Pieno riebalų turi būti 80–90 procentų. Apie 11 proc. sočiųjų rūgščių sviesto sudėtyje sudaro trumposios grandinės riebalų rūgštys, iš kurių būdingiausia – sviesto rūgštis.

Sviesto riebalų rūgšties yra karvių, avių, ožkų ir galvijų piene. Butiratas, susidarantis iš sviesto rūgšties, mažina uždegiminius procesus virškinamajame trakte ir naudojamas gydant Krono ligą. Sviesto lydymosi temperatūra – 30 °C. Kuo riebalų lydymosi temperatūra artimesnė žmogaus kūno temperatūrai, tuo žmogaus organizmas juos lengviau įsisavina.

Sviesto maistinė sudėtis: apie 82 proc. riebalų, 0,5 proc. baltymų, 1–1,3 proc. angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų A, B1, B2, D, E, vitamino PP. Sviesto laikymo temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 3 °C. Esant tokiai temperatūrai, jis gali būti laikomas apie 30 parų. Jei temperatūra 6 °C, sviestą laikyti galima 20 parų.

Pramoniniu būdu gaminamame svieste yra net 82 % riebalų ir 15 % vandens. Naminis sviestas gerokai drėgnesnis – jame šis santykis siekia 65 % riebalų ir 30 % vandens. Likę 5 % dažniausiai yra kiti natūraliai susidarantys pieno produktai.

Sviestas sugenda, kai ima trūkinėti riebiųjų rūgščių grandinės ir susidaro sviesto rūgštis bei diacetilas. Naminis sviestas sugenda greičiau nei pirktinis, todėl jei ketinate pasigaminti sviesto, nusiteikite jį suvalgyti greitai.

„Lyginant su kitais riebalais sviestas nėra nei aiškiai geresnis, nei blogesnis, nes nėra jokio maisto produkto, kuris neturėtų rizikų, o vien privalumus. Kaip ir bet koks kitas maisto produktas – vartojamas saikingai sviestas naudingas, nesaikingai – žalingas. Dar viena „smulkmena”: sviestą žmonija vartoja ilgiau nei 2000 metų, tą naują nehidrintą margariną – nei dviejų dešimčių nebus“, – Delfi portalui buvo teigusi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)