Skirtingi Lietuvos regionai šaltibarščius ruošia vis skirtingais būdais. Štai mano mama gamina žemaitišką šaltibarščių variantą ir visada į šaltibarščius pila pieno. Pripažinsiu, kad daugelis draugų nustemba sužinoję, kad kefyras maišomas su pienu. „Pienas? Pirmą kartą girdžiu, kad į šaltibarščius pilamas pienas“, – yra sakęs jau ne vienas.

Žemaitiški šaltibarščiai
Foto: DELFI / Modesta Meškė

Tad žingsnis po žingsnio įamžinau, kaip mama juos ruošia. Išmėginkite.

Žemaitiškų šaltibarščių receptas:

  • 2 litrai kefyro
  • 1 litras pienas
  • 6 agurkėliai
  • 0,7 litro marinuotų burokėlių obuolių sultyse
  • 200 g svogūnų laiškų
  • 100 g krapų
  • 5 kiaušinių
  • druskos pagal skonį


Pagal šį ingredientų kiekį, šaltibarščių užteks aštuoniems žmonėms.

Žemaitiški šaltibarščiai
Foto: DELFI / Modesta Meškė
Žemaitiški šaltibarščiai
Foto: DELFI / Modesta Meškė

Agurkus supjaustome, sudedame burokėlius, supilame kefyrą ir pieną, kiaušinius pasmulkiname ir pagardiname šaltibarščius.

Žemaitiški šaltibarščiai
Foto: DELFI / Modesta Meškė
Žemaitiški šaltibarščiai
Foto: DELFI / Modesta Meškė
Žemaitiški šaltibarščiai
Foto: DELFI / Modesta Meškė

Pjaustytus svogūnus pateikiame atskirai nuo šaltibarščių, kadangi šeimoje ne visi mėgsta šaltibarščius su svogūnais, tad jų įsidėti gali kiekvienas pagal poreikį.

Žemaitiški šaltibarščiai
Foto: DELFI / Modesta Meškė
Žemaitiški šaltibarščiai
Foto: DELFI / Modesta Meškė

Skanaus.

Žemaitiški šaltibarščiai
Foto: DELFI / Modesta Meškė