Norėdama papasakoti, kokiu būdu vištienos kepenėlių paštetas su maskarponės sūriu buvo pripažintas išskirtiniu patiekalu, Z. Bružienė pradeda iš toliau.

„Pačiu pandemijos įkarščiu, kai buvo ištuštėję miestai, prekybos centrai, sporto salės, kai buvo užsidarę teatrai ir koncertai, kai užsivėrė sienos kelionių mėgėjams, patys socialiausi žmonės susikraustė į internetą ieškoti įvairiausių bendravimo galimybių.

Taip feisbuke atsirado dabar jau daug kam žinomas Vyto Palavinsko įsteigtas, Nomedos Marčėnaitės globojamas maisto gaminimo entuziastų puslapis – Kirvio koto turnyras. Čia iki šiol ne tik dalijamasi receptais, pasakojamos įdomios istorijos, mėgaujamasi dienos šefo, vėliau savaitės temos žaidimais, virtualaus samčio apdovanojimais, bet kartu mezgasi naujos pažintys ir artimi ryšiai. Vyksta tikra bendrystės fiesta“, – pasakoja.

Todėl nekeista, kad vos tik atšaukus karantino suvaržymus, grupė nusprendė susitikti gyvai. Zitai neteko girdėti, kad dar kurios nors socialinio tinklo grupės dalyviai būtų subėgę į pasimatymą.

Taigi, vieną gražų rugsėjo sekmadienį Babtyno dvare šurmuliavo jau ne virtualus, o tikras Kirvio koto turnyras. Kvepėjo kepamos mėsos, burbuliavo troškiniai, garavo sriubos, akis viliojo galybė užkandžių ir desertų. Dalyviai mėgavosi realiomis pažintimis, dalinosi patirtimi, vaišinosi vienas kito gardumynais, o pabaigoje rinko skaniausią turnyro patiekalą.

„Tiesą sakant, kiekvienas gaminys galėjo vadintis tuo titulu. Bet taip jau įvyko, kad skaniausiu buvo išrinktas mano gamintas paštetas su maskarpone, – pasakoja žemaitė. – Vištienos kepenėlių paštetą su maskarpone mėgstu ne tik už puikų švelnų skonį, nesudėtingą gaminimo procesą, bet ir už fantastiškus prisiminimus iš Kirvio Koto turnyro pirmojo pikniko, kuriame jis „padovanojo“ man nugalėtojo marškinėlius.“

Z. Bružienė dalijasi visus pakerėjusiu pašteto receptu ir kviečia visiems jį pasigaminti. Beje, toks patiekalas tikrai papuoštų artėjančių šv. Velykų stalą.

Vištienos kepenėlių paštetas su maskarpone

* 1 kg vištienos kepenėlių gerai numirkau vandenyje nuolat jį keisdama, kol kepenėlės taps gražios rausvos spalvos, o vanduo bus skaidrus.
* Tada ant lydyto sviesto pakepu morką, svogūną, saliero kotą, česnako pagal skonį ir pankolį (nebūtinai). Dedu šaukštą rudojo cukraus, leidžiu karamelizuotis ir suverčiu kepenėles, dedu čiobrelio, baziliko ir užpilu raudono sauso vyno tiek, kad neapsemtų. Ant pačios mažiausios kaitros troškinu tol, kol nebelieka skysčių.

* Baigdama pagal skonį beriu druskos ir pipiriukų. Nebūtinai, bet aš dar įpilu 20 gr brendžio ir porą minučių patroškinu, kad alkoholis išgaruotų.
* Po to viską labai gerai sutrinu trintuvu ir leidžiu atvėsti. Kai masė pravėsta, įmaišau 250 g maskarponės. Viskas! Paštetas būna lengvos konsistencijos, švelnaus ir pikantiško skonio.

* Norint dar galima pagardinti nedidele sauja 5 minutes baltame vyne pavirtomis razinomis. Tada sukrečiu į indelius, užpilu alyvuogių aliejumi ir pasmaginu čiobrelio šakele.
„Štai ir viskas. Ir tepame sumuštinius, kuriame mažyčius kanapė, priderindami svogūnų džemą ar aštrią pačilintą uogienę, vyniojame suktinukus pagardindami kornišonais. Smagumai su paštetu gali ne tik maloniai nustebinti gomurį, bet ir žaismingai papuošti stalą. Pabandykite!“ – rekomenduoja tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ autorė Zina Bružienė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją