Kaip teigia biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė, žiediniai kopūstai yra labai maistingi, skanūs ir naudingi organizmui.

„Žiediniuose kopūstuose daug gliukozinolatų, palaikančių širdies ir kraujagyslių, virškinimo, imuninės sistemos funkcionavimą, pasižyminčiu detoksikaciniu, antiuždegiminiu bei priešvėžiniu poveikiu. Taip pat gausu sulforafano, mažinančio vėžio, širdies ligų ir diabeto riziką. Beta-karotenas, beta-kriptoksantinas, kofeino rūgštis, cinamono rūgštis, ferulino rūgštis, kvercetinas, rutinas ir kaempferolis – pagrindiniai žiedinių kopūstų antioksidantai, stiprinantys širdies sveikatą bei saugantys nuo tam tikrų vėžio rūšių“, – dėsto S. Čapkauskienė.

Žiedinis kopūstas

Taigi akivaizdu – visiems verta valgyti kuo daugiau žiedinių kopūstų. Jei nežinote, ką skanaus iš jų pagaminti – siūlome išbandyti žiedinio kopūsto su grietinės padažu receptą. Šį skanų patiekalą pasigardžiuodami valgys net vaikai!

Žiedinis kopūstas su grietinės padažu keptuvėje

Ingredientai: žiedinis kopūstas, mažas indelis grietinės (naudojau 30 proc. riebumo), kiaušinis, pusė stiklinės kvietinių manų kruopų (tinka ir džiūvėsėliai), šaukštas sviesto, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Žiedinį kopūstą susmulkiname žiedynais.
  2. Žiedynus sudedame į pasūdytą verdantį vandenį ir paverdame maždaug 5 minutes, kol žiedynai suminkštėja.
  3. Nusunkiame ir užpilame šaltu vandeniu, kad žiedinis kopūstas atvėstų ir išliktų traškus.
  4. Pasiruošiame du indelius: viename išplakame kiaušinį su šiek tiek druskos ir pipirų, į kitą suberiame pusę stiklinės kvietinių manų kruopų (arba džiūvėsėlių).
  5. Įkaitiname keptuvę ir joje ištirpiname sviestą.
  6. Po vieną imame žiedinio kopūsto žiedynus, mirkome į kiaušinio plakinį, tada į manų kruopas ir dedame į keptuvę.
  7. Šiek tiek pakepiname, ant kiekvieno žiedyno viršaus dedame po šaukštelį grietinės, druskos ir pipirų, uždengiame dangčiu ir leidžiame pasitroškinti 5 minutes.
  8. Kai grietinės padažas sušyla, išjungiame ugnį ir ragaujame. Skanaus!
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją