Šį kartą mūsų eksperimente – skaniausių bananų rinkimai. Juos įsigijome dviejuose prekybos centruose, skirtingų dydžių, rūšių ir net spalvų. Tad kokie bananai buvo išties skaniausi?

Bananų skonio eksperimentą atliko du žmonės.

Pirmas bananas (mažieji bananai, tiksli veislė nebuvo nurodyta ant pakuotės, kilmės šalis – Ekvadoras, kilogramas – 4,76 euro, Dole)

Pirmas ragautojas: tekstūra – nekrakmolinga, bananas nesutižęs, sviestiškas, saldžiarūgštis ir netgi gaivus, ypatingai skanus.

Antras ragautojas: saldus, bet turintis gaivios rūgštelės, malonaus skonio. Skonis labai skiriasi nuo įprastų bananų.

Antras bananas (raudonieji bananai, kilmės šalis – Ekvadoras, kilogramas – 2.99 euro, Dole)

Pirmas ragautojas: labai minkštas, beskonis, šiek tiek sutraukia burną ir turi pašalinį gedimo kvapą, nors pats bananas atrodo šviežias ir nebuvo pažeistas, sutrenktas ar pajuodęs. Nelabai skanus.

Antras ragautojas: bananas orinės konsistencijos, truputį kaip muilas. Neypatingo skonio.

Trečias bananas (ekologiški bananai, vidutinio dydžio, veislė – cavendish, kilmės šalis – Peru, kilogramas – 1,99 euro)

Pirmas ragautojas: krakmolingas, pakankamai saldus, neblogas bananas, bet būna ir skanesnių.

Antras ragautojas: miltiškas, saldus, bet dėl savo konsistencijos nėra malonus burnoje.

Ketvirtas bananas (veislė – cavendish, kilmės šalis – Ekvadoras, kilogramas – 0,99 euro, Robusta)

Pirmas ragautojas: paprastas, nei per saldus, nei per krakmolingas, tipinis bananas, neturi kokių ypatingų gerumų ar blogumų, tekstūra gera – nei per kietas nei per minkštas.

Antras ragautojas: saldus, turi irgi rūgštelės, skoniu primena pirmąjį ragautą bananą, gera banano struktūra.

Penktas bananas (ekologiški, veislė – cavendish, kilmės šalis – Ekvadoras, kilogramas – 1,99 euro, Dole)

Pirmas ragautojas: kvapnus bananas, labai geros tekstūros, bet vis tik šiek tiek per krakmolingas, yra geros rūgštelės, labai skanus bananas.

Antras ragautojas: malonios konsistencijos, turintis gaivios rūgštelės, skanus.

Šeštas bananas (veislė – cavendish, kilmės šalis – Ekvadoras, kilogramas – 0,99 euro, Tango)

Pirmas ragautojas: labai turtingo egzotiško skonio, labai prinokęs, todėl atsiskleidė visi turimi egzotiniai skoniai, labai saldus, šiek tiek sprangus.

Antras ragautojas: skirtingiausias bananas iš visų, pina coloda skonio, tikėtina, kad buvo geriau įnokęs nei kiti, nes turėjo keletą tamsesnių dėmelių, gal todėl visi egzotiniai skoniai išryškėjo. Skanus bananas, gera konsistencija.

Bananai

Išvada.

  • Prekybos centruose bananų pasirinkimas nėra gausus. Dažniausiai rasite „cavendish“ rūšies bananus, bet galima aptikti ir mažųjų bei raudonųjų bananų.
  • Banano skonis priklauso ne tik nuo veislės, bet ir nuo jo prinokimo. Jei norite saldesnio ir egzotiškai kvepiančio banano, rinkitės prinokusį su nedidelėmis dėmelėmis ant žievės.
  • Nors tikėjomės, kad bananai bus pakankamai skirtingi – ir dėl dydžio, ir dėl kainos, tačiau jie buvo panašūs savo skoniu, nors kainos skirtumas kone penkis kartus didesnis. Labiausiai savo skoniu išsiskyrė raudonas bananas, deja, bet iš blogosios pusės.
  • Skaniausi buvo pirmas (mažasis), penktas (ekologiškas) ir šeštas (paprastas).

Banano maistinė vertė

Viename vidutinio dydžio banane (100 g) yra:

  • 23-31 g angliavandenių (priklausomai nuo bananų rūšies),
  • 2,3-3,0 g skaidulų (ląstelienos),
  • 12-14,4 g cukraus,
  • 1 g baltymų,
  • B grupės vitaminų, ypatingai B6 (33-46% rekomenduojamos paros dozės),
  • vitamino A ir C (11% rekomenduojamos paros dozės),
  • mikroelementų kalio (358-465 mg – tai sudaro apie 23% rekomenduojamos paros dozės), fosforo, natrio, kalcio, magnio, geležies, cinko, mangano, seleno ir vario.

Banane esantį cukrų sudaro gliukozė (apie 5,9 g), fruktozė (5,7 g), ir sacharozė (2,8 g). Glikeminis banano indeksas yra 51 (labiau vidutinis) kaip ir mangų, razinų, ananasų, apelsinų sulčių ar medaus. Kadangi bananas yra unikalus savo maistinėmis medžiagomis, antioksidantų, mikroelementų kiekiu (dėl gausaus angliavandenių ir kalio kiekio), jis labai dažnai vartojamas ištvermės sporto šakų atletų.

Pasak biomedicinos mokslų daktarės Sandrijos Čapkauskienės, prinokę bananai pasižymi gausiu antioksidantų kiekiu. Ypatingai daug juose yra randama TNF (angl. Tumor Necrosis Factor – naviko nekrozinis faktorius) antioksidanto, kuris pasižymi antivėžinėmis savybėmis, stimuliuoja baltųjų kraujo ląstelių (leukocitų) gamybą ir naikina vėžines ląsteles.

Sandrija Čapkauskienė

Bananuose gausu fenolinių junginių ir flavonolių (jų kiekis 7mg/100 g šviežio vaisiaus). Fenoliniai junginiai (katechinai, epikatechinai, taninai, antocianinai, galo rūgštis) ir flavonoliai (kvarcetinas, miricetinas, kaemferolis ir cianidinas) esantys banane, yra biologiškai aktyvios medžiagos, labai svarbios senėjimo procesams, neurodegeneracinių, širdies kraujagyslių ligų prevencijai. Tai yra puiki apsauga prieš laisvuosius radikalus ir redukuoto deguonies atmainas, neurotoksinių medžiagų kaupimąsi. Dėl tokios antioksidantų gausos bananas pasižymi gydomosiomis savybėmis – mažina kraujospūdį, infarkto (nors šiam teiginiui dar reikia tvirtesnio mokslinio pagrindimo), Alzheimerio tikimybę.

Bananuose yra baltymo triptofano, kuris yra serotonino (taip vadinamo „laimės hormono) pirmtakas. Tad, bananų vartojimas gali padėti sergantiems depresija. Nes neurotransmiteris serotoninas, gaminamas iš triptofano, yra atsakingas už žmogaus nuotaiką, atmintį, miegą, pažinimą.

Daugelis mokslinių tyrimų parodė, kad banane yra gausu fitosterolių – tai natūralūs steroliai, kurių biologinės savybės padeda mažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje bei jo absorbciją žarnyne, jie stiprina imuninę sistemą ir pasižymi antivėžinėmis savybėmis.

Bananuose esantis natūralus cukrus (fruktozė, gliukozė ir sacharozė) greitai suteikia energijos ir padeda ją išlaikyti. Fruktozė ir gliukozė tai paprastieji angliavandeniai, kurie per kelias minutes iš žarnyno absorbuojami į kraują. Todėl banano suvalgymas nepertraukiamo fizinio krūvio metu ar prieš panašaus pobūdžio krūvį padeda palaikyti normalų kraujo gliukozės kiekį ir suteikia energijos).

Bananus, dėl juose esančio geležies kiekio, rekomenduojama dažniau valgyti anemija sergantiems žmonėms.

Kalis, esantis bananuose, didina smegenų aktyvumą ir reguliuoja kraujospūdį, mažina infarkto, osteoporozės ir inkstų ligų riziką, palaiko skysčių balansą organizme, kuris būtinas raumenų veiklai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)