Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė sako, jog kuro pasirinkimas, naudojant kepsninę, yra labai svarbus, mat nuo jo priklauso ne tik paties degimo temperatūra bei laikas, bet ir patiekalo skonis, kvapas.

„Rinktis anglis patartina tada, kai siekiame patiekalą iškepti greitai. Nors medžio anglių degimo temperatūra yra aukšta, degimo laikas – gana trumpas. Anglys puikiai tiks kepsninėje gaminant daržoves, žuvį, dešreles, kai kurias jūros gėrybes, tarkime, tigrines krevetes. Briketai dega šiek tiek ilgiau, tačiau ne visiems juos pavyksta užkurti pirmu taikymu, tad dažnas atsibaido“, – sako ekspertė.

Ji pasakoja, kad renkantis malkas, galima eksperimentuoti su skoniu ir aromatu – jis priklauso nuo to, kokio medžio malkos bus pasirinktos. Labiausiai kepimui rekomenduojama naudoti beržo, juodalksnio, liepos, obels ar kitų vaismedžių malkas, kurios suteiks malonų aromatą ir sudarys puikias kaitros sąlygas.

„Štai obels malkos labiausiai tinka jautienos, kiaulienos, ėrienos ir vištienos kepimui – jos suteikia salstelėjusį, vaisių poskonį. Juodalksnio malkos – vienos labiausiai pamėgtos grilio entuziastų, tačiau dėl patiekalams suteikiamo saldumo ir švelnumo labiausiai tinka daržovėms ir jūros gėrybėms. Trokštantiems kartumo ir šiek tiek intensyvesnio patiekalo skonio – patariama rinktis riešutmedį, o tiems, kurie mėgsta tradicinį dūmų aromatą – ąžuolo malkos taps puikiu pasirinkimu“, – įvardija B. Baratinskaitė.

Jei kepimui bus naudojamos spygliuočių malkos, kurios pasižymi gausybe sakų, patiekalas turės specifinį kvapą ir skonį. Svarbu pažymėti, kad ruošiant maistą ant kepsninės, reikia naudoti kokybiškas, švarias ir tvarkingai paruoštas, sausas malkas. Nemažai žmonių linkę naudoti nuo įvairių statybų ar remontų likusias dažytas lentas – toks pasirinkimas gali nemenkai apnuodyti ruošiamą maistą.

Kaip prižiūrėti kepsninę?

Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti ne tik į kuro pasirinkimą, bet ir tai, kokiu būdu užkuriama kepsninė. Renkantis kepimą ant anglių, vertėtų naudoti ekologiškus įdegtukus arba dujinį įdegiklį – pastarieji užima mažai vietos ir pravers keliaujant į gamtą.

„Nemažai žmonių vis dar renkasi degimo skysčius, kad ugnis kepsninėje lengviau įsiliepsnotų, tačiau svarbu atsiminti, kad netinkamas jų naudojimas gali labiau pakenkti, nei padėti. Degimo skysčiai skirti apšlakstyti malkas prieš jas uždegant, tačiau jų negalima pilti siekiant padidinti kaitrą ar naudoti ant įkaitusių žarijų. Tokiu atveju ne tik pats maistas įgaus kartoką poskonį, bet gali grėsti apsinuodijimo tikimybė“, – sako B. Baratinskaitė.

Siekiant išvengti galimo apsinuodijimo, vertėtų susirūpinti ir paties grilio priežiūra ir tinkamu valymu. Vienas svarbiausių elementų, padėsiantis užkūrus kepsninę mėgautis dūmų aromatu, o ne svylančių nešvarumų kvapu, yra prietaiso išvalymas. Nepaisant kokio pobūdžio kepsninę turite, jai atvėsus, reikėtų išpilti pelenus ir drėgna valymo servetėle išvalyti vidų – jei kai kurios vietos neišsivalo, tam yra specialūs valikliai, kurie šį darbą palengvins.

Dar vienas itin svarbus aspektas – grotelių švara. Paprasčiausiai nuplauti jas vandeniu neužteks. Groteles reikėtų nušveisti šiurkščia kempine ar šepečiu. Jei jos valosi sunkiau, galima panaudoti specialiai grotelių valymui skirtą, riebalus tirpinantį valiklį, tačiau po to jas būtina perplauti vandeniu. Išvalytą kepsninę reikėtų laikyti sausoje, tamsioje vietoje, patogiausia – uždengtą specialiu gobelenu, kad jos nesulytų ir vėjas neprineštų įvairių nešvarumų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją