Vasarą maistas genda greičiau

Prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė Aldona Čepulis dalijasi keliomis taisyklėmis, kaip tinkamai laikyti maistą, kokie maisto produktai kelia daugiausia rizikos ir kokių klaidų nedaryti, rašoma pranešime spaudai.

„Norint maistą išlaikyti šviežią ir tinkamą valgyti, itin svarbios jo laikymo sąlygos, ypač kalbant apie mėsą, žuvį, pieno produktus. Tai labai aktualu šiltąjį sezoną, kai netinkamai laikomas maistas genda dar greičiau. Be to, šiltuoju metų laiku Lietuvoje dažniausiai padidėja santykinė oro drėgmė, o tokios sąlygos palankesnės mikroorganizmams, įvairių ligų sukėlėjams, pelėsiui, puvimo bakterijoms daugintis“, – teigia A. Čepulis ir dalijasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį renkantis ir laikant greitai gendančius produktus.

Asociatyvioji nuotr.

Naudingi patarimai

Pirmas dalykas – išvaizda. Kaip teigia A. Čepulis, pirmas dalykas į kurį dėmesį gali atkreipti pirkėjas – mėsos, žuvies išvaizda. Mėsa ir žuvis negali būti apdžiūvusi, gleivėta, ji turi būti savo rūšiai būdingos spalvos, blizgi. Reikia dėmesį atkreipti ir tai, kas parašyta ant pakuotės. Paprastai gamintojas ant pakuotės rašo ir galiojimo laiką, ir laikymo sąlygas, todėl parsinešus namo šiuos produktus reikėtų laikyti taip, kaip rekomenduojama.

Atkreipkite dėmesį į kvapą. Parsinešus namo mėsą, žuvį ar jūros gėrybes reikėtų dėmesį atkreipti ir į jų kvapą. Sugedęs maistas, ypač mėsa, žuvis, kiaušiniai, ima skleisti nemalonų dvoką. Vis dėlto, net jeigu produktas neskleidžia nemalonaus kvapo, bet jį ragaujant jaučiamas neįprastas skonis, tai taip pat yra ženklas, kad geriau tokio maisto nevalgyti ir išmesti.

Jeigu matote pelėsio – išmeskite. Ypač svarbu atkreipti dėmesį, ar ant produkto nėra pelėsio. Klaidinga manyti, kad pakanka pašalinti vien pelėsio pažeistą vietą. Iš tiesų kai jau matomas pelėsis, visame produkte vyksta sveikatai pavojingų medžiagų gamyba. Vis dėlto, jeigu pelėsis pažeidė vieną vaisių ar daržovę pakuotėje, pavyzdžiui, vieną vynuogę iš kekės, visos pakuotės ar kekės išmesti nereikia, pakanka išrinkti sugedusius vaisius ar uogas.

Asociatyvioji nuotr.

Laikymo sąlygos. Kaip teigia A. Čepulis, šviežia supakuota mėsa gali galioti ir septynias dienas. Mat sandari ir tinkama pakuotė – gali pratęsti galiojimo laiką. Na, o jeigu perkate šviežią, nesupakuotą mėsą – ją suvartoti reikėtų greičiau, per kelias dienas. Žuvį ir jūros gėrybes taip pat rekomenduojama suvalgyti per 2–3 dienas nuo įsigijimo. Žinoma, visi šie produktai turi būti laikomi šaldytuve +5 laipsnių temperatūroje. Šviežią, nesupakuotą žuvį ir mėsą rekomenduojama įdėti į sandarų indą arba įsukti į foliją. O, pavyzdžiui, dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite, jei susuksite juos į maistinį pergamentinį popierių.

Jeigu nespėjate suvalgyti – apdorokite. Dar vienas būdas padėsiantis ilgiau išlaikyti kokybišką mėsą arba žuvį – apdorojimas. Kaip teigia A. Čepulis, nesupakuota mėsa bei žuvis yra pati šviežiausia, todėl ir suvalgyti šiuos produktus reikėtų labai greitai. Visgi, jeigu to per artimiausias dienas daryti neplanuojate – žuvį arba mėsą galite užmarinuoti. Taip jų galiojimas prasitęs dar kelias dienas. Jeigu marinuoti nenorite – ingredientus galite apvirti ir apkepti. Na, arba, žinoma, užšaldyti.

Šviežios daržovės ir žolelės. Vasara – sodo ir daržo gėrybių metas. Visgi, parsinešus namo įvairiausius žalumynus jie neretai greitai nuvysta. A. Čepulis, sako, kad tam, jog krapai, petražolės, salotos, svogūnų laiškai, kiti žalumynai nesuvystų kuo ilgiau, juos reikėtų suvynioti į drėgną medžiagos skiautę ar popierinę servetėlę ir padėti į šaldytuvą. Jeigu įsigijote uogų, tačiau matote, kad šios prarado savo išvaizdą – jas galite palaikyti vandenyje su ledukais. Ta pati taisyklė galioja ir saliero stiebams, morkoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją