Išsiilgę susibūrimų – susitinka prie grilio


Gaminimas ant grilio daugeliui asocijuojasi su sultingais, aromatingais patiekalais ir gryname ore smagiai praleistu laiku. Maisto žinovai neabejoja, jog praėjęs karantino laikotarpis ir iš naujo atrastas malonumas leisti laiką gamtoje į įsibėgėjantį grilio sezoną įneš dar daugiau naujų vėjų.
„Kiekvieną sezoną stebime augantį lietuvių susidomėjimą maisto gaminimu ant grilio. Žmonės nevengia eksperimentuoti – tradicinius šašlykus ar dešreles jau keičia ant grotelių keptos daržovės, jūros gėrybės, įvairūs sūriai. Vis aiškiau suprantama ir padažo reikšmė sėkmingam patiekalui – ieškoma sodrių, kokybiškų padažų, praturtinančių mėgstamo patiekalo skonį“, – rašoma „Daumantų“ atsiųstame pranešime spaudai.

Pastebima, jog informacijos gausa apie ant grilio gaminamus patiekalus, jų marinavimą, apdorojimą, tinkamus padažus bei garnyrus – labai plati, o maisto ruošimo tendencijos dažnai kinta. Atsižvelgdami į besikeičiančius maisto mylėtojų poreikius, gamintojai siūlo išbandyti vis įvairesnius ir kai kam galbūt dar neatrastus skonius, derančius prie gausybės skirtingų patiekalų.
Vasariški vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu

Malonumą gaminti gamtoje seniai atrado ir tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė, kuri pasakoja, kad karantinas ją įkvėpė ne tik vertinti laiką su šeima, mėgautis dabartimi, bet ir kurti naujus, gaivius receptus, išpildant artimųjų bei savo lūkesčius. A. Černė sukūrė gurmanišką vištienos ir daržovių iešmelių su žemės riešutų padažu receptą, puikiai tiksiantį grilio patiekalų mėgėjams.

Tinklaraštininkė atskleidžia, kad visiškai paprastai marinuotą vištieną bei daržoves papildė ypatingas padažas – charakteringas, pripildytas ryškių skonio natų. Ji išduoda, kad pirmą kartą padažą gamino iš riešutų sviesto, sojų bei kokybiško pomidoro padažo kombinacijos.
„Nujaučiau, kad tiks ir patiks – nuojauta pasitvirtino su kaupu. Padažas puikiai derėjo tiek su vištiena, tiek su keptomis daržovėmis, visiškai išpildė šį patiekalą tiek, kad galėčiau drąsiai rekomenduoti – gaminkite ir jūs! Šiltasis sezonas pilnas savaitgalių, progų pabėgti į gamtą ir užkurti ugnį“, – sako A. Černė.

Vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu

Vištienos ir daržovių iešmeliai

Porcijos: 5-7, paruošimas: 60 min.

Jums reikės:

Iešmeliams:

1 kg vištos krūtinėlės, 200 g pievagrybių, 1-2 cukinijų, 1-2 raudonųjų svogūnų, 1 virto kukurūzo.

Marinatui:

½ stiklinės (125 ml) alyvuogių aliejaus, ½ žaliosios citrinos sulčių, 4 česnako skiltelių, 2 arb. š. rūkytos paprikos, 2 arb. š. džiovintų čiobrelių, 2 arb. š. džiovintų raudonėlių, 1 arb. š. druskos, ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Žemės riešutų padažui:

½ stiklinės (125 g) švelnaus žemės riešutų sviesto, ¼ stiklinės (60 ml) sojų padažo, 3 valg. š. (60 g) pomidorų padažo, 2 valg. š. sezamų sėklų aliejaus, 2 valg. š. ryžių acto, 2 valg. š. medaus, ½ žaliosios citrinos sulčių, ¼ arb. š. česnako miltelių, ¼ arb. š. rūkytos paprikos, žiupsnio kajeno paprikos, vandens (nebūtinai).

Patiekti:

šviežių salotų, vyšninių pomidorų, šviežių žalumynų, tortilijų ar pitos duonelių.

Gaminimas:

Paruoškite vištieną ir daržoves

Vištieną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Pievagrybius perpjaukite perpus, cukinijas supjaustykite griežinėliais, raudonuosius svogūnus – skiltelėmis. Virtą kukurūzą supjaustykite maždaug 2 cm griežinėliais.

Paruoškite marinatą

Visus marinatui skirtus ingredientus gerai išmaišykite. Puse paruošto marinato užpilkite į dubenėlį sudėtus vištienos kubelius. Išmaišykite, sandariai uždenkite indelį, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 minučių ar ilgiau. Likusiu marinatu užpilkite į kitą dubenį sudėtas daržoves. Išmaišykite, sandariai uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 min. ar ilgiau.

Pasimarinavusią vištieną ir daržoves suverkite ant iešmelių. Kepkite kepsninėje ant grotelių, kol daržovės suminkštės, vištiena išorėje apskrus, o viduje liks sultinga ir minkšta. Kepimo laikas labai priklauso nuo ugnies stiprumo, todėl atidžiai stebėkite kepančius iešmelius.

Paruoškite padažą

Visus jam skirtus ingredientus, išskyrus vandenį, sudėkite į dubenėlį ir išmaišykite šluotele iki visiškai vientisos masės. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek kambario temperatūros vandens, kol jis bus norimos tekstūros.

Vištienos ir daržovių iešmelius patiekite apšlakstę žemės riešutų padažu, su šviežiomis salotomis ir ant grotelių paskrudintomis tortilijomis ar pitos duonelėmis.

Vištienos ir daržovių iešmeliai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)