Atvykę į šventę svečiai mėgavosi griliuje gaminta žuvimi, sultingais šonkauliukais, burgeriais, rytietiška pita, itališka pica, ispaniška paelja, austrėmis, jūros gėrybių sriuba, trupininiu pyragu ir dar daugybe patiekalų, kurie visi jų buvo pagaminti būtent Big Green Egg kepsninėje. Tiesa, didžiausia eilė nusidriekė prie mėsainių: festivalio svečių negąsdino geras pusvalandis eilėje, kad galėtų paragauti kepsninėje ruošto burgerio. Geriausi šalies šefai ne tik viliojo svečius gardžiais kvapais, bet ir dalijosi patarimais, o smalsiausiems atskleidė kulinarinių šedevrų paslaptis.

Įvairios galimybės

Festivalyje apsilankiusi televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson prisipažino, nors esanti dar šio griliaus naujokė, jau bandė čia kepti šoninę, lašišą, vištą. „Mes, lietuviai, esame pripratę prie tradicinės šašlykinės. Nors niekada nelaikiau savęs didele griliaus specialiste, ši kepsninė turi labai daug galimybių. Gali ją naudoti kaip orkaitę, gali visą vištą kepti, ko ant paprastos šašlykinės padaryti nepavyktų. Gali rūkyti mėsą. Pat jau išbandžiau lėtą kepimą, kai mėsa kartu ir rūkosi. Daviau draugėms paragauti, buvo apstulbusios“, – pasakojo B.Nicholson.

Anot jos, nereikia persistengti patiekalus marinuojant, ypač jei tai žuvies patiekalai. „Jei gamini žuvį ar kokias jūros gerybes, marinuoti išvis nereikia. Jei kokius didesnius mėsos gabalus, marinavimas visuomet praverčia. Pati nesu mėgėja marinuoti mėsą kečiupuose ar majonezuose. Tik paprastai: druska ir pipirai. Kokio nors jautienos kepsnio marinuoti išvis nereikia“, – patarimais dalijosi pašnekovė. Paklausta, ar reikia daug žinių, prieš pradedant naudotis šia kepsnine, moteris teigė, kad užtenka noro. „Kai pradedi kepti, užsikabini ir nori toliau nori domėtis, atrasti įvairesnius skonius“, – šypsojosi Beata. Jos planai ateičiai – išmėginti desertų gaminimą kepsninėje.

Parodė, kaip pasigaminti desertą

Kaip pasigaminti desertą, festivalyje demonstravo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. „Kai prieš porą metų dalyvavau šioje šventėje, kepiau trupininį pyragą su rabarbarais ir braškėmis. Šiemet kepsiu galetę, bet irgi su rabarbarais ir braškėmis. Kadangi dabar prasideda jų sezonas“, – pasakojo moteris. Anot jos, pyragai, kepti šioje kepsninėje, turi daugiau drėgmės, nes kepimo principas yra toks pats, kaip kepimo pečiuje. „Ši kepsninė yra iš molio. Anksčiau visi pečiai būdavo iš molio. Orkaitė džiovina, todėl, kai kepi duoną, reikia į apačią pilti vandens, kuris garuotų ir suteiktų kepiniui“, – pasakojo Renata.

Jos tikslas buvo parodyti, kad šioje kepsninėje galima ne tik kepti mėsą, žuvį, gaminti troškinius, bet ir kepti pyragus, duoną, pynutes, nes, kaip pati sakė, tai yra naujoviškas analogas seno gero pečiaus. „Namiškiams dažniausiai ruošiu lėto gaminimo troškinius, lėto gaminimo mėsą. Pavyzdžiui, per Velykas kepiau avienos kulšį. Vasarai tinka lengvesni patiekalai. Labai gerai pavyksta iškepti antieną. Tad jei pasiruošite salotas, užbersite ant jų aviečių, pakepinsite antienos krūtinėlę, kuri iškepa per 20 min., turėsite nuostabų patiekalą tiek sau, tiek svečiams“, – patarimais dalijosi kulinarinių knygų autorė.