Tiesa, jei įprasti mėsos patiekalai kiek pabodo arba esate neabejingi vegetariškai ar veganiškai mitybai, paįvairinkite grilio valgiaraštį naujais skoniais. Maloniai nustebsite, mat maisto ekspertai siūlo išbandyti ne tik įvairias daržovių ar sūrių variacijas, bet ir...keptus vaisius.

Kaip pranešime spaudai teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, šiuo metu maisto pasirinkimas yra toks platus, jog ieškantiems alternatyvų mėsos patiekalams, atsiveria tikri klodai.

„Iš tiesų, apsiriboti tik mėsos patiekalais jau tampa nuobodu. Paįvairinti meniu ir išmėginti šį tą naujo visuomet sveika. Juk grilinti galima beveik visas daržoves, sojų patiekalus, taip pat įvairius sūrius ir net vaisius“, – tikina V. Juodkazienė.

Dūmo skonis tinka visoms daržovėms

Kalbėdama apie daržoves, V. Juodkazienė sako, jog kepsninėje kepamos daržovės nepraranda savo maistingųjų savybių, todėl tai yra ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas.

„Čia galioja viena taisyklė – neperkepti daržovių. Daug ką lemia tai, kaip stambiai supjaustome pasirinktas gėrybes, be to, vienos daržovės kepa ilgiau, o štai kitoms pakanka vos kelių minučių. Geriausiai tokioms iškyloms pasiruošti iš anksto ir apgalvoti būsimą meniu“, – pataria maisto ekspertė.

Kepti artišokai

„Daugelis esame įpratę ant grilio dėti bulves, baklažanus, cukinijas, paprikas ar grybus ir vis dar kiek neįprasta išmėginti kopūstus, smidrus, pankolius, artišokus ar salierus. Pavyzdžiui, net ir paprastą lietuvišką kopūstą galima dėti ant kepsninės: perpjaukite kopūsto galvą į keturias dalis, dėkite ant gerai įkaitusių grotelių ir kepkite iš visų pusių po kelias minutes, o baigus apšlakstykite aliejumi, druska ir pipirais. Jei šalia patieksite ir gardų padažą, kopūstas atsikleis visai naujus skonius. Tą patį galima išmėginti ir su šviežiomis Romane salotomis – perpjaukite jas pusiau ir pakepinkite keletą minučių ant grotelių, gardinkite prieskoniais, o patiekiant apibarstykite feta sūriu“, – intriguoja V. Juodkazienė.

Mėgstantiems artišokus, pašnekovė siūlo šią elegantišką daržovę pačirškinti ant grotelių: „Prieš kepant, artišokus suvilgykite aliejumi ir citrinos sultimis. Kepkite kaip ir kopūstus – kelias minutes iš visų pusių. Iškepusius apšlakstykite česnako, aliejaus bei druskos ir pipirų padažu, maišytu su mėtos lapeliais. Skonis – nuostabus. Taip ruoštą artišoko puokštę galima valgyti vieną arba derinti kaip garnyrą“.

Ant grotelių savo vietą nesunkiai atras ir visų taip mėgstamas avokadas. „Avokadą pjaukite pusiau, išmikite kauliuką, patepkite aliejumi, druska, pipirais ir kepkite lygias dalis uždėję ant grotelių. Avokadui suminkštėjus, galima mėgautis šiltu ir nauju skoniu arba išskobti jo minkštąją dalį ir panaudoti gaminant avokadų padažą“.

Sūrių įvairovė ir grotelės – suderinama ir labai skanu

Pasak maisto ekspertės, bent kartą ant grilio iškepus patinkantį sūrį, norėsis ragauti dar ir dar. „Tam puikiai tinka saldaus pieno varškės sūriai, kurie pakepinti suminkštėja, bet nepasileidžia. Taip pat sūrį galima įvynioti į foliją, prieš tai apibarsčius tinkančiais prieskoniais, pavyzdžiui, bazilikais, čiobreliais, česnaku, rozmarinais ar tiesiog druska su pipirais“.

Vengiantiems pieno produktų, V. Juodkazienė siūlo išmėginti alternatyvą – sojų pieno sūrį, vadinamąjį tofu. Pastarąjį gaminti rekomenduojama taip pat kaip ir saldaus pieno – paprieskoniavus mėgstamais prieskoniais.

Keptas sūris

Dar vienas dėmesio vertas variantas – halumis. „Mūsų parduotuvių lentynose sutinkamas šis graikiškas sūris labai tinkamas kepimui ir grilinimui. Tiesa, jis labai sūrus, tad kepant jokios druskos nereikia. Pakepinus ant grotelių, šis sūris puikiai derės ant duonos, derinant su įvairiomis šviežiomis, keptomis ar marinuotomis daržovėmis“.

Vietoj saldžių desertų – kepti vaisiai

V. Juodkazienės įsitikinimu, kepimui ant grilio išimčių beveik nėra. „Norite saldaus pasirinkimo? Kepkite šviežius vaisius ir atraskite jų skonį iš naujo. Tam puikiai tiks ne tik lietuvių ypač mėgstami obuoliai, kriaušės ar bananai, bet ir tokie egzotiniai pasirinkimai kaip ananasai, arbūzai, figos ar mangai“.

Keptų vaisių asorti

Arbūzus ir ananasus maisto ekspertė rekomenduoja supjaustyti trikampiais griežinėliais (paliekant odeles) bei įtrinti ruduoju cukrumi, laimo vaisiaus sultimis ir džiovintais raudonųjų paprikų dribsniais – po kelias minutes ant grotelių kepinami vaisiai netruks paskleisti aromatą, o cukrus ims karamelizuotis. „Šitaip keptus vaisius galite patiekti su ledais, karštu šokoladu, uogų sirupu ar kitų vaisių asorti“, – sako V. Juodkazienė.

„Ypatingą saldumo palaimą atrasite paragavę keptų figų. Jas tiesiog įpjaukite, atverkite vidų ir dėkite tiesiai ant grotelių. Pagrilintos figos įgaus pikantišką skonį, kurį dar labiau pabrėšite apšlakstydami medumi ir apibarstydami smulkintomis pistacijomis“, – sufleruoja maisto ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)