Pašnekovas paaiškina, kad kalbant apie kepimą ant grilio, labai svarbu apsibrėžti ir gerai suprasti du terminus – tai „griliavimas“ (ang.grill) ir „barbekiu“ (ang.barbeque). Kaip jis paaiškina, griliavimas – tai yra kepimo būdas aukštoje temperatūroje tiesiogiai virš žarijų (iki 20 min. virš 150C). Barbekiu – tai yra maisto gaminimo būdas žemenėje temperatūroje (iki 150 C), tačiau ilgesnį laiką (gali trukti net iki 15 valandų) ir jo metu naudojama mediena, siekiant maistui suteikti dūmo skonio.

Tomas Petryla

T. Petryla atkreipia dėmesį, kad populiarėjant šiai kultūrai, net prekybos centrai išsiplėtė grill ir BBQ produktų asortimentus. „Ant bangos šiuo metu yra barbekiu patiekalai – šonkauliai, jautienos krūtininė (brisketas), žemoje temperatūroje kepama kiauliena ar jautiena, mėsainiai ir pan.“, – vardija jis.

„Kitchen Ideas“ įkūrėjas ir šefas Lukas Semeževičius atkreipia dėmesį, pasaulio tendencijos rodo, jog į rinką vis labiau veržiasi „plant base food“.

„Tai ir grilinimui pasaulis renkasi įvairias daržovines opcijas kaip grybai, smidrai, rūkytų burokėlių lapų salotos, vegetariniai burgeriai ir panašiai“, – tikina jis, tačiau pabrėžia, kad daržovės kol kas dar neužkariavo lietuvių širdžių. „Lietuvoje, manau, kad labai į daržoves dar nelipsime. Žmonės vis labiau pripranta prie „low and slow“ termino ir pasirenka vis sunkesnes užduotis kaip jautienos šonkauliai ar krūtininė (brisket)“, – T. Petrylos nuomonei antrina jis.

Lukas Semeževičius

L. Semeževičiaus teigimu, grilinimas visada buvo ir bus laisvalaikio praleidimo forma, tačiau su kiekvienu kepimu žmonės nebebijo ekspermentuoti ir atrasti kažką naujo. Jis paaiškina, kad žmonės dabar linkę ant griliaus kepti patiekalus, kurie nėra griliaus patiekalai, pavyzdžiui, net cepelinus, kugelį ar vėdarus. „Ant griliaus pradedame kepti viską, ką gaminome iki to“, – apie besikeičiančius žmonių įpročius pasakoja jis.

T. Petryla tikina, kad griliavimo kultūra Lietuvoje jau susiformavo ir intensyviai auga: pasak jo, tą įrodo ir lietuvių suburta itin aktyvi bendruomenė „Lithuania grilling & smoking“, feisbuke vienijanti virš 27 tūkst. griliuotojų, kurie kasdien kepa, dalijasi receptais ir patirtimi, kartu leidžia laiką, organizuoja įvairius edukacinius ir pramoginius renginius grill ir BBQ tema.

Grilintojų šventė "We will grill"

„Barbekiu kultūra yra draugiška kultūra, suburianti draugus, šeimas, kolegas ir net svetimus žmones smagiam laisvalaikiui, hobiui. Nuolatinis griliavimas skatina žmones ieškoti naujų receptų, gaminimo technikų, išmėginti naujus produktus, tokius kaip prieskoniai, padažai, praplėsti savo griliavimo horizontus. Taigi mada apima daug aspektų ir kartu ji tampa gyvenimo būdu“, – sako jis.

Šefas L. Semeževičius pabrėžia, kad dabar griliaus asortimentas yra neribotas. „Kiek ankščiau žinojome, kad anglys skirtos tik šašlykų iešmams kepti. Tačiau į rinką atėjus uždaro tipo kepsninėms, prasiplėtė ir žmonių mąstymas, ką jose galime iškepti. Taip pat pasitelkus papildomus įnagius, kaip keptuvės, galime kepti praktiškai viską. Ir, manau, tą sėkmingai ir darome“, – šypsosi jis.

Desertas, keptas ant grilio

Nors anksčiau buvo sunku įsivaizduoti, kad ant griliaus kepti bus galima ne tik mėsą, šiuolaikinių grilintojų patirtys rodo, kad patiekalų ant griliaus spektras yra itin platus. Pasak T. Petrylos, jei kalbėsime apie primityvią metalinę šašlykinę, meniu ir apsiribos trimis patiekalais, tačiau kalbai pakrypus apie daugiafunkcinius įrenginius, pavyzdžiui, lietuvių itin pamėgtas „kiaušinio“ formos keramines lauko kepsnines, gaminti galima viską – nuo didkepsnio, šonkauliukų iki picos, plokštainio, pyragų, troškinių, didelio kalakuto šventėms ir plovo, net galima rūkyti žuvį, mėsą ar sūrį.

„Kiaušinio“ formos keraminė lauko kepsninė

Kalbėdamas apie keisčiausius ar netikėtus patiekalus, kuriuos galima pagaminti ant griliaus, pašnekovas vardija kibinus, plokštainį, bulvinius blynus, čeburėkus. „Iš sudėtingesnių, tačiau įveiktų iššūkių – britų klasika Velingtono pjausnys. Jei domina nekasdieniai patiekalai, kepami ir subproduktai, tokie kaip jaučio sėklidės, širdelės, kiaulės smegenys ir pan.“, – pasakoja jis.

O štai „Kitchen Ideas“ įkūrėją labiausiai nustebinęs patiekalas ant griliaus – rūkytas arbūzas su BBQ padažo glazūra. „Ragauti neteko, o kadangi nesu didelis keptų vaisių gerbėjas, pasimėginti dar neprisiruošiau“, – atvirauja jis. Tarp kitų įdomių patirčių, kurios labai patiko, jis įvardijo grilintas varlių kojeles, patarškos filė, aštrias kalakutų širdelės.

Sveikuoliai ir veganai taip pat grilina

Paklaustas, kokius patiekalus ant griliaus gamina sveikuoliai, grilio kepėjų grupės įkūrėjas vardija patiekalus, kuriuose daug baltymų, angliavandenių ir sveikų riebalų – liesa jautiena, daržovės, vištiena, žuvis. Ant griliaus galima pasigaminti net sveiką desertą, pavyzdžiui, keptus obuolius su cinamonu, keptą ananasą su medumi.

„Veganai labai mėgsta kepti baklažanus, avokadus ir kitas daržoves, vaisius, gamina bulvių patiekalus, falafelius, burgerius su veganišku paplotėliu. Meniu pakankamai platus. Ką gali kepti orkaitėje, tą galima ir ant griliaus. Tik su mažiau ar visai be riebalų“, – paaiškina jis.

Pasak L. Semeževičiaus, veganai grilina daržoves, grybus, kepamuosius veganiškus sūrius ir panašiai.

Prognozuodamas, kaip keisis grilinimo tradicijos Lietuvoje per artimiausius penkerius metus, L. Semeževičius spėjo, kad lietuviai labiau atsigręš į pasaulio tendencijas.

Grilinimo entuziasto T. Petrylos nuomone, keisis grill sezono apibrėžimas. „Jei iki šiol jį lietuviai suvokdavo išskirtinai kaip pavasario, vasaros pramogą, tai ateinančiais metais tas grill sezonas ilgės. Turėdami tinkamą kepsninę ir tokius inovatyvius priedus kaip, pavyzdžiui, bevielis termometras, ir suprasdami, kad prie kepsninės nebereikia nuolatos stovėti, žmonės pradės mėgautis griliavimu ištisus metus. Šaltą žiemos vakarą ar savaitgalį be vargo galės gaminti viską, ką mėgsta ir nereikės laukti šiltų orų. Prekybos centrai ir specializuotos parduotuvės išplės savo grill ir bbq kampelius, į asortimentą įtraukdami vis daugiau mėsos gaminių, barbekiu prieskonių ir padažų, grilių ir jų aksesuarų“, – svarstė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)