Visos mitybos mados keičiasi: dar neseniai pasigardžiuodami visi valgė sušius, midijas, picas, Cezario salotas ir burgerius, lietuviška virtuvė, atrodė, nugrimzdo į praeitį ir buvo gėda sakyti, kad mėgsti pieniškas dešreles. Šiandien ne tik kaime, bet ir sostinėje visi kalba apie lietuviškus lašinius su obuoliene ir pasigardžiuodami juos valgo užgerdami prabangiu šampanu.

Apskritai, valgyti mūsų tėvų, senelių kartos maistą man yra malonumas, o mokėti gaminti tai, ką ruošė mama ar močiutė, – garbės reikalas. Tai yra tradicijos, palikimas, istorija, emocijos, be kurių bet kurios tautos gyvenimas būtų tuštokas. Man simpatijos nekelia ir su pasididžiavimu tariamas „Aš nemoku ir negaminu“.

Kotletai – vienas skaniausių kuklių sovietmečio patiekalų. Mama juos ruošdavo minkštus, o iš kone pusės kilogramo faršo padarydavo pilną puodą skanėsto, kurio užtekdavo keletui dienų. Deja, aš taip nemoku. Bet darau savaip, ir mano mamai patinka, nes ji mano kotletuose randa kitokią skonio „razinką“.

Šiek tiek gyvenau Prancūzijoje ir ten supratau, kad sviestas ir vynas maistui daro stebuklus. Prancūzai sviesto deda daug ir visur, dėl to jų namų virtuvė būna išties ypatinga. Taigi kotletus šį kartą troškinau raudonajame vyne ir patiekiau su šviežiomis bulvėmis.

Kotletų įvairovė gali būti didelė. Juk švedų pamėgti tradiciniai kukuliai (meat balls) yra mėgstami ne tik švedų, ir jie – mūsų kotletų giminaičiai. Kotletus galima valgyti su įvairiais garnyrais, įdarais, prieskoniais, rinktis „kūdą“, sveikesnę maltą jautieną ar retesnę elnieną.

Štai keli pasiūlymai, kurie tradiciniams kotletams suteiks puikių poskonių:

  • troškindami keptuvėje apkeptus kotletus įpilkite šiek tiek raudonojo sauso vyno;
  • maltą mėsą pagardinkite ne tradiciniais, bet Artimųjų Rytų ar indiškais prieskoniais;
  • garnyrui tinka nebūtinai tik bulvių košė ar rauginti agurkėliai, labai gerai yra svieste apkepti grybai, švieži žirniai, smidrai;
  • norite sočiau, bet tingisi ruošti bulvių košę? Greta patiekite keptą kiaušinį, truputį raudonųjų pupelių, sušildytų puode su druska, ir šiek tiek česnako;
  • troškindami maltos kalakutienos kotletus galite įpilti šiek tiek putojančio vyno. Kartu puikiai tinka svieste apkeptos mažos jaunos morkos, žirnių ankštys.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)