„Berlyne vienintelė galimybė išsaugoti savo kultūrą – kalbėtis tarpusavyje savo kalba, ruošti ir valgyti savo tradicinį maistą ir su savo kultūra pažindinti kitus žmones. Taip pat labai svarbu leisti laiką su šeima – tai svarbus mūsų kultūros bruožas“, – pasakoja filipiniečių restorano savininkė Melanie Kowasch.

Seserys Melanie ir Ann Ronette Kowasch gimė San Pable, Filipinuose. Jų mama, ligoninės slaugė, ištekėjusi už vokiečio, 1986-aisiais išvyko į Vokietiją. Po penkerių metų čia atsivežė ir savo dukras. Vienai tada buvo devyneri, kitai – dešimt metų.

Baigusios mokyklą Melanie ir Ann Ronette Kowasch Berlyne mokėsi viešbučio vadybos. Jos norėjo drauge įkurti nuosavą verslą. Galiausiais, 2011-aisiais, atidarė „Pan“ – pirmąjį filipiniečių restoraną mieste.

„Tai Azijos ir Ispanijos kultūrų mišinys. Filipinai ilgą laiką buvo Ispanijos kolonija ir iš ispanų mes perėmėme daugybę dalykų – kalbą, virtuvę, šiek tiek jų kultūros. Todėl mūsų virtuvė kiek specifinė. Joje nėra tiek daug prieskonių ir ji nėra tokia aštri, kaip tailandiečių. Mes nededame tiek prieskoninių žolelių kaip vietnamiečiai. Ji maždaug per vidurį“, – sako Melanie.

Jautienos tapai – tradicinis filipiniečių patiekalas. Pietryčių Azijos salose bet kuriuo dienos metu įprasta patiekti daug ir aštraus maisto. Tradiciškai dieną siūlomi šeši karšti patiekalai. Jautiena šiam patiekalui marinuojama specifiniame marinate. Jis juodas nuo sojos padažo ir anato miltelių. Šis prieskonis Europoje beveik nežinomas, jo galima nusipirkti azijiečių maisto parduotuvėse. Jautienos tapai serviruojami su grilyje keptomis daržovėmis ir kvapniaisiais ryžiais. Tai populiariausias restorano „Pan“ patiekalas.

Daugiau apie tai – „Euromaxx“ reportaže.