Turkiški kiaušiniai galbūt netiks tam rytui, kai maistui negali skirti daugiau nei kelių minučių, bet tai tikrai nėra sudėtingas ir daugybės laiko reikalaujantis patiekalas. Sudėtingiausia dalis yra išvirti kiaušinius be lukšto, o visa kita yra neįtikėtinai lengva.

Reikės:

(2 valgytojams)

  • 4 kiaušinių
  • 500 g graikiško (ar natūralaus, jei toks patinka labiau) jogurto
  • 30 g sviesto
  • 1 šaukštelio čili pipiro dribsnių
  • 1/2 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos (nebūtina, tačiau suteikia labai malonų salstelėjusį prieskonį)
  • kelių šviežios mėtos lapelių (galima pakeisti kitomis mėgstamomis žolelėmis, puikiai tiks ir šviežios kalendros ar petražolės)
  • 2 vidutinio dydžio česnako skiltelių
  • 1/3 laimo
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • acto
  • turkiškos duonos (tiks ir kita plokščia duona arba bet kokia mėgstama šviesi duona)

Gaminimas:

Česnako skilteles smulkiai sukapoti. Taip pat susmulkinti ir mėtų lapelius. Viską sudėti į karščiui atsparų indą kartu su jogurtu, pasūdyti ir išmaišyti.

Nemažame puode užvirti vandenį kiaušiniams. Kai šis užverda, sumažinti ugnį iki mažiausios ir šliūkštelėti acto. Su šaukštu išsukti vandenį puode, kad susidarytų sūkurys, tuomet į jo centrą atsargiai įmušti kiaušinį, paskui antrą. Jei sūkurys dingo, vėl labai lengvai pasukti vandenį, ir sumušti likusius kiaušinius. Kad būtų lengviau, kiaušinį pirmiausia galima įmušti į nedidelį dubenėlį, o išsukus vandenį jį gražiai įleisti į sūkurio centrą. Kiaušinius virti 3,5–4 minutes (priklausomai nuo jų dydžio), kadangi šiam patiekalui reikia kiaušinių su minkštais tryniais.

Kiaušinius išgriebti į atskirą lėkštę, tačiau vandens, kuriame virė kiaušiniai, neišpilti. Padidinti ugnį ir virš to paties vandens dėti indą su jogurtu. Indas neturėtų liesti vandens. Taip vis pamaišant leisti jogurtui sušilti iki truputį aukštesnės nei kambario temperatūros.

Kol šyla jogurtas, į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėti sviestą. Kai šis ištirpsta, kelias akimirkas jį pakaitinti ir suberti čili dribsnius bei saldžiąją papriką. Nukelti nuo ugnies.

Pašildytą jogurtą padalinti į du dubenėlius, per vidurį dėti po du kiaušinius ir viską apipilti lydytu sviestu su čili. Galiausiai užspausti žaliosios citrinos ir papuošti keliais mėtų lapeliais. Valgyti su lengvai paskrudinta duona.