Ir tam net nereikės skirti visos popietės – kelis stiklainius galima pasiruošti vos per pusvalandį. Štai viskas, ką turite žinoti, kad patys pasigamintumėte nuostabiai skanius marinuotus agurkus.

Išrinkite geriausius agurkus

Marinuoti geriausiai tinka nestoros odos ir neperaugę agurkai. Tokie agurkai išlieka tvirti ir traškūs, nesuminkštėja.

Beje, pagal žemiau pateiktą receptą galima marinuoti ir kitokias daržoves: žalias pupeles, česnakų kotus ir net morkas! Visai nesvarbu, kokius agurkus ar daržoves pasirinksite, svarbiausia, kad jie būtų prinokę ir tvirti. Venkite minkštų ir susiraukšlėjusių.

Prieš marinavimą daržoves nuplaukite, išpjaustykite visokias dėmes ir pažeidimus.

Krapų sėklos ir kiti prieskoniai

Pagrindinis prieskonis marinuojant agurkus yra ne žaluma, kurią taip mėgstame naudoti, o krapų sėklos. Tiesa, jų galima nusipirkti tikrai ne kiekvienoje parduotuvėje.

Be krapų sėklų, reikės kelių suknežintų česnako skiltelių, žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių. Ir net čia nesustokite! Žaiskite su garstyčių sėklomis, salierų sėklomis ir bet kokiais kitais prieskoniais, kurie jums patinka.

Marinatas

Pagal šį receptą agurkai marinuojami labai paprastai, lygiomis dalimis sumaišant obuolių actą ir sūdytą vandenį. Marinatą reikia užpilti ant paruoštų agurkų, kurie gali būti nepjaustyti arba pjaustyti skersai ar išilgai. Nors marinuotus agurkus galima valgyti visai netrukus, neabejotinai geresnis skonis bus šiek tiek palaukus.

Laikykitės tų pačių proporcijų ir pagaminkite tokį marinato kiekį, kokio pakaks norimam agurkų kiekiui apsemti. Obuolių actą galima pakeisti ryžių actu, baltojo vyno actu ar bet kokiu kitu jums patinkančiu actu.

Marinuoti agurkai

Pasterizuoti ar nepasterizuoti

Agurkai gali būti apie penkias minutes pasterizuojami karštame vandenyje. Tai prailgins jų galiojimą iki metų. Tačiau pasterizavimas turi ir neigiamą pusę – būdami karštame vandenyje agurkai šiek tiek apvirs, dėl to jų tekstūra taps minkštesnė. Jeigu norite itin traškių agurkų, tuomet pasterizavimo atsisakykite ir marinuotus agurkus paprasčiausiai laikykite šaldytuve. Čia jie gali stovėti keletą savaičių.

Kaip pagaminti marinuotus agurkėlius

Išeiga: du pusės litro stiklainiukai

Ko jums reikės

Ingredientai:

  • 700 gramų agurkų
  • 4 skiltelės česnako (nuluptos ir suknežintos)
  • 2 arbatiniai šaukšteliai krapų sėklų
  • 1,5 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių (pasirinktinai)
  • 1 stiklinė obuolių acto
  • 1 stiklinė vandens
  • 1,5 valgomojo šaukšto druskos

Priemonės:

  • peilis
  • pjaustymo lenta
  • du pusės litro stiklainiai su dangteliais
  • didelis puodas, jeigu pasterizuosite
Marinuoti agurkai

Kaip paruošti:

  1. Paruoškite stiklainius. Jeigu planuojate agurkus pasterizuoti ilgalaikiam laikymui, vandenį dideliame puode užvirkite ir sterilizuokite abu stiklainiukus ir jų dangtelius. Jeigu agurkus ketinate laikyti šaldytuve, pakaks stiklainius ir jų dangtelius paprasčiausiai išplauti.
  2. Paruoškite agurkus. Juos nuplaukite ir nusausinkite. Nupjaukite galiukus, kur buvo žiedas, nes jame esantys fermentai gali suminkštinti agurkus Agurkus galite palikti nepjaustytus arba supjaustyti kaip jums patinka: skersai ar išilgai.
  3. Į stiklainius sudėkite prieskonius. Padalinkite česnaką, krapų sėklas, raudonųjų pipirų dribsnius po lygiai: po dvi suknežintas česnako skilteles, vieną arbatinį šaukštelį krapų sėklų, ketvirtadalį arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių (jeigu naudojate) vienam.
  4. Agurkus sudėkite į stiklainius. Jeigu jie išsikišę aukščiau nei vienas centimetras iki stiklainio viršaus, nupjaukite. Stenkitės agurkus sudėti kuo talpiau, tačiau jų nesutraiškykite.
  5. Paruoškite marinatą. Supilkite actą ir vandenį į nedidelį prikaistuvį, suberkite druską. Užvirkite ant didelės ugnies. Užpilkite marinatą ant paruoštų agurkų. Gali būti, kad viso marinato nepanaudosite.
  6. Pašalinkite susidariusius oro burbuliukus. Stiklainiuose gali atsirasti oro burbuliukų. Kad juos pašalintumėte, švelniai stiklainį kelis kartus padunksnokite į stalviršį. Jeigu reikia, užpilkite daugiau marinato.
  7. Uždarykite dangtelius. Ant stiklainių uždėkite dangtelius ir sandariai juos uždarykite.
  8. Pasirinktinai: jeigu norite agurkus laikyti ilgiau, juos pasterizuokite. Tokiu atveju stiklainius reikia sudėti į puodą su verdančiu vandeniu. Kai vanduo vėl užverda, nustatykite laikrodį penkioms minutėms ir iškart po to stiklainius išimkite.
  9. Atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą. Leiskite stiklainiams atvėsti kambario temperatūroje. Jeigu juos pasterizavote, juos neatidarytus galima laikyti kambario temperatūroje. Jeigu nepasterizavote, marinuotus agurkus būtina laikyti šaldytuve. Tokiu atveju agurkų skonis su laiku tik gerės. Stenkitės išlaukti bent jau 48 valandas ir tik tada atidarykite.
  10. Kaip laikyti marinuotus agurkus. Pasterizuoti agurkai lentynoje gali stovėti metus, o atidarius – šaldytuve kelias savaites. Jeigu agurkų nepasterizavote, šaldytuve juos galima laikyti kelias savaites.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)