Tokį palyginimą pateikė „Facebook“ vartotojas Kasparas, socialiniame tinkle pasidalijęs abiejų vietų meniu su kainomis nuotraukomis.

Prabangioje desertinėje pigiau

„Žmonės Liuksemburge manęs neretai klausia, ar verta apsilankyti Lietuvoje. Atsakau, jog neabejotinai verta, tačiau prieš važiuojant reikėtų pasitaupyti, nes su jų menkom pajamom gali pasirodyti kiek brangoka.
Iliustracijai – prabangaus Šiaurės miestelio „Paloma bistro“ kruasanas su sviestu ir džemu (3 Eur) vs vargano Liuksemburgo centro „Laduree“ kruasanas (1,70 Eur) (sviestas nemokamai). Juokas juokais, juk visko kruasanais neišmatuosim, bet minčių kyla įvairių“, – ironiškai rašė šiuo metu Liuksemburge gyvenantis vaikinas.

Jis pasakojo vis apsilankantis garsiojoje „Laduree“ desertinėje, tad prie paskelbto įrašo pridėjo savo darytą nuotrauką. Lietuviško bistro pusryčių meniu vaikinas atsitiktinai pamatė ju „Instagram“ paskyroje.

„Buvau, švelniai tariant, apstulbęs. Nepamirškime, kad lyginame vieną turtingiausių šalių su toli gražu tokia nesančia Lietuva. Lyginame vieno prabangesnių konditerijos tinklų kainas su Šiaurės miestelio užkandine. 3 Eur už kruasaną yra, švelniai tariant, neadekvati kaina, ir tai tik viena iš privataus verslo godumo iliustracijų, kurį pažadino euro įvedimas. Neturiu noro kažkieno peikti ar smerkti, tiesiog savo įrašu norėjau atkreipti dėmesį kaip „nepakilo“ kainos po euro įvedimo“, – kalbėjo Kasparas.

Kruasanai – tik savaitgalio skanėstas

Susisiekus su „Paloma bistro“ direktoriumi Tomu Nanartavičiumi, jis sakė, kad iki šiol iš klientų nebuvo girdėjęs jokių nusiskundimų dėl kainų. Atvirkščiai – tikino, kad bistro meniu patiekalų kainos – vidutinės.

„Mes lyginamės į vidutinių kainų lygmenį. Pagrindiniai mūsų patiekalai, pagaminti iš brandintos mėsos, kainuoja 8–9 Eur, tad manau, kad kainos labai adekvačios“, – kalbėjo T. Nanartavišius.

Šeštadieniais ir sekmadieniais pusryčiauk @palomabistro ☕️🥐

A post shared by Paloma. (@palomabistro) on Jan 13, 2018 at 12:24am PST

Bistro vadovas pabrėžė, kad pagrindiniame šios vietos meniu kruasanų nė nėra, prancūziškais kepiniai siūloma pasivaišinti tik savaitgaliais. Prie 3 Eur kainuojančio kruasano čia patiekiama ir džemo bei sviesto.

„Mes nesame kepykla, šviežiai kruasanus mums kepa viena Vilniaus kepykla, o antkainis yra toks pat, kaip ir kitų mūsų patiekalų. Jei pats kepi juos tūkstančiais, tai gali turėti visai kitą kainą. Nuėjęs į kepyklėlę, kurioje kasdien kepama šimtai ar tūkstančiai kruasanų, klientas gaus kitą kainą – ar ta vieta būtų Vilniuje, ar Prancūzijoje. Mes su tokiomis vietomis konkuruoti nė nebandome. O kalbant apie kokybę, manau, visi kruasanai turėtų būti panašūs“, – sakė T. Nanartavišius.

Švieži ir ką tik ištraukti iš orkaitės – gaminame namie

Tinklaraščio „Virtuvė žaliems“ kūrėja Agnė savo šeimynai kruasanus pusryčiams kepa pati. Moteris apskaičiavo, kad iškepti 16 kruasanų kainuoja vos 3,9 euro, t.y. vieno kruasano savikaina – apie 0,24 euro.

„Naminiai kruasanai man yra patys skaniausi, net ir kitą dieną jie dar būna net labai valgomi ir pigesni nei prabangioje kepyklėlėje, taigi jei turite laisvą valandėlę, imkitės darbo“, – tikina Agnė ir dalijasi kruasanų receptu.

Pastabos:

Sviestą geriausia pasiruošti iš anksto (iš 280 g sviesto reikia padaryti 17×17 kvadratą) ir jį tiesiog užšaldyti. Toks jis gali gulėti net kelis mėnesius, o prireikus nereiks vargti.
Kruasanus geriausia pradėti gaminti dieną prieš nei planuojate juos kepti. Iš ryto užminkykite tešlą, vakare kočiokite ir lankstykite, o kitą dieną – kepkite.
Agnė kruasanus gamino su marcipanu, „Nutella“ ir paprastus. Dar galima gaminti su šokoladu ar karamele.
Iš šio kiekio išeina 16 kruasanų.

Reikės:

  • 500 g miltų
  • 140 ml vandens
  • 140 ml pieno
  • 55 g cukraus
  • 40 g minkšto sviesto
  • 30 g šviežių mielių
  • 12 g druskos

Papildomai:

  • 280 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 1 v.š. vandens

Įdarui:

  • marcipano
  • „Nutellos“
  • šokolado
  • migdolų plokštelių

Gaminimas:

Iš pradžių pasiruoškite 280 g sviesto (tą galima padaryti ir prieš dieną, dvi ar kelias savaites). Jį supjaustykite juostelėmis ir sudėliokite jas taip, kad išeitų 17×17 kvadratas. Dėkite į šaldytuvą. Tuomet pradėkite gaminti tešlą. Mieles sumaišykite su 4 v. š. cukraus (čia iš tų 55 g) ir šiltu (bet ne karštu) pienu. Palikite, kol masė suputos. Į švarų dubenį berkite miltus, druską, likusį cukrų ir minkštą sviestą (tuos 40 g). Ten pat supilkite suputojusias mieles. Įpilkite vandenį ir minkykite tešlą. Agnė minkė kombainu, tai užtruko kokias 7 min., kol tešla tapo glotni ir nelimpanti. Iš tešlos suformuokite apvalų diską (priplokite), dėkite jį į lėkštę, uždenkite maistine plėvele (lengvai uždenkite, nes tešla kils) ir dėkite į šaldytuvą kokioms 8 val.

Prieš pradėdami kočioti tešlą, iš šaldytuvo ištraukite prieš tai pasidarytą sviesto kvadratą. Jis turi būti nei per daug kietas, nei per daug minkštas. Jei bus per kietas, bus sunku kočioti, per minkštas – irgi nieko gero. Taigi palaikykite jį kokį pusvalandį kambario temperatūroje. Kad taptų panašus savo minkštumu, tarkime, į plastelino masę. Tada traukite tešlą iš šaldytuvo ir iš jos iškočiokite 26×26 kvadratą. Į jo vidurį dėkite sviestą (rombo forma) taip, kad tešlos kampus būtų galima užlenkti ant tiesiųjų sviesto kraštinių, kaip vokelį. Taigi užlenkite tešlos kraštus (ši turi užkloti visą sviestą), apverskite tešlą, kad lenkimo siūlės būtų iš apačios, ir pradėkite kočioti.

Iškočiokite 20×60 juostą ir lenkite jos vieną kraštą iki vidurio, kitą – ant viršaus. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite 30 min. į šaldytuvą. Išimkite ir vėl kartokite – kočiokite 20×60 juostą ir vėl sulankstykite. Kaskart išėmę tešlą iš šaldytuvo pasukite ją 90 laipsnių kampu, kad stačiakampis, kurį pradedate kočioti, būtų pailgas. Vėl suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite 30 min. į šaldytuvą. Tą patį pakartokite trečią kartą. Vėl suvyniokite į maistinę plėvelę ir vėl dėkite į šaldytuvą. Palikite ten per naktį ar bent kokioms 8 val.

Ištraukite tešlą ir pradėkite (o gal tiksliau tęskite) vėl kočioti. Tik šį kartą reikia iškočioti 20×110 juostą. Iš jos pjaustykite trikampėlius (pagal receptą – juostą reikia suskirstyti kas 12,5 cm) ir sukite juos į kruasanus. Jei norite su įdaru, dėkite įdarą ir gerai susukite. Sudėkite paruoštus ragelius į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Uždenkite ir palikite porai valandų kambario temperatūroje, kad pakiltų. Tada dar kartą aptepkite kiaušinio plakiniu ir, jei norite, apibarstykite migdolų plokštelėmis. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (358)