„Savaitgaliais patariu atsipalaiduoti, mėgautis smagia draugų kompanija ir pernelyg savęs nevaržyti. Galima valgyti daugybę mėgstamų produktų, pasitelkiant kelias mažas gudrybes“, – atsiųstame pranešime teigia sporto klubo „Lemon Gym“ sporto programų vadovė Neringa Jermalaitė. Ji pataria, kaip susiplanuoti ir pasiruošti maistą gamtoje, išvengiant riebaus, kaloringo maisto bei kitų sveikatos sutrikimų.

Mėsą marinuoti patiems

„Jeigu kepame mėsą ant grilio, geriausia jos nepirkti jau pagamintame marinate. Paprastai pirktiniai marinatai pasižymi dideliais kiekiais cukraus. Rekomenduoju skirti 10 minučių ir pasidaryti marinatą pačiam, naudojant šlakelį aliejaus ir prieskonius. Juk kepant mėsą ant laužo vien tas dūmo kvapas jau duoda esminį poskonį“, – įsitikinusi N. Jermalaitė.

Net ir marinuojant mėsą namuose, sporto programų vadovė pataria vengti pirktinio majonezo ir pomidorų padažo. Mėsą galima marinuoti mineraliniu vandeniu, rūgščiais vaisiais ar tarkuota svogūnų mase. Kaip marinato pagrindas taip pat tinka kefyras, obuolių ar vyno actas.

Rinktis tik kokybiškas dešreles

Dažnas vietoj šašlykų mėgsta pasilepinti dešrelėmis, keptomis ant laužo. Tiesa, jose dažniausiai būna daug nenaudingų priedų, hidrintų riebalų, kurie niekaip nesiderina su sveika mityba ar dieta.

„Geriausia, jeigu dešreles gaminatės patys ir puikiai žinote, iš ko jos yra padarytos. Kita vertus, jeigu jau labai norisi, rinkitės aukščiausios rūšies dešreles, pagamintas iš kokybiškų produktų, su kuo mažiau priedų ir atidžiai skaitykite gaminio sudėtį“, – pataria sporto programų vadovė.

Neperkepti mėsos

„Nors daug kas sako, kad angliukas – sveika, tačiau per daug apdegusi ir suanglėjusi mėsa kenkia mūsų organizmui ir skatina tokius procesus, kaip piktybinių navikų susidarymas organizme. Todėl labai svarbu neperkepti mėsos, ypač, kai kepama ant laužo. Mėsa apskrusti turėtų tolygiai“, – teigia N. Jermalaitė.

Pasirūpinti daržovėmis

„Dabar – daržovių metas, todėl svarbu pasistengti, kad prie visų mėsos produktų jų būtų kuo daugiau. Šviežios salotos, pomidorai, agurkai – tai, kas nereikalauja ypatingo ruošimo, yra gardu ir sveika. Patartina valgyti kuo daugiau žalumynų ir jų suvartoti daugiau nei keptų grilio patiekalų“, – įsitikinusi sporto programų vadovė. Be to šviežios daržovės puikiai tinka kepti ant laužo. Svarbu nepamiršti prieš kepant kelias minutes pamarinuoti su šlakeliu alyvuogių aliejumi ir pabarstyti žolelėmis, ypač tinka Viduržemio jūros mišinys.

Pomidorų padažą keisti pasta

Dauguma žmonių neįsivaizduoja šašlyko be pomidorų padažo. Tiesa, pirktinių padažų sudėtyje dažniausiai būna didelis kiekis cukraus, kuris nėra pageidaujamas.

„Vietoj padažo galima rinktis koncentruotą pomidorų pastą. Nors jos galiojimo laikas yra žymiai trumpesnis, tačiau tai – sveikesnis produktas. Su pomidorų pasta, beje, taip pat galima marinuoti mėsą“, – rekomenduoja N. Jermalaitė.

Geriausias gėrimas savaitgalį – vanduo

„Skanaudami gardžiausius grilio patiekalus nepamirškite gerti daugiau vandens, jį galite pagardinti mėtos šakele, citrinos ar apelsino skiltele, kitais mėgstamais vaisiais. Nors daugelis mėgsta savaitgalį atsigaivinti lengvaisiais alkoholiniais gėrimais, rekomenduoju geriau rinktis nealkoholinį alų, kuriame cukraus yra mažiau nei gaiviuosiuose gėrimuose““, – teigia N. Jermalaitė.

Apsipirkti vienu kartu

„Tiems žmonėms, kurie seka savo mitybą, patariu iš anksto susiplanuoti, susidaryti produktų sąrašą ir viską įsigyti parduotuvėje prieš išsiruošiant į iškylą. Taip pat galima pasiplanuoti ir valgymo laiką, susidėlioti preliminarią pusryčių, pietų ir vakarienės dienotvarkę. Tai ypač aktualu tiems, kas turi vaikų.

Žinoma, vis tiek, veikiausiai, kažkiek nukrypsime nuo įprasto ritmo, tačiau turėdami planą išvengsime nereikalingų pirkinių, kai kyla pagunda įsigyti ką nors tikrai labai riebaus, saldaus, nesveiko“, – pataria sporto programų vadovė.

Sugrįžti į ritmą

N. Jermalaitė pastebi, kad dažnas žmogus, labiau atsipalaidavęs savaitgalį, sunkiau sugrįžta į įprastą sporto režimą šiokiadieniais. „Vieni jaučia kaltę, kad atsipalaidavo, ir nebegali sustoti, dalis galbūt tiesiog aptingsta.

Vis dėlto jeigu savaitgaliais save mažiau varžome, tuomet šiokiadieniais galime save labiau pamotyvuoti padaryti daugiau, kad be jokios sąžinės graužaties pasitiktume laisvadienius“, – priduria sporto programų vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)