Laikant netinkamoje temperatūroje kinta skonis

Prekybos tinklo „Iki“ užsakymu atlikta gyventojų apklausa atskleidė, kad vasarą lietuviai sunkiausiai įsivaizduoja be pomidorų – juos, kaip pagrindinę šiltojo metų laikotarpio daržovę, įvardijo 24 proc. apklaustųjų. Antroje vietoje lietuviai įvardijo agurkus (22 proc), trečioje – šviežias bulvės (18 proc), o ketvirtąja vieta dalijasi skirtingų rūšių salotos ir ridikėliai (13 proc.).

Tyrimo duomenimis, labiausiai su vasara lietuviams asocijuojasi kasmetinės uogų lyderės – braškės, jas pirmu numeriu įvardijo net 59 proc. apklaustųjų. Toliau sekė žemuogės (10 proc.), vyšnios (9 proc.), avietės (8 proc.) ir trešnės (8 proc.). Anot „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, kiekvieną vasarą patariama valgyti daugiau šviežių daržovių, vaisių ir uogų, tačiau taip pat reikėtų žinoti, kaip kuo ilgiau išlaikyti jų skonines savybes.

Specialistė pasakoja, kad dažnai nė nesusimąstydami iš parduotuvės parsineštas daržoves žmonės sudeda į šaldytuvą, nors toks sprendimas – ne visada geriausias.

„Netinkamoje temperatūroje laikomos daržovės ne tik greičiau genda, bet ir praranda skonines savybes, pavyzdžiui, šaldytuve laikomos paprikos dažnai netenka joms įprasto traškumo. Kai kurias daržoves, pavyzdžiui, bulves, laikyti šaldytuve gali būti netgi kenksminga. Netinkamoje temperatūroje laikomų bulvių sudėtyje esantis krakmolas virsta cukrumi, todėl pasikeičia šių daržovių skonis ir maistinės savybės“, – pastebi maisto ekspertė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyr. specialistės Algintės Serapinaitės teigimu, morkas ir svogūnus taip pat rekomenduojama laikyti ne šaldytuve.

„Labiausiai šioms daržovėms tinka vėsi, nuo saulės spindulių apsaugota aplinka. Jas patariama laikyti rūsyje, tačiau neturint tam tinkamų sąlygų, galima rinktis tiesiog tamsią spintelę. Tuo metu norint, kad kopūstai, ridikėliai, salierai ar cukinijos ilgiau išliktų švieži, juos geriausia laikyti šaldytuve“, – sako A. Serapinaitė.

Svarbiausia – apskaičiuoti produktų poreikį ir nepamiršti perrinkti

Tiek vaisius, tiek daržoves ilgiau išlaikyti šviežius padeda tai, jei atsinešus iš parduotuvės, nepuolama jų iškart plauti. V. Juodkazienės teigimu, drėgmė sukuria tinkamą terpę daugintis bakterijoms, todėl pataria kaskart nuplauti tik tokį kiekį vaisių ar daržovių, kokį ketinate sunaudoti.
Maisto ekspertė sako, kad nespėjus laiku suvartoti šviežių produktų, dalį jų nesunkiai galima užšaldyti ir panaudoti vėliau. Šaldyti produktai, anot V. Juodkazienės, išlaiko 50–80 proc. juose esančių vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl tai puikus būdas apsaugoti vaisius ir daržoves nuo išmetimo.

Siekiant sumažinti išmetamų vaisių ir daržovių kiekį, VMVT specialistė A. Serapinaitė rekomenduoja nepamiršti vaisius ir daržoves nuolat peržiūrėti bei perrinkti.

„Pradėjęs pūti vaisius ar daržovė sutrumpina kitų kartu laikomų produktų galiojimo laiką, tad prasidėjus puvimo procesui produktą reikėtų kuo skubiau išmesti. Tačiau pagrindinė taisyklė, kuria turėtumėte vadovautis, jei norite, kad iš parduotuvės parsinešti vaisiai ilgiau liktų švieži – sunokusius vaisius laikykite atskirai nuo nesunokusių“, – sako A. Serapinaitė.

Jei norite, kad bananai kuo ilgiau išliktų švieži, apvyniokite jų kotelius.

Nokdami vaisiai, pasak VMVT specialistės, išskiria etileno dujas, kurios veikia šalia esančius vaisius, todėl sunokę vaisiai, laikomi greta nokstančių, ima greitai gesti. Tuo metu maisto ekspertė pastebi, kad yra atvejų, kada etileno dujos gali atnešti naudos.

„Kai kurie vaisiai nokdami išskiria didesnį kiekį etileno dujų, kurias galima panaudoti siekiant pagreitinti kitų vaisių nokimo procesą. Pavyzdžiui, norėdami greičiau mėgautis sunokusiais avokadais, sudėkite juos į popierinį maišelį kartu su obuoliu ar bananu ir palikite maišelį kambario temperatūroje – po kelių dienų avokadai bus puikiai sunokę. Taip pat jei įsigijote didesnį, nei suvalgysite per vieną dieną, bananų kiekį, suvyniokite jų kotus maistine plėvele. Būtent ši banano dalis išskiria etileno dujas, todėl toks metodas neleidžia jiems pernokti ir pajuoduoti“, – patarimais dalijasi V Juodkazienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)