Paprastai mano kariai būna greiti. Kariu vadinu padažą su įvairiais indiškais prieskoniais ir keliais pagrindiniais ingredientais, o Indijoje skirtingas karis turi skirtingą pavadinimą, kuris nusako, koks tai padažas, koks jo aštrumas ir pan.

Šiam kariui prireikė šiek tiek daugiau laiko, kadangi daržoves kepiau orkaitėje (tada jos turi daugiau skonio – kiekvienas gabalėlis paskrunda iš visų pusių, ir toje apskrudusioje plutelėje pasislepia pusė skanumo). Kol kepa daržovės, lėtai kunkuliuoja padažas, kas, beje, sudaro kita pusę to skanumo.

Manau, tikrai verta bent pabandyti pasigaminti tokį ar panašų troškinį. Galbūt tai bus naujas jūsų atradimas!

Patiekale galima naudoti įvairias daržoves: tiks ir moliūgai, cukinijos, žiediniai kopūstai, tik bus skaniau įmaišant ir stipresnio skonio daržovių (tokių kaip saldžiosios paprikos).

Prireiks:

  • 2 saldžiųjų paprikų
  • 1 didelės saldžiosios bulvės (arba 2 vidutinio dydžio)
  • 3 skiltelių česnako
  • 1/2 čili pipiro (arba pagal skonį)
  • 2 šaukštelių garam masala prieskonių (tiks ir kario prieskoniai)
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • 1 skardinės konservuotų pomidorų
  • 3 v. š. aliejaus (kokosų ar kito mėgstamo aliejaus kepimui)
  • šviežių kalendrų (stiebų ir lapų)
  • pusės žaliosios citrinos
  • druskos

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Bulvę ir paprikas supjaustyti daugmaž vienodo dydžio kubeliais. Sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti dviem šaukštais aliejaus, apibarstyti 1 šaukšteliu garam masala prieskonių ir puse šaukštelio malto kumino. Viską išmaišyti, kad aliejus ir prieskoniai pasiskirstytų ant visų gabalėlių, ir dėti į orkaitę maždaug 20-čiai minučių.

Tuomet pasiruošti padažą: česnaką ir čili pipirą susmulkinti. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti česnaką su čili ir ant nedidelės ugnies pakepinti, kol pasklis aromatas. Jokiu būdu nesudeginti. Tuomet ant viršaus berti likusius prieskonius ir minutę mentele maišant pakepinti. Tokiu būdu prieskoniai paskleis savo aromatą labiau nei tik įbėrus juos į skystą padažą. Supilti konservuotus pomidorus. Tuščią jų skardinę pripildyti 2/3 vandens ir taip pat supilti į keptuvę. Nupjauti ir susmulkinti kalendrų (jei naudojama) kotelius, sudėti į keptuvę. Padažą pasūdyti ir leisti virti ant vidutinės ugnies apie 20 minučių.

Galiausiai, ištraukus daržoves iš orkaitės atsargiai suberti į verdantį padažą ir pavirti dar apie 5–10 minučių. Jei karis atrodo per skystas, tuomet pavirti ilgėliau, jei sutirštėjo per daug, įpilti truputį vandens. Kadangi jis valgomas su ryžiais, padažas neturi išeiti labai tirštas. Prieš serviruojant, ant viršaus išspausti laimo sulčių.

Dėti į dubenėlius kartu su išvirtais ryžiais (basmati ryžiai būtų mano pasirinkimas), apibarstyti kalendros lapeliais. Taip pat, jei nieko prieš pieno produktus, čia labai tiks ir geras šaukštas natūralaus ar graikiško jogurto.