Idealiam deriniui – tinkamas vanduo ir prieskoniai

Anot prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, prieš pradedant marinuoti agurkus, kaip ir bet kokias kitas daržoves, visų pirma reikia tinkamai pasiruošti. Atsiųstame pranešime ji teigia, kad galutinis marinuotų agurkų skonis priklauso ne tik nuo pačių daržovių rūšies ir kokybės, bet ir nuo marinavimui naudojamų prieskonių, acto ir net vandens.

„Labai svarbu, kad agurkams marinuoti naudojamas vanduo būtų minkštas, nes priešingu atveju, gali suprastėti marinuojamų daržovių kokybė. Taip pat marinavimui patariu naudoti specialiai tam skirtą druską, nes įprasta – valgomoji – savo sudėtyje turi nemažai jodo, dėl kurio daržovės gali tapti tamsios ar pakeisti savo tekstūrą“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė atskleidžia, kad norint išgauti puikų skonį, agurkus geriausia marinuoti naudojant šviežiai smulkintus prieskonius.

„Visur reikia atrasti balansą: jeigu marinuodami agurkus naudosite per smulkiai sumaltus prieskonius, vanduo taps tamsus ir drumzlinas, todėl daržovės neatrodys estetiškai. Taip pat patarčiau susikurti savo prieskonių mišinį. Keletas galimų ingredientų prieskonių deriniui – cinamono lazdelės, lauro lapai, krapai ir česnakai, aitrioji paprika, juodieji pipirai, geltonosios garstyčių sėklos ir kt.“, – sako V. Juodkazienė.

Mėta ir cinamonas – neišnaudotos skonio galimybės

Pasak V. Juodkazienės, yra ir daugiau detalių, į kurias vertėtų atkreipti dėmesį marinuojant agurkus. Vienas svarbiausių – cukraus kiekis marinate.

„Labai svarbu nepadauginti cukraus, nes marinuotose daržovėse turi dominuoti sūrumo ir rūgštumo balansas. Antras svarbus dalykas – prieskoniai. Dažnai žmonės galvoja, kad actas, vanduo, druska ir cukrus garantuoja geriausią klasikinių marinuotų agurkų skonį, tačiau norėdami, kad šių daržovių skonis būtų išraiškingas, išbandykite įvairius prieskonius. Marinatui naudokite garstyčių sėklas, cinamoną, išbandykite mėtą ir baziliką – šios žolelės suteiks gaivumo ir neįprastai malonaus aromato“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė taip pat primena, kad marinuojant agurkus kartu su kitomis daržovėmis, nederėtų visko iškart sumesti į vieną stiklainį.

„Jeigu kartu marinuojate morkas, patarčiau jas prieš tai trumpai apvirti, nes tuomet jos taps minkštesnės ir švelnesnės. Reikėtų nepamiršti, kad tokios daržovės kaip ridikėliai ar raudonieji svogūnai mirkdamos marinate išskiria sultis, kurios pakeičia marinato spalvą“, – sako V. Juodkazienė ir pateikia tradicinių ir originalesnių marinavimo receptų, kuriais nustebinsite prie stalo susirinkusius svečius.

Marinuoti agurkai su krapais


Jums reikės:

  • 900 g išilgai į keturias dalis supjaustytų agurkų
  • 10 didelių šakelių šviežių krapų
  • 200 ml baltojo acto
  • 2 v. š. marinavimui skirtos druskos
  • 2 a. š. cukraus
  • 2 a. š. juodųjų pipirų
  • 2 a. š. kmynų

Gaminimas:

  1. Agurkus ir krapus tolygiai išskirstykite į stiklainius.
  2. Actą, druską, cukrų, juoduosius pipirus ir kmynus užpilkite vandeniu (apie 200 ml) ir užvirkite.
  3. Karštą marinatą pilkite ant daržovių po lygiai į kiekvieną stiklainį.
  4. Uždarykite ir palikite atvėsti.

Aštrūs marinuoti agurkai


Aštrūs marinuoti agurkai su sezamais


Jums reikės:

  • 900 g agurkų
  • 2 a. š. jūros druskos
  • 1 a. š. aštrios raudonosios paprikos
  • 1 a. š. ryžių acto
  • 1 a. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • 2 a. š. cukraus
  • skrudintų sezamų sėklų

Gaminimas:

  1. Supjaustykite agurkus pusės centimetro griežinėliais. Sudėkite juos į sietelį virš didelio dubens ir tolygiai apibarstykite druska. Palikite 30–60 minučių pastovėti tam, kad druska ištrauktų iš agurkų vandenį. Vėliau išsunkite iš agurkų skysčių perteklių, agurkų griežinėlius sudėkite ant virtuvinio rankšluosčio ir nusausinkite, kad vandens juose liktų kuo mažiau.
  2. Agurkus sudėkite į dubenį ir išmaišykite. Tuomet suberkite aštriąją papriką, cukrų ir pilkite ryžių actą bei skrudintą sezamų aliejų.
  3. Dar kartą išmaišykite ir taip pat užberkite skrudintų sezamų sėklų. Agurkus marinuokite mažiausiai valandą, daugiausia – savaitę. Turėkite galvoje, kad kuo ilgiau marinuosite, tuo traškesni jie taps.

Marinuoti agurkai su aitriąja paprika ir svogūnais


Marinuoti agurkai su aitriąja paprika ir svogūnais


Jums reikės:

  • 700 g agurkų
  • 2 vnt. svogūnų
  • 1 aitriosios paprikos
  • 3 v. š. smulkintų krapų
  • 2 skiltelės česnako

Marinatui:

  • 1 l vandens
  • 200 ml acto
  • 3 v. š. cukraus
  • 1 v. š. druskos
  • kelių lauro lapų
  • 4 vnt. kvapiųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Nupjaukite agurkų galiukus, krapus pasmulkinkite, o svogūnus supjaustykite griežinėliais.
  2. Į paruoštus stiklainius įdėkite po vieną čili pipirą ir nuluptas česnako skilteles.
  3. Agurkus nuplaukite ir sudėkite į stiklainį, sluoksniuodami su pusžiedžiais supjaustytais svogūnais ir krapais.
  4. Iš marinato ingredientų išvirkite marinatą, jį šiek tiek atvėsinkite ir juo užpilkite agurkus. Stiklainius sudėkite į 90 laipsnių temperatūros puodą su vandeniu, pridenkite dangteliais ir pakaitinkite apie 10–15 min.
  5. Po to stiklainius užsukite, apverskite ir leiskite ataušti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)