Nuo vaikystės įprasta rūgštynių sriuba verdama gerame jautienos sultinyje, įmetant kelias bulves, kelias saujas žolių, kartais – įleidžiant žalią kiaušinį, nors man patinka viralą pagardinti atskirai išvirtais kiaušiniais.

O dabar dėmesio – virsime azijietišką sriubą, kuriai panaudosime lietuviškus produktus. Didelis patiekalo privalumas – tai, kad jis paruošiamas vos per keliolika minučių. Žinoma, tuo atveju, jei sriubos pagrindą – kvapnų sultinį – išvirsime iš anksto.

Mums reikia kokybiško vištienos sultinio. Arba jautienos, jei norite ryškesnio skonio. Maždaug litro skysčio, nes ši sriuba skaniausia ką tik išvirta. Neretai sriuba verdama tiesiog vandenyje, įmetus sultinio kubelį, bet – nerekomenduoju, skonis vis tiek bus ne tas.

Visus produktus, kuriuos naudosime, pasiruošiame iš anksto. Taigi, per smulkią trintuvę nutarkuojame vienos žaliosios citrinos – laimo žievelę, stengdamiesi neužkabinti kartokos baltosios dalies. Taip pat smulkiai sutarkuojame nuskustą imbierą ir kelias skilteles česnakų. Smulkiai sukapojame pusę aitriosios paprikos ankšties: jei labai aštrių patiekalų nemėgstate, pašalinkite iš jos baltas sėklas, kuriose pats piktumas.

Sriubos pagrindas – mėsa ir grybai. Su mėsa viskas aišku: imame kokybišką vištienos krūtinėlę ir supjaustome plonutėlėmis juostelėmis, kurios karštame sultinyje išverda akimirksniu.

Grybai pagal tolimų kraštų tradiciją turėtų būti šitake, dar vadinami medicininiais grybais, saugančiais nuo širdies ligų. Jų galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose, galima ir kai kuriuose Vilniaus ūkininkų turgeliuose.

Bet žinote ką? Šitake skoniu labai labai panašūs į Lietuvos miškų karalius baravykus. Tai kodėl nepasirinkus jų? Pakvips namai, pakvips sriuba, džiaugsis valgytojai.

Žinoma, rūgštynių sriubai reikia ir rūgštynių. Geros saujos. Ir tokio pat kiekio špinatų, sušvelninsiančių rūgštumą. Žalėsius pjaustome juostelėmis. Žiedeliais suraikome kelis svogūnų laiškus su baltąja dalimi.

Užviriname sultinį, į jį pilame du šaukštus sojos padažo ir šaukštą austrių padažo. Pastarasis kvepia labai specifiškai, tačiau rekomenduočiau pakentėti – sriuboje šis padažas ištirpsta, paskleisdamas švelnų salsvoką skonį.

Sudedame tarkuotus prieskonius ir aitriąją papriką. Išspaudžiame sultis iš vieno laimo. Suberiame vištieną ir grybus. Kai sultinys užverda, kaitrą sumažiname ir verdame 10–15 min.

Galima būtų dėti žalėsius, bet labai rekomenduočiau sriubą dar kiek „pastiprinti“ – įberti kelias saujas ryžių ar ryžių makaronų. Pastarieji išverda per kelias minutes, be to, gražiai atrodo lėkštėje.

Štai dabar jau sudedame rūgštynes, špinatus ir svogūnų laiškų žiedelius. Kai tik skystis užverda, nukaičiame ir pilstome į lėkštes.

Virtas kiaušinis būtinas – kokia rūgštynių sriuba be kiaušinio?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)