Mėgstantiems cepelinus – gera žinia

Atsiųstame pranešime A. Matulevičiūtė tikina, kad maistiniu požiūriu bulvė yra labai naudinga daržovė, turinti daug mineralų ir kitų naudingų medžiagų. Be to, ji yra labai geras energijos šaltinis, tačiau ekspertė pabrėžia, kad labai svarbu atsižvelgti į tai, kaip bulvės yra paruošiamos ir vartojamos.

„Neretai bulvės yra nuvertinamos dėl jų sudėtyje esančio krakmolo, tačiau paprastos valgomosios bulvės yra turtingos įvairiais vitaminais ir mineralais bei kitomis organizmui reikalingomis medžiagomis. Maistinė bulvių vertė geriausiai išsaugoma, jei nenuluptos daržovės yra verdamos mažame kiekyje vandens. Taip pat jas galima kepti orkaitėje, virti garuose ar gaminti košę, tačiau reikėtų naudoti kuo mažiau riebalų. Net ir lietuvių taip mėgstamus cepelinus galima paruošti sveikai“, – tvirtina A. Matulevičiūtė.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad pirkėjai visuomet mieliau renkasi Lietuvoje užaugintas daržoves ir vaisius. Ne išimtis ir bulvės, kurių derliaus dalis gyventojų įprato laukti pačioje vasaros pradžioje.

„Šie metai buvo kaip niekad dėkingi, todėl mūsų šalies ūkininkų užaugintas bulvių derlius – ypač ankstyvas. Be to, jos – net 20 proc. pigesnės nei praėjusiais metais. Taip pat pastebime, kad bulvės lietuviams yra toks pats svarbus maisto produktas kaip duona ar pienas, todėl gyventojų pirkinių krepšeliuose atsiduria ne tik vasarą“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Kaip išsirinkti tinkamiausias?

A. Matulevičiūtės teigimu, bulves galima valgyti kad ir kiekvieną dieną, jei tik tai daroma saikingai ir yra užtikrinama mitybos raciono įvairovė. Vis tik, mitybos tyrėjos teigimu, šalia kito maisto patiekiamas bulves verta kartais pakeisti kitais produktais – pavyzdžiui, lęšiais ar nevalytais – rudaisiais ar raudonaisiais – ryžiais.

„Verta valgyti tiek šviežias, tiek tinkamai saugotas praėjusio sezono derliaus bulves – tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus asmeninio skonio ir to, ką iš jų norima paruošti. Pavyzdžiui, jau minėtus cepelinus iš šviežių bulvių pagaminti gali būti sudėtinga, nes jose būna mažiau krakmolo, kuris bulvių masę „suriša“ į norimą formą. Kita vertus, krakmolas nėra ta medžiaga, dėl kurios bulves valgyti naudinga“, – sako A. Matulevičiūtė.

Renkantis bulves specialistė pataria atkreipti dėmesį į jų išvaizdą – gumbiavaisiai turėtų būti be žalių dėmių ir ūglių, kurie turi žmogui kenksmingų medžiagų. Anot A. Matulevičiūtės, geriausia pirkti vidutinio dydžio bulves, nes itin didelėse bulvėse gali būti per daug nitratų, o per mažas bus nepatogu skusti. Nusipirktas bulves pašnekovė pataria laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje, tačiau atkreipia dėmesį į tai, kad per didelis šaltis joms kenkia, todėl jas palikti rūsiuose ar neapšiltintuose balkonuose – nepatariama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)