Nuo birželio 11 d. kasdien projekto tinklapyje bus atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas, pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

„Jau trejus metus iš eilės sėkmingai besivystantis projektas auga ir įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje. Visi trisdešimtuke esantys restoranai jau yra laimėtojai ir pripažinti geriausiais. Būtent jie šiemet gavo daugiausia balų iš akademijos narių“, – pasakoja Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Restoranai 2018 m. reitinge krito, kilo, o kai kurių ir nebeliko

Kaip ir pernai, t.y. antraisiais projekto gyvavimo metais, taip ir šiemet trisdešimtuke įvyko tam tikrų pokyčių.

Iš praėjusių metų sąrašo šiemet tarp 30 geriausių nebeliko 8 restoranų. Tačiau, žinoma, atsirado lygiai tiek pat naujų vardų. Iš jų – netgi 5 naujokai, kurių nebuvo nei 2016 m., nei 2017 m. reitinguose.

Šiemet net 3 restoranai sugrįžo į geriausiųjų trisdešimtuką, t.y. 2016 m. jie buvo įvertinti kaip vieni geriausių šalyje, o pernai, nors ir „per plauką“, bet iš sąrašo buvo metams pasitraukę.

Šių metų galutinėje lentelėje aukščiausias kilimas įvyko per daugiau nei 15 pozicijų. Didžiausias kritimas, tačiau neiškritimas iš reitingo įvyko per 13 pozicijų.

Kas tie geriausi šiemet?

Gero maisto akademijos nariai dar balsavimo metu dalijosi savo įžvalgomis apie galimus pokyčius: „Manau, kad keli geriausi restoranai ir toliau išsilaikys pirmose pozicijose. Kita vertus, poros metų patirtis parodė, kad vietų kaita ir persiskirstymas yra gana didelis“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos narė Evalda Šiškauskienė.

Jai iš dalies antrino ir kitas Gero maisto akademijos Tarybos narys, Lietuvos someljė asociacijos ir „Vyno klubo“ steigėjas Arūnas Starkus: „Man atrodo, kad per pastaruosius metus nebuvo ambicingų naujienų. Šefai tobulino, puoselėjo tai, ką jau buvo sukūrę. Tai reiškia, kad persigrupavimo trisdešimtuke bus, tačiau radikalių pokyčių nereiktų laukti.“

Rasa Ščeponienė, Liutauras Čeprackas, Evalda Šiškauskienė ir Linas Petrukaitis

„Man įdomiausias šių metų atradimas – naujasis „Amandus“, pernai jis nebuvo vertinamas. Jam prognozuoju aukštą vietą. Tačiau, mano nuomone, nors vieta ir turi šiokią tokią reikšmę, visi į šį sąrašą įtraukti restoranai yra Lietuvos gastronomijos elitas“, – po balsavimo kalbėjo žurnalo „Geras Skonis“ vyr. redaktorė Rasa Ščeponienė.

Vienintelis žmogus akademijoje, kuris pernai balsuodamas 100 proc. „pataikė“ atspėti pirmas tris vietas, Lietuvos someljė mokyklos dėstytojas Petras Jarašiūnas, šiemet savo spėjimus ir lūkesčius sudėliojo panašiai.

„Šiemet laimėjimą vėlgi prognozuočiau Liutauro Čepracko „Gastronomikai“ – visi ten praleisti vakarai įsiminė ilgam ne tik man, bet ir draugams, su kuriais lankiausi. Nors šefo Mato Paulino ir „Nüman“ restorano keliai išsiskyrė, tačiau ten valgyta vakarienė paliko puikų įspūdį, o dar ir vienareikšmiškai rimčiausias taurėmis priderinto vyno komplektas Lietuvoje tikrai kilsteli kartelę. Šiemet į trečiąją poziciją įrašiau maloniai nustebinusį „La Esperanza“ restoraną – originaliai pateiktas ir skanus maistas, jauki unikali aplinka, geras klasikinio stiliaus aptarnavimas ir puiki vyno korta“, – savo spėjimais, bet tikrai ne galutiniais rezultatais dalijosi P. Jarašiūnas.

„Suskaičiavus visus balsus ryškėja tendencija, kad geriausiais restoranais tampa tie, kuriuose šefas yra kertinė figūra“, – šių metų balsavimą reziumavo Linas Petrukaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)