Jau kuris laikas į draugų, draugų vaikų ir artimųjų gimtadienius einu nešina ne dovanomis, žaislais ar vokeliais, o savo gamybos tortais, šokolado fondiu, o kartais, kaip šiuo – kaimynės jubiliejaus atveju, visu desertų stalu. Tik įsivaizduokite, koks tai palengvinimas šventės šeimininkui ir koks didžiulis malonumas man!

Kepant tortą ar ruošiant visą desertų stalą labai smagu galvoti apie šventės kaltininką ir pasistengti savo kepinius personalizuoti. Šį kartą aš pasirinkau violetinę – mėgstamiausią jubiliatės spalvą. Ir tiesa, lengva nebuvo, nes violetinė spalva maiste ne dažnai sutinkama. Kaip pagaminti violetinę želę? O violetinį keksiukų kremą? Pasirodo, viskas įmanoma, reikia tik šiek tiek fantazijos ir pastangų.

Desertų stalo meniu: šokoladinis-karamelinis tortas, kokosinė panna cotta su mėlynių uogiene, juodųjų serbentų želė su šilauogėmis, šokoladiniai keksiukai su mėlynių kremu, braškės su baltuoju šokoladu ir liofilizuotomis braškėmis, įvairios uogos ir vaisiai.

Tokį meniu pasirinkau ne be reikalo. Išvardinti kepiniai, kaip ir desertai, gaminami su želatina, paruošiami dieną prieš šventę ir skaniausi yra kitą, o ne tą pačią dieną. Taigi šventės dieną man beliko paruošti braškes su baltuoju šokoladu, o visa kita šaldytuve laukė savo pasirodymo valandos.

Šokoladinis-karamelinis tortas

Šokoladinis-karamelinis tortas

(26 cm formos tortui)

Biskvitui:

  • 250 g kambario temperatūros sviesto ir dar šiek tiek kepimo formoms patepti
  • 400 g cukraus
  • 4 L dydžio kiaušinių
  • 400 g miltų
  • 80 g kakavos
  • 350 ml pieno
  • 2 arbatinių šaukštelių kavos likerio
  • žiupsnelio druskos
  • 0,5 arbatinio šaukštelio vanilės pastos
  • 2,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

Pertepimui:

  • 400 g karamelės
  • 500 g maskarponės sūrio
  • 30 ml kreminio likerio

Biskvito sirupui:

  • 300 ml juodos kavos
  • 150 g cukraus

Glaistui:

  • 100 g maskarponės sūrio
  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 200 g cukraus pudros
  • 100 g ištirpinto ir atvėsinto šokolado
  • 40 g kakavos
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. 2 vienodo dydžio torto kepimo formų pagrindus išklojame sviestiniu popieriumi, kraštus patepame sviestu. Galima kepti ir pyragams skirtoje formoje. Turime gauti 2 biskvitus, kuriuos perpjausime perpus ir iš viso turėsime 4 sluoksnius.
  2. Sviestą su cukrumi elektriniu plakikliu išsukame iki baltumo ir beplakdami po vieną įmušame kiaušinius.
  3. Miltus, kakavą, druską ir kepimo miltelius išmaišome su plaktuvu, išpurename.
  4. Į pieną įpilame vanilę, kavos likerį, išmaišome.
  5. Dabar visas tris mases reikia sujungti, tad po truputį į kiaušinių ir sviesto plakinį pradėkite berti miltus ir pilkite pieną bei vis maišydami sujunkite viską į vieną masę.
  6. Pasveriame masę ir padalinę perpus kepame 170 C įkaitintoje orkaitėje 45 min. arba kai įbedus dantų krapštuką į patį biskvito vidurį, jį ištraukiame sausą. Biskvitus paliekame ataušti.
  7. Gaminame kavos sirupą. Paruoškite stiprios kavos 300 ml, tam man prireikė maltos kavos pripilti iki 200 ml atžymos matavimo inde ir iki 600 ml verdančio vandens. Vėliau kavą pilame į puodą, įpilame cukrų ir kaitiname ant nedidelės kaitros, kol sumažėja perpus arba maždaug 25–30 minučių.
  8. Pertepimui sumaišome maskarponę ir karamelę su jūsų pasirinktu likeriu. Patogiausia tai daryti elektriniu plakikliu.
  9. Jeigu norite tiesaus, lygaus, tikslių formų torto, nupjaukite abiejų biskvitų vidurio iškilimą. Sluoksniavimas: biskvitas, kavos sirupas (galite turimą kiekį padalinti į 4 dalis ir šaukšteliu ar teptuku sudrėkinti biskvitą per visą plotį), pertepimo kremas ir kartojame. Paskutiniam sluoksniui pasilikite daug mažiau kremo ir patepkite tik vos vos, kad sudrėktų ir sujungtų visus trupinius. Taip pat plonu sluoksniu aptepkite ir šonus. Dėkite tortą į šaldytuvą.
  10. Gaminame glaistą. Sumaišome cukraus pudrą su kakava ir druska.
  11. Maskarponės sūrį elektriniu plakikliu išsukame su sviestu. Sukite tik iki kol susimaišys ir ne daugiau. Į šią masę įmaišykite cukraus pudros mišinį, o visiems ingredientams susijungus, supilkite skystą šokoladą lėtai srovele.
  12. Glaistą tepkite ant atvėsusio torto, galima net ir kitą dieną, nes šis tortas ir yra skaniausias susistovėjęs ir pabrendęs.

Šokoladiniai keksiukai su mėlynių kremu

Keksiukai

(30 mažų arba 12 įprastos formos keksiukų)

Biskvitui:

  • 110 g miltų
  • 110 g cukraus
  • 110 g kambario temperatūros sviesto
  • 2 L dydžio kiaušinių
  • 2 valgomųjų šaukštų kakavos
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

Kremui:

  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 200 g cukraus pudros
  • 2 valgomųjų šaukštų mėlynių uogienės

Gaminimas:

  1. Įkaitiname orkaitę iki 190 C ir pasiruošiame mini keksiukų popierėlius. Kaip gerai, kad mini keksiukams nebūtina speciali forma! Tiesiog nepripilkite per daug tešlos ir popierėlis išlaikys formą.
  2. Sumaišome visus biskvito ingredientus iki vientisos masės ir išpilstome į popierėlius.
  3. Kepame 15–20 minučių arba iki kol medinis dantų krapštukas įbedus į keksiuko vidurį bus sausas. Paliekame atvėsti.
  4. Pasiruošiame kremą. Sviestą su cukraus pudra išsukame elektriniu plakikliu iki vientisos masės. Įmaišome mėlynių uogienę. Masę įkrečiame į konditerinį maišelį ir paskirstome ant keksiukų.

Kokosinė panna cotta su mėlynių uogiene

Panna cota

Porcijų kiekis priklauso nuo indelių dydžio, man iš šio kiekio išjo 10 nedidelių porcijų.

Reikės:

  • 300 ml pieno
  • 400 ml kokosų pieno
  • 90 g cukraus
  • 10 g želatinos (lapeliais)
  • pasirinktų uogų ar mėgstamos uogienės

Gaminimas:

  • Želatinos lapelius pamerkiame į 0,5 l šalto vandens ir paliekame 10 minučių.
  • Pieną, kokosų pieną ir cukrų užverdame. Ištirpus cukrui, nuimame nuo kaitros.
  • Rankomis nusunkiame želatinos lapelius ir įdedame į karštą pieno mišinį bei maišome, kol želatina ištirpsta.
  • Supilstome į indelius ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms, o dar geriau – paliekame per naktį.
  • Prieš patiekdami užpilame mėlynių uogiene. Labai tinka ir su cukrumi trintos braškės ar kitos uogos. Aš puošiau su šaldytomis mėlynėmis, žemuogėmis ir mėtos lapeliu.


Juodųjų serbentų želė su šilauogėmis

5–6 porcijoms reikės:

  • 1 pakelio braškių arba aviečių skonio želės
  • 100 ml juodųjų serbentų sulčių
  • saujelės šilauogių

Gaminimas:

  1. Raudonos spalvos želę ruošiame, kaip nurodyta ant pakuotės, tik 100 ml vandens pakeičiame juodųjų serbentų sultimis.
  2. Išpilstome skystį į indelius ir paliekame kambario temperatūroje šiek tiek atvėsti. Į atvėsusią želę įmetame šilauoges ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.

Braškės su baltuoju šokoladu ir liofilizuotomis braškėmis

Braškės

Reikės:
  • 100 g baltojo šokolado
  • 15 gražių, reprezentatyviai atrodančių braškių
  • šiek tiek lofilizuotų braškių (arba smulkintų pistacijų)

Gaminimas:

  1. Nuplauname ir visiškai nusausiname braškes.
  2. Išsilydome baltąjį šokoladą dubenyje virš verdančio puode vandens.
  3. Įmerkiame braškę į šokoladą, dedame ant grotelių ir kol šokoladas dar šiltas, apibarstome lofilizuotomis braškėmis ar kitais pabarstukais. Paliekame atvėsti.
  4. Sudedame braškes su šokoladu į indą, kuriame patieksite, ir dedame į šaldytuvą. Patiekti prieš pat valgant. Nereikėtų ilgai laikyti ant tiesioginių saulės spindulių ar šilumoje, nes šokoladas lydysis ir atsiskirs nuo braškės.

Gražių visiems švenčių ir skanių dovanų!