Šį iššūkį A. Kulitaitė priėmė dar balandžio viduryje, ir šiuo metu be pridėtinio cukraus gyvena jau šeštą savaitę, rašoma atsiųstame pranešime. Žinoma mergina pasakoja, kad pasiryžti sudėtingam sprendimui ją įkvėpė nuolat mitybos srityje eksperimentuojantys draugai, be to, atėjo metas ugdyti valią.

„Socialiniuose tinkluose pastebiu daugelio draugų, pažįstamų pasakojimų apie skirtingas dietas, eksperimentus ar pačių sau sukurtus iššūkius. Dažniausiai jie renkasi tapti vegetarais, veganais, atsisako pieno, o dabar smarkiai išpopuliarėjo vengti pridėtinio cukraus. Kadangi jaučiau, kad mano imuninė sistema nusilpusi, o pamačius mano mitybos racioną tėvams beliko kraipyti galvas, pabandyti gyventi be cukraus susigundžiau ir aš. Man pasirodė įdomu išbandyti savo valią, nes iš tiesų esu priklausoma nuo saldumynų“, – pasakoja A. Kulitaitė.

Rezultatai – greiti ir džiuginantys

Atsisakiusi maisto produktų, kurių sudėtyje yra pridėtinio cukraus, A. Kulitaitė nepasigailėjo – pirmuosius teigiamus rezultatus tikina pajutusi kone iškart.

„Neslėpsiu – pasiryžusi tokiam iššūkiui pirmąsias dienas tikrai jaučiausi sutrikusi – kūnas netruko pastebėti, kad kažkas pasikeitė. Jutau daug streso, skaudėjo galvą, buvau nervinga. Todėl siekdama išvengti ekstremalių pokyčių ir kontrastų, leisdavau sau retsykiais suvalgyti mažą šokolado gabalėlį, kad nusiraminčiau. Juk iki tol per dieną suvalgydavau po šokolado plytą! Tačiau netrukus pokyčiai ėmė džiuginti. Labiausiai jie pasimatė veido srityje – iki tol kankinę bėrimai galutinai išnyko vos per pirmąsias savaites. Be to, ėmiau jausti poreikį gerti daugiau vandens. Rezultate, jaučiuosi energinga, sveika, pasidarė lengva atsikelti anksti ryte, visai nebeskauda galvos“, – pasakoja A. Kulitaitė.

Iššūkis reikalauja aukų

Tačiau žinoma mergina neslepia: uoliai paisyti iššūkio jai – išties sudėtinga. O didžiausiu sunkumu A. Kulitaitė įvardija save pačią.

„Anksčiau trys spurgos „vienu mauku“ man prilygdavo juokui, o du šaukšteliai cukraus į kavą užtikrindavo gerą dienos pradžią. Todėl ir dabar vos pamačiusi šokolado plytą ar kažką saldaus valgantį žmogų jaučiu, kaip burnoje susikaupia seilių banga, o savo fantazijose imu maudytis cukruje. Žinoma, didelę įtaką daro aplinkiniai – juk negailu jų versti prisitaikyti prie manęs ir irgi nevalgyti cukraus. O kartais sunkumų kelia, atrodytų, mažiausios detalės. Pavyzdžiui, tortų nuotraukos socialiniuose tinkluose“, – šypsosi.

Be abejo, sprendimas atsisakyti pridėtinio cukraus pareikalavo ir pastangų kreipiant dėmesį į maisto produktų sudėtį: „Pati namuose gaminu itin retai, todėl mano parduotuvės krepšelį įprastai sudaro daržovės, vaisiai ir košės. Kur kas dažniau užsisakau maisto į namus, todėl kartais tenka paskambinti restoranams, kad įsitikinčiau, jog patiekalai bus be pridėtinio cukraus. Pavyzdžiui, neseniai užsisakydama salotų domėjausi, kokį padažą turėčiau rinktis nusprendusi gyventi nebe saldžiai.“

Ne vienkartinis pokytis

A. Kulitaitė pasiryžo be pridėtinio cukraus iš viso gyventi dešimt savaičių – iki pat vasaros. O kas po to?

„Nors eksperimentas dar nesibaigė, jau dabar galiu pasakyti, kad man jis davė daug naudos – jaučiuosi smarkiai „apvaliusi“ organizmą, atradau daug skanių alternatyvų saldumynams, todėl džiaugiuosi savo pasiryžimu. Kai iššūkio laikas baigsis, nevengsiu pridėtinio cukraus taip smarkiai, kaip vengiu dabar. Tačiau žinau, kad atsidūrusi akistatoje su pasirinkimu „morka ar pyragas“, kartais tikrai rinksiuosi morką“, – šypsosi A. Kulitaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)