Jeigu perskaičius žodį „šašlykai“, jums pradėjo rinktis seilės ar tiesiog pagalvojote, kaip jų pasiilgote, tai ši kelių aprašomų vietų apžvalga jums turėtų patikti. Žinoma, turiu iškart prisipažinti, kad ne viskas aprašomose vietose man patiko, bet vis tiek verta sužinoti, kad, be garsiųjų „Fabų“, yra ir kitų vietų, galinčių pasigirti savo iškeptų šašlykų skaičiumi. Tad dėmesio: pietų meniu – šašlykai!

Tinklaraščio Pietų pertrauka“ kūrėja Roberta Venclovienė jau ketvirtus metus vadovaujasi taisykle – kasdien pietauti skirtingose maitinimo vietose, o savo įžvalgomis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Kavinė „Flamingo“

Žvėryne – rajone, kur dirbu, dar yra kelios mano neaplankytos vietos, tad vieną iš jų nusprendžiau aplankyti, kai darbo grafikas neleido pietums ištrūkti kur nors toliau. Ir gerai, nes kitu atveju vėl būčiau nukėlusi apsilankymą jau seniai veikiančioje kavinėje „Flamingo“.

Pietų čia atvykau apie 12.30 val. ir sutikau keturis žmones: du lankytojus, vieną padavėją ir vieną su manimi rusiškai kalbėjusį virėją. Pabrėžiu asmenų kiekį, nes tokioje didelėje erdvėje (trys salės ir žiemos sodas) gali žaisti slėpynių ir ilgai truks, iki kada atrasite savo pietų draugą. Taigi čia papietauti privačiai tikrai pavyks. Tiesa, dar pamiršau ir lauko terasą, kurioje gali susėsti dar daugiau kompanijų.

Specialaus dienos pietų komplekto ši vieta neturi, bet turi gana platų bendrą meniu, kuriame – nuo salotų iki karbonadų, krevečių ar šašlykų. Taip, jie čia pat kepa ir šašlykus, tad susigundžiau būtent jų ir paragauti. Vištienos šašlykų porcija (keturi dideli gabaliukai) su salotų garnyru kainavo 6 EUR, papildomai man pasiūlė indelį adžikos padažo, už kurį sumokėjau 1 EUR! Būtent šio priedo kaina mane nustebino, nes adžika baigėsi bevalgant antrąjį šašlyko gabalėlį.

Kavinė „Flamingo“

Ar skanu? Dar prieš užsisakydama šį mėsos patiekalą, aš paklausiau, ar jį šildys jau iškeptą anksčiau, ar keps tik dabar. Sulaukiau atsakymo, kad kepa tik tada, kada užsakoma, tad pasitikėdama ir užsisakiau jų giriamą šašlyką. Tiesa, kad kepa vietoje, galėjau įsitikinti pati, nes jie tą daro visiems matomoje vietoje ant atviros ugnies.

Pirmasis vaizdas – visko daug, išskyrus padažą (negailėkit ir įdėkit jo daugiau). Pats patiekalas nebuvo pateiktas kaip nors ypatingai, tiesiog tvarkingai baltoje lėkštėje. Salotos šviežios, svogūnų nevalgiau, o pats vištienos šašlykas sultingas ir ką tik nuo iešmo. Soti, bet kartu ir pakankamai nuobodi mano pietų pertrauka.

Ar greita? Jeigu šašlykas būtų šildomas arba jie turėtų iš anksto pasigaminę dienos pietų patiekalus, tai čia viskas, žinoma, vyktų labai greitai. Dabar, kada užsisakiau patiekalą iš meniu, normalu, kad man teko jo palaukti – pasirinkto maisto sulaukiau po 15 minučių. Iš viso mano pietūs čia truko apie 45 minutes.

Kavinė „Flamingo“

Kas įdomu? Įdomybės prasideda lauke, kur šalia įėjimo pūpso moters ir vaiko skulptūra. Klausiau aptarnavusios merginos apie ją, bet, deja, ji atsakė, kad čia skulptūra be istorijos ir tiek. Nežinau, ar taip yra iš tikrųjų, bet jeigu taip – sukurkite legendą patys!

Kaip ir minėjau, kavinės erdvė tikrai didelė ir pagrindinės erdvės gana tamsios (išskyrus žiemos sodą). Interjere pasigedau kokių nors detalių, kurios atskleistų ar paryškintų šios vietos pavadinimą – „Flamingo“. Be šio paukščio iškabos, daugiau detalių ir nėra, tad taip gana nyku ir ilgesniam pasisėdėjimui nerekomenduočiau.

Kavinė „Flamingo“

Dar viena įdomybė, kad čia pat veikia ir mažas viešbutukas, turintis keletą labai jau ekonominės klasės kambarių.

Trumpa išvada. Nors šašlykai ir buvo skanūs, bet aplinka gana slogi ir nesukurianti jokio paskatinimo čia sugrįžti.

Atsiskaitymas galimas tiek grynaisiais, tiek kortele.

Kavinė „Flamingo“ dirba Žvėryne, Liubarto g. 19, Vilnius. Tel.
(8-5) 212 3395. Facebook paskyra.

Miško užeiga


Šašlykinė „Miško užeiga“

Rizikuodama ką nors įžeisti turiu pasakyti, kad ši šašlykinė įsikūrusi miesto pakraštyje. Kadangi mano pietūs dažniausiai vyksta centrinėje miesto dalyje, nuvykti papietauti į Saulėtekį jau turiu specialiai planuotis ir šį rajoną natūraliai priskiriu prie tolimesniųjų. Tikiuosi, kad nieko neįžeidžiau, nes iš dalies čia gyvenantiems pavydžiu, jog šalia jų yra įsikūrusi mano aprašoma šašlykinė „Miško užeiga“.

Kavinė „Miško užeiga“

Vėlgi dienos pietų pasiūlymo ši vieta neturi, tad rinktis galėjau iš pakankamai plataus jų meniu. Platus jis, jeigu norėsite užsisakyti koldūnų, blynelių ir pan., bet šašlykų asortimentas išvardintas viename lape, o tai man padėjo greitai priimti sprendimą ir užsisakyti šaltibarščių (2,5 EUR) bei kalakutienos šašlyką su garnyru (6,9 EUR). Dar vienas pagirtinas dalykas – jų meniu pateikiamos daugumos patiekalų nuotraukos, tad jau iškart žinai, kokio garnyro ir kokio dydžio porcijos tikėtis. Pietų suma nemaža, bet drįstu teigti, kad verta, net ir įskaičiuojant degalų sąnaudas ir mums taip trūkstamo laiko išteklius.

Ar skanu? Šaltibarščiams ypatingų komplimentų neturiu, jie tradiciniai, pagaminti be didesnės virtuvės kūrybos. Šalia pateiktos kelios gardžiai pakeptos bulvių skiltelės. Skanu, bet neprieštaraučiau už tokią porciją sumokėti mažiau.

Kavinė „Miško užeiga“

Kaip ir minėjau, iš meniu pateiktos nuotraukos jau žinojau, kokios kalakutienos šašlyko porcijos man tikėtis, ir tie mano lūkesčiai buvo pateisinti. Pirmiausia, į ką atkreipiau dėmesį – tvarkingas pateikimas labai praktiškoje lėkštėje, joje buvo net speciali dalis, skirta padažui. Kiek nedaug reikia, kad valgyti būtų skaniau! O buvo tikrai skanu, nes lėkštėje atsidūrė ką tik iškepti sultingi kalakutienos gabaliukai su marinuotomis paprikomis ir troškintomis šparaginėmis pupelėmis bei tinkamai išvirtais ryžiais.

Ar greita? Nors mes atvykome jau po 14 val., bet pietaujančių dar buvo tikrai nemažai, tad iškart supratome, kad greitai iš čia neištrūksime. Iš tiesų ir gerai, nes penktadienį pietauti gamtos apsuptoje lauko terasoje ir valgyti skanų, šviežią maistą mums labai patiko. Pietų pertrauka šioje šašlykinėje truko apie 1 valandą 15 minučių.

Kas įdomu? Turiu pripažinti, kad čia pietavau antrą kartą ir pirmasis nebuvo manęs taip sužavėjęs. Žinoma, kiekvieną dieną kiekvieno iš mūsų įspūdžiai gali būti skirtingi, bet aš norėčiau tikėti, kad kažkokios permainos šioje vietoje įvyko ir šašlykinė sėkmingai gyvuoja tiekdama skanų maistą.

Kavinė „Miško užeiga“

Užeigoje yra kelios skirtingos erdvės viduje, pakankamai didelė lauko terasa po stogu ir dar dvi gana privačios medinės pavėsinės. Interjere įmantrių dalykų nėra, netgi sakyčiau visko pridėta, kur reikia ir kur nereikia, bet bendrai tai akių nebado ir atvykti pavalgyti netrukdo.

Trumpa išvada. Tikrai verta nepatingėti atvykti iki šios vietos ir paragauti puikių šašlykų.

Šašlykinė „Miško užeiga“ dirba adresu Plytinės g. 52, Vilnius. Tel. (8-692) 52225. Darbo laikas: pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 11 iki 23 va;., penktadieniais–šeštadieniais nuo 11 iki 23.30 val., sekmadieniais – nuo 11 iki 22 val. Jų Facebook paskyra.

Samvelo šašlykai


Kavinė „Samvelo šašlykai“

Perskaitę pavadinimą nustebote? Bent jau aš tikrai nustebau, kai atvykau į šią vietą, kuri iš išorės save pristato tiesiog kaip šašlykinę, o ant meniu pamačiau šį kavinės pavadinimą – „Samvelo šašlykai“. Nustebti dar galėjote ir bendrai dėl šios kavinės egzistavimo, nes jeigu ne minėta reklama ir dūmai, pravažiuoti ją pakankamai lengva. Bet vis dėlto, jeigu važiuosite į „Ikea“ ar „Nordika“ prekybos centrą, tai ši vieta pakeliui, tik ar verta užsukti?

Kavinė „Samvelo šašlykai“

Savo pietų pertraukai čia atvykome dviese apie 12.00 val. ir kadangi diena pasitaikė truputį vėsoka, pirmiausia užėjome į vidų. Kavinėje buvo užimti beveik visi staliukai, bet ne dėl to, kad būtų daug lankytojų, o atvirkščiai – erdvėje dideli masyvūs ir tik keli stalai, prie kurių vieno susėsti gali bent šešių asmenų kompanija. Prisėdome prie vieno iš tokių, užsisakėme patiekalus ir galiausiai vis tiek nusprendėme išeiti pietauti į jų vidinę, plėvele dengtą terasą (nesušalome).

Specialaus pietų pasiūlymo kavinė neturi, bet jų meniu pakankamai trumpas ir aiškus, tad pasirinkome atitinkamai: didelę charčio sriubos porciją (3,5 EUR) su lavašu (0,5 EUR), po mažą porciją vištienos šašlyko (4,3 EUR) ir kiaulienos šonkauliukų (4,3 EUR) su ryžių ir šviežių daržovių garnyrais.

Kavinė „Samvelo šašlykai“

Ar skanu? Sriuba bent kažkokį skonį įgavo tik po žiupsnio pipirų ir druskos bei kelių minučių pastovėjimo, nes atnešta buvo labai užkaitinta ir pakankamai blanki. Porcija didelė, bet tokios kainos tas neatperka. Lavašas skanus, bet pirktinis, tad kartu ir nieko unikalaus.

Šašlykai ir šonkauliukai pagerino padėtį, nes buvo sultingi ir skaniai pamarinuoti, ką tik nuo žarijų. Garnyrui didelių lūkesčių nekėliau ir teisingai padariau, nes sulaukiau tiesiog tipinio serviravimo pavyzdžio – nieko blogo, viskas šviežia, bet vėlgi taip nuobodu, kad nėra ką daugiau ir pakomentuoti.

Kavinė „Samvelo šašlykai“

Ar greita? Kai esi labai alkanas, kiekviena maisto laukimo minutė atrodo tikra kančia, tad aš iškart aptarnavusios merginos pasiteiravau, ar ilgai reikės laukti užsakymo. Gavau patikslinimą, kad sriuba atkeliaus netrukus, o šašlykų sulauksime po gerų 15 minučių. Nuskambėjo kaip visa amžinybė, bet sprendimo čia atvykti nepakeitėme. Ir iš tiesų, sriuba atkeliavo po 5–7, antras patiekalas dar po 10–15 minučių. Bendrai mūsų pietūs šioje vietoje truko apie 40 minučių.

Kas įdomu? Pradėsiu nuo to, kad ši šašlykinė, valdoma šeimos, veikia nuo 1998 metų. Virtuvėje ruošiami armėniški patiekalai – nuo šašlykų iki kepsnių ir kepami lauke ant žarijų (štai iš kur matyti dūmai).

Tikriausiai įdomu, kaip ši vieta gavo tokį pavadinimą? Apie tai jie rašo: „Samvelas – šios šašlykinės įkūrėjas, buvo nuostabus žmogus su dideliu polėkiu ir meile gyvenimui bei žmonėms. Pirmieji stalai buvo pastatyti tiesiog prie namų, nes kasdien į svečius atvykdavo draugai prašydami iškepti jo firminių šašlykų. Vėliau kavinė plėtėsi, buvo pastatytas pagrindinis kavinės pastatas, dar vėliau ir jo priestatai.“

Trumpa išvada. Nebus labai blogai, jeigu kaip iki dabar šią vietą sėkmingai pravažiuosite, bet, žinoma, jeigu vieną dieną be galo užsinorėsite šašlykų ir būsite šioje Vilniaus dalyje, užsukite išbandyti patys.

Atsiskaitymas galimas tiek grynaisiais, tiek kortele.

Kavinė „Samvelo šašlykai“ dirba Žirnių g. 37, Vilnius. Tel. 8617 32530. Darbo laikas: pirmadieniais– sekmadieniais nuo 11 iki 19 val. Jų puslapis.