Apie itališką virtuvę ir rustic stiliaus dekorą atsiųstame pranešime pasakoja „Food Projects“ atstovė Eglė Čekauskaitė ir italų restorano „Piccola Italia“ vadovė Vita Matulionė.

Italai garsėja savo temperamentu ir meile maistui

Italiją sudaro daugybė regionų, kurių kiekvienas turi savo tradicijas. Vis dėlto yra keletas bendrų elementų, kurie padės sukurti Italiją jūsų pasirinktoje šventės vietoje. Visų pirma, italus vienija meilė vietinei virtuvei, vynui ir ilgiems pokalbiams su artimaisiais, tad planuojant itališkas vestuves, tiesiog būtina dengti vieną ilgą ar U formos stalą.

Tokie banketai turi savų privalumų – svečiai gali linksmai šnekučiuotis ir mėgautis maistu kitų draugijoje, jausdamiesi didelės šeimos dalimi. Idealu, jei šventę pavyktų suorganizuoti po atviru dangumi, kur vakaro prieblandoje galima panaudoti romantiškas lempučių girliandas ir kuo daugiau žvakių šviesos.

Turėti savo asmeninį vestuvių šefą – tarsi būtinas akcentas, todėl temperamentingieji italai dažnai lepinasi ne vienu gardžiu patiekalu. Prie stalo – mažai ilgų sveikinimo kalbų ar žaidimų, o daugiau trumpų tostų „Evviva gli sposi!“ (liet. ilgo gyvenimo jauniesiems) ir linksmų pašnekesių. Žinoma, perteikiant itališką dvasią, maistas vestuvėms turėtų būti derinamas su puikiu itališku vynu ir stalo vandeniu.

Itališkas maistas vestuvėms

Pasak E. Čekauskaitės, į itališkų vestuvių meniu privalo būti įtraukti vieno kąsnio užkandžiai (it. „antipasti“), pirmasis (it. „primo piatto“) ir antrasis (it. „secondo piatto“) patiekalai.

Itališkų vestuvių idėjos

Be abejo, itališkos šventės duoklė turi būti atiduoda itališkiems sūriams, kaip minkštasis taleggio, kietasis parmigiano, mozzarella iš Pietų Italijos, išraiškingas pecorino bei įvairiuose marinatuose mirkytomis žaliosioms ir juodosioms alyvuogėms.

Itališkuose užkandžiuose taip pat privalo atsispindėti Italijai būdingi skoniai: tai saulėje džiovinti ir švieži pomidorai, bazilikai, įvairūs sūriai. Maistas Italijoje – tai menas, tad taip ir turi atrodyti jūsų užkandžių stalas.

Tarp populiariausių rekomenduojamų itališkų užkandžių: įvairių skonių itališkos brusketos, duonos lazdelės grissini. Ant furšetinio stalo rekomenduojama pateikti parmezano tūteles su vytinto kumpio putėsiais ir rozmarinais; mozzarella sūrio, šviežių bazilikų ir cherry pomidoriukų vėrinukus caprese, ožkų sūrio kamuoliukus su laiškiniais česnakais ir saulėje džiovintais pomidorais bei pomidorų salsą su kremine mozzarella, bazilikų bei graikinių riešutų pesto, gardintu graikiniais riešutais bei kepintu baziliko lapeliu. Vis dėlto užkandžių meniu tikrai nesibaigia, tad šefai pasiūlys kur kas daugiau itališko skonio variacijų.

„Starteris arba pirmasis patiekalas turėtų būti lengvas, todėl paprastai šefai rekomenduoja rinktis lašišos tartarą ar populiariausias itališkas salotas, pavyzdžiui, mėgstamas Cezario salotas arba salotas su šviežiu buivolės pieno sūriu buffalo mozzarella“, – sako V. Matulionė.

Nors itališka virtuvė garsi savo picomis ir makaronais, vestuvių stalui reikėtų kažko išskirtinesnio ir prašmatnesnio, ypač todėl, kad Italijoje vyrauja gausybė puikių skonių. Itališkos virtuvėms mėgėjams šefas rekomenduotų rinktis patiekalus su jūrų gėrybėmis ar žuvimi. Taip pat grilio kiaulienos didkepsnį, tiekiamą su keturių sūrių padažu, involtini di Pollo įdarytus vištienos suktinukus, gardintus morkų ir gorgonzola sūrio piurė ir kitais itališkais patiekalais.

Itališki desertai – lengvi ir saldūs

Itališkas desertų stalas itin turtingas. Skaniai pavalgyti – italams reiškia užbaigti vakarienę puikiu desertu. Ant desertinio stalo rekomenduojami tokie autentiški ir lietuvių pripažinti desertai kaip tiramisu bei pana cotta.

O kokios vestuvės be itališkų ledų!? Esant galimybei, vestuvių vietoje įrenkite ledų vežimėlį su naminiais itališkais gelato (tiršti ledai, turintys išraiškingus vaisių ar uogų skonius) ir šerbetais vafliuose. Karštą dieną tai bus pats populiariausias desertas! Itališkoms vestuvėms puikiai tinka ir šokolado fontanai ar kavos barai.

Itališkų vestuvių stalo dekoravimas

Daugelis Italijos miestelių – tai senosios Europos palikimas, menantis viduramžius, todėl ir itališkas vestuves lengviausiai perteikti rustic (kaimišku) stiliumi: tai nertos baltos staltiesės, laukinės gėlės, senų akmeninių sienų tekstūros. Būtent tai turėtų atsispindėti ir kvietimuose, kortelėse ir visame vestuvinių stalo bei aplinkos dekore.

„Kalbant apie dekoro akcentus, rekomenduojama naudoti kuo daugiau žalumos, tam puikiai tinka alyvmedžių ar rozmarinų šakelės, gyvos gėlės, bazilikai, citrinos, apelsinai ir net pomidoriukai. Senovės Romoje vestuvės būdavo puošiamos baltais apelsinų žiedais, kurie simbolizuodavo grynumą ir tyrumą. Šiandien juos galima pakeisti baltomis hortenzijomis, bijūnais ar kitos baltomis gėlėmis. Vis dėlto vasaros laikotarpio vestuvėse netrūksta spalvų, tad drąsiai rinkitės ir kitų gėlių dekorą“, – apie itališką vestuvių stalo dekorą pasakoja E. Čekauskaitė.

Itališkų vestuvių idėjos

Kiti maži itališki akcentai

Be muzikos neįsivaizduojamos nė vienos itališkos vestuvės. Paprastai itališka dvasia reikalauja šiek tiek intymumo, todėl iki šokių puikiai tinka gitaros akordai ir styginių ansamblis, na, o šventei įsibėgėjus svečius gali šokdinti ir DJ. Italai mėgsta linksmintis.

Nepamirškite, kad mažų smulkmenėlių-dovanėlių svečiams tradicija atkeliavo būtent iš Italijos. Italai dovanoja kepintus migdolus, alyvuogių aliejaus buteliukus ir kitus saldėsius visiems šventės svečiams.

Taip pat Italijoje iš bažnyčios ceremonijos išeinančius jaunuosius svečiai apmėtydavo ne ryžiais ar žiedlapiais, bet migdolais, kurie simbolizuodavo santuokos tvirtumą ir pilnatvę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)