Už 10 eurų – margaspalvis jūrų gėrybių skonis

9 eurai – už tiek pačiame Lisabonos centre galima suvalgyti per visą lėkštę išsirangiusį aštuonkojį, patiektą su virtomis šviežiomis bulvėmis, morkomis ir brokoliais.

Senamiestyje, tačiau kiek atokiau nuo šurmulio įsikūrusiame šeimyniniame restoranėlyje, žuvies, jūrų gėrybių ar mėsos patiekalais galėtumėte pasimėgauti ir už 10 ar šiek tiek daugiau eurų.

Tiesa, paprastesnėse užeigėlėse net ir burnoje tirpstanti mėsa ar žuvis gali būti patiekta su skrudintomis bulvytėmis. Ir ne tik. Portugalijoje įprasta mėsą patiekti ir su skrudintomis bulvytėmis, ir su ryžiais vienoje lėkštėje.

Guliašas su garnyru

Tuno kepsnį vietinėje kavinėje galima suvalgyti vos už 10 eurų. Tiek pat kainuoja ir pica ar lašišos kepsnys, o štai už itališką rizotą (risotto) gali tekti pakloti net 16 eurų.

Sočiai ir sūriai

Jei nežinosite, ką pasirinkti iš valgiaraščio, visuomet išgirsite rekomendaciją paragauti menkės. Ji gali būti patiekta su virtomis ar keptomis bulvytėmis ir virtais kopūstų lapais. Šviežių daržovių garnyre sunku rasti, tačiau druskos portugalai negaili.

Labai saldžiai ir labai sūriai – taip galima apibūdinti portugališką virtuvę. Ir labai sočiai – daugelyje vietų porcijos tokios, kad tikrai pakaktų dviem.

Žuvis su garnyru

Krevetes portugalai valgo kaip užkandį, už lėkštę jų Lisabonoje tektų sumokėti apie 10 eurų. Tarp užkandžių taip pat galite rasti ir sraigių ar midijų. Už lėkštę sraigių pačiame miesto centre tektų susimokėti 5 eurus, o midijų – tris kartus brangiau.

Kepta, apipilta padažu, užkepta ar kepta ant grotelių – menkę portugalai ruošia kaip tik įmanoma. Iš menkės net kepa tradicinius pyragėlius, įdarytus sūriu. Pyragėlių išvaizda kiek primena lietuvių mėgstamus Kijevo kotletus, net sūris išbėga iš kepsnelio vidurio it sviestas iš Kijevo.

Portugališkas menkės pyragėlis

Ir nors vietiniai visus svečius ragina ragauti žuvies patiekalus, čia yra iš ko pasirinkti ir mėgstantiems mėsą. Ėrienos kumpeliai, ant grotelių kepta kiauliena, naminiai kukuliai ir vištienos kepsnys Lisabonos centre kainuoja apie 11 eurų.

Kiek brangiau tektų sumokėti už jautienos kepsnius su kiaušiniu, tačiau kai kuriuose restoranuose ir jų kaina nesiekia nė 10 eurų, o porcijos didumas pradžiugina net alkaniausią.

Kalmarai su skrudintomis bulvytėmis

Vaišingi, bet apsukrūs

Jei nebūsite budrūs, jūsų piniginė patuštės gerokai daugiau nei buvo pažymėta valgiarašyje. Vos atsisėdę prie staliuko jūs būsite apipilti dėmesiu: stalą vietiniai nukrauna sūriu, kumpiu, keptais žuvies ir mėsos užkandžiais, duona, bandelėmis, aliejumi, sviestu, alyvuogėmis...

Bet nieko nėra nemokamo. Jei paliesite nors vieną gabalėlį – teks susimokėti už visą lėkštę, o jei ištuštinsite lėkštes – ant stalo akimirksniu atsiras pilnos.

Tiesa, šie užkandžiai nėra brangūs – nuo euro iki 8 eurų ar kiek daugiau. Tačiau vos už 8 eurus galima suvalgyti pilną dubenį mažyčių kalmarų, o pridėjus dar 2 eurus – ant grotelių keptų, už kumštį didesnių kalmarų.

Nuotraukų galerijoje – Lisabonoje ragautas maistas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)