Jei renkatės pirktinius ledus, būtinai perskaitykite jų pakuotės etiketę – patariu rinktis kuo mažiau sudėtinių dalių turinčius ledus. Atminkite, kad ilgas maisto priedų sąrašas rodo prastesnę kokybę. Nebūtina mokytis viso priedų sąrašo. Jei jau nusprendėte pasirinkti sveikesnius ledus, tai prie ledų šaldymo lentynos pastovėkite šiek tiek ilgiau ir palyginkite etiketes tarpusavyje. Geriau pasirinkite mažesnį kiekį ledų, bet su trumpesniu „E“ priedų sąrašu ir natūraliais ingredientais.

Ar žinojote, kad etiketėje visuomet pirmiausia paminima didžiausia sudėtinė dalis, o paskutiniu įrašu pažymimas mažiausio kiekio ingredientas? Pavyzdžiui, jei tai grietininiai ledai, tai pirmu ingredientu negali būti minimas vanduo.

Vaisinių ledų gerbėjams taip pat būtina skaityti pakuotės sudėtį. Juos gaminant pasitaiko, kad sudėtyje yra tik 2 proc. sulčių ar net visai jų nėra, o visa kita – vanduo, gliukozės sirupas, dažikliai, kvapikliai ir kiti maisto priedai. Taigi būtina, kad vienos iš pirmųjų sudedamųjų dalių būtų sultys, o dar geriau – vaisių tyrė. O jei užrašyta, kad ledai yra braškių ar obuolių skonio, tai dar nereiškia, kad juose tų pačių braškių ar obuolių ir yra. Tiesiog juose pridėta braškių kvapo, skonio ir spalvos. Kitu atveju būtų taip ir parašyta – „su braškėmis“.

Tas pats ir valgant ledus su uogiene – jei išvardinta visa uogienės sudėtis, tuomet gerai, jei ne – tuomet geriau tokius ledus padėti atgal į lentyną, nes tikėtina, kad pridėtoje uogienėje yra didžiulis cukraus kiekis, mažai uogų ir didelis kiekis dažiklių, aromatinių medžiagų ir kitų maisto priedų. Tokiu atveju geriausia, jei leduose įdėtos uogos, o ne jų uogienė.

Na, o jei norite būti tikri dėl geros ledų sudėties, kviečiu gaivių, skanių, o svarbiausia – figūrai nekenkiančių desertų pasigaminti patiems namuose.

Natūralaus jogurto ledai


Natūralaus jogurto ledai


Reikės:

  • 70 g mėgstamų uogų (pavyzdžiui, braškių, aviečių, mėlynių ar kt.), galima naudoti ir šaldytas
  • 120 g natūralaus ekologiško jogurto
  • 1 nubraukto v.š. medaus arba agavų sirupo

Gaminimas:

  1. Susmulkiname mėgstamas uogas (vientisesnei masei padaryti galime sumalti smulkintuvu). Pasirinkus vis kitas uogas, gaunamas vis kitoks skonis – tad niekada nenusibosta.
  2. Į uogas supilame natūralų ekologišką jogurtą ir medų ar agavų sirupą, išmaišome.
  3. Supilstome į šaldymui skirtus indelius arba ledų formeles, dedame į šaldiklį ir paliekame kelioms valandoms sušalti.

Šilti ledai be cukraus


Šilti ledai be cukraus


Reikės:

  • 2 v.š. varškė (9%)
  • 1 v.š. graikiško jogurto
  • 50 g banano
  • 50 g trintų braškių be cukraus
  • mėtų lapelių papuošimui

Gaminimas:

  1. Varškę, jogurtą ir bananą su maisto smulkintuvu pertriname iki vientisos masės.
  2. Gautą masę gardiname trintomis braškėmis.
  3. Galima papuošti mėtų lapeliais.

Mangų ledai


Mangų ledai


Reikės:

  • 130 g mango vaisiaus
  • 100 g natūralaus jogurto (2,5 proc. riebumo)

Gaminimas:

  1. Šaldiklyje užšaldome kubeliais pjaustytą mangą.
  2. Sušalusius kubelius sutriname smulkintuvu.
  3. Į gautą masę įpilame natūralaus jogurto ir gerai išmaišome smulkintuvu.
  4. Ledų mišinį paskirstome indeliuose ir įdedame į šaldiklį.

Vaisiniai ledai be cukraus ir pieno


Vaisiniai ledai be cukraus ir pieno


Reikės:

  • 130 g mango vaisiaus
  • 100 g kokosų pieno

Gaminimas:

  1. Šaldiklyje užšaldome kubeliais pjaustytą mangą.
  2. Sušalusius kubelius sutriname smulkintuvu.
  3. Į gautą masę įpilame kokosų pieną ir gerai išmaišome smulkintuvu.
  4. Ledų mišinį paskirstome indeliuose ir įdedame į šaldiklį.

Bananų ledai su kakava


Bananų ledai su kakava


Reikės:

  • 2 šaldytų bananų
  • 1 saujos juodųjų serbentų, gali būti šaldyti be cukraus
  • 1 valgomojo šaukšto kakavos, natūralios, tamsiosios
  • levandų žiedų (papuošimui, nebūtina)

Įspėjimas: būtina turėti gerą smulkintuvą, tinkantį smulkinti ledą, nes paprastą šaldytas bananas gali sulaužyti.

Gaminimas:

  1. Bananus nulupame ir supjaustome riekelėmis. 10 valandų ar daugiau laikome šaldymo kameroje.
  2. Gamindami ledus pirmiausia su smulkintuvu sutriname vieną bananą, įdedame serbentus, vėl patriname ir atidedame.
  3. Sutriname antrą bananą ir sumaišome su kakava.
  4. Į lėkštę įdedame abiejų rūšių ledų, papuošiame levandų žiedais.

Vaisiniai ledai

Vaisiniai ledai


Reikės:

  • 60 g banano
  • 60 g prinokusio mango
  • 45 g natūralaus jogurto
  • žiupsnelio cinamono ir vanilės

Gaminimas:

  1. Nuplauname ir nulupame vaisius, supjaustome juos gabalėliais.
  2. Sutriname vaisius su smulkintuvu ar elektriniu plakikliu.
  3. Į tyrę įtarkuojame cinamono, galima įberti mažą žiupsnelį vanilės.
  4. Viską gerai sumaišome ir supilame į šaldymui skirtą dėžutę ar indą.
  5. Įkišame į šaldiklį ir pamaišome kas valandą, kol sušąla, t.y. 3–4 valandas.
  6. Jei ledus laikėte šaldiklyje per naktį ar ilgiau, prieš valgant valandą palaikykite šaldytuve.